Megint jön a közlekedési káosz Németországban – több tízezer légi járat maradhat ki

2024. február 05. 14:00
Egész napos sztrájkot hirdetett szerdára a Lufthansa földi kiszolgálószemélyzete Németországban, ami miatt várhatóan nagy fennakadások lesznek a legforgalmasabb repülőtereken, így Münchenben, Hamburgban, Berlinben, Frankfurtban és Düsseldorfban is – írja a vg.hu.
Megint jön a közlekedési káosz Németországban – több tízezer légi járat maradhat ki
A helyi szakszervezet tájékoztatása szerint a földi személyzet sztrájkja február 7-én, szerdán hajnali négy órakor kezdődik és a tervek szerint csütörtök reggel hét óráig tart. A munkabeszüntetés a Lufthansa és több más légitársaság
 
több mint százezer járatának 80-90 százalékát érinti, így hatalmas káosz várható számos forgalmas németországi repülőtéren.
A Lufthansa élesen bírálta a szakszervezetet, a légitársaság szerint indokolatlan és érthetetlen ilyen hosszú sztrájkot tartani a felek közötti tárgyalások közepette. A földi kiszolgálószemélyzet 25 ezer munkavállalóját képviselő Verdi szakszervezet és a Lufthansa között ugyanis folyamatban van az egyeztetés a kollektív szerződésről, az újabb tárgyalási fordulót pedig február 12-ére tervezik. A szakszervezet január 23-án elutasította a Lufthansa bérajánlatát, mert túl alacsonynak tartja.
 
A szakszervezet 12,5 százalékos, de legalább havi ötszáz eurós béremelést követel, plusz egyszeri, háromezer eurós inflációs kompenzációt.
Az érdekképviseleti szerv jelezte: a munkavállalók akár hosszabb sztrájkba is kezdhetnek, amennyiben nem veszi figyelembe kéréseiket a Lufthansa. Múlt héten csütörtökön a biztonsági személyzet nem vette fel a munkát tizenegy németországi repülőtéren, ami miatt több száz járatot kellett törölni.
 
A légitársaság nagyon nehéz helyzetbe került, ugyanis kedden a leányvállalatánál, a Discover Airlinesnál kétnapos munkabeszüntetésbe kezdenek a pilóták is.
 
A Verdi szakszervezet szervezte a német tömegközlekedési dolgozók múlt heti és a mozdonyvezetők korábbi sztrájkját is, ami miatt csaknem teljesen leálltak a személyszállító vonatok az országban, a távolsági járatok közül pedig csak minden ötödik közlekedett.
 
forrás: inforstart.hu

Kapcsolódó cikkek

A NAK is támogatja a vidék értékeinek megőrzéséért indított európai polgári kezdeményezést

2023. augusztus 16. 16:45
A „Védjük meg vidéki térségeinket!” (Together for heritage protection) elnevezéssel indult európai polgári kezdeményezés célja, hogy hozzájáruljon a vidékhez kötődő értékek, illetve az EU élelmiszert előállítani képes területeinek, közösségeinek megőrzéséhez.

Az idei év az elmúlt 125 000 év legmelegebbje lesz.

2023. november 09. 14:33
A múlt hónap hatalmas különbséggel döntötte meg a korábbi, 2019-es októberi hőmérsékleti rekordot – közölte az EU Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálata (C3S) a portfolio.hu cikke szerint.