Mégis van remény a puszpángok megmentésére?

2023. július 19. 13:48
Jó hír minden puszpángrajongónak, és különösen a kastélyparkok szerelmeseinek: a bajor Stephanskirchen város feltalálóinak köszönhetően immár egyszerűen és hatékonyan, vegyszerek nélkül is lehet védekezni a puszpángmolyok ellen. Az Európa-szerte szabadalmaztatott megoldás neve buxit®.
Az újdonság nem más, mint egy tüskés háló, amelyet a bukszusbokorra fektetnek: az egyszerű szerkezet megakadályozza, hogy a kár­tevő rászálljon a növényre és lerakja a tojásait.
Mégis van remény a puszpángok megmentésére?
A háló észrevétlenül olvad bele a zöld lombozatba, hosszú évekig használható, és egyszerűen eltávolítható, ha útban lenne a bokor formázása, metszése során. A szerkezet kis tüskéi rugalmasak és nem jelentenek veszélyt az emberekre és az állatokra.
Az új találmány környezetbarát módon forradalmasítja a puszpáng gondozását.
A kártevő ellen eddig kémiai rovarölő szerekkel, vagy mésztartalmú anyagokkal próbálták felvenni a harcot, kiskerti körülmények között pedig a kártevő begyűjtése és a fertőzött növények elégetése hozhatott – átmenetileg – csekély sikert. Ezek a módszerek azonban kedvezőtlen hatással voltak a környezetre és az egészségre, vagy – mint a begyűjtés esetében – időigényesnek és hatástalannak bizonyultak. Ráadásul a vegyszerrel kezelt puszpáng leveleinek elfogyasztása után a hernyók veszélyesek lehetnek a madarakra, egyebek mellett a hernyókat elfogyasztó fiókák pusztulását okozhatják.
 
Tarra rágott bokrok
A selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) eredetileg ázsiai elterjedésű, Magyarországon 2011-ben észlelték az első példányát. A faj a puszpáng egyik legveszélyesebb kártevője, hazánkban a gyakran ültetett örökzöld puszpángot (Buxus sempervirens) és kislevelű puszpángot (Buxus microphylla), valamint a nemzetség többi tagját egyaránt megtámadja. Károkat a táplálkozó hernyó okoz, a levelek elfogyasztásával akár teljesen tarra rághatja a bokrokat. Európában általában három nemzedéke van évente. A nőstények csomókba rakják a petéiket a levelek fonákára. A kikelő hernyók a levelek hátoldalán, rejtőzködve élnek, először csak hámozgatják a leveleket, majd a teljes levéllemezt elfogyaszthatják, erős fertőzéskor csak a szárak és levélnyelek maradnak a növényen. A fejlett hernyók bábozódáshoz készülve leveleket gyűjtenek maguk köré, ezeket lazán összeszövik, abban bábozódnak, és onnan repülnek ki a lepkék.
A puszpáng egyik legveszélyesebb kártevője
A puszpángmoly méretéhez igazított „védőháló” rácsméretének, valamint a kiálló, rugalmas tüskék hosszúságának köszönhetően a lepke nem tud rászállni a növényre, és nem tudja a tojásokat sem elhelyezni a leveleken.
 
A háló könnyen eltávolítható a rajzást és a moly tojásrakási időszakát követően, de akár végig a növényen tartható, elegendő a formanyírás idejére levenni, majd azt követően könnyedén visszahelyezhető.
A buxit® EU-szabadalommal védett, a hálót Németországban fejlesztették ki, és kizárólag ott gyártják. A gyártó szerint legalább nyolc éven keresztül védelmet nyújt az UV-stabil, időjárásálló, újrahasznosított anyagokból készült mechanikus szerkezet, amely más kár­tevők ellen is hatásosnak bizonyult. A buxit® közvetlenül a gyártótól rendelhető (www.buxit.eu), vagy kereskedelmi partnerektől vásárolható meg.
 
Az innovációt osztatlan lelkesedéssel fogadták a kertfenntartók, a termelők és a kereskedők. Vincent Aßbichler, az innovatív termék egyik ötletadója, valamint a gyártásért és forgalmazásért felelős JaViAs GmbH társtulajdonosa szerint különösen örvendetes, hogy a környezetbarát termék ekkora visszhangot kapott szakmai berkekben.
A termék másik ötletadója, Jacqueline Aßbichler, Vincent Aßbichler édesanyja főállásában egy bajor járásbíróság bírója, ám mindketten szenvedélyes kertészek, és évekkel korábban tett érdekes felfedezésükből született meg a buxit ötlete. A család kertjében számtalan puszpángot tett tönkre a moly, viszont találtak egyetlen bokrot, amelyet nem károsított.
 
Ezt az egyet évek óta nem formázták, és a többi bokorral ellentétben kicsi, hegyes és éles hajtásokat fejlesztett, amelyek megakadályozták, hogy a kártevő rászálljon a növényre.
Az elv tehát viszonylag egyszerű volt: a leszállást és így a peterakást kell megakadályozni. A terméket nemrég Rosenheim városának innovációs díjával ismerték el, és ma már kereskedelmi forgalomban is kapható.
 
Forrás: Kertészet és Szőlészet/buxit.eu

Kapcsolódó cikkek

Nem vagy egyedül!

2024. május 07. 14:40
A 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásáron, Hódmezővásárhelyen a kiállítók között az idei évben először a MÉDOSZ is részt vett!
 

Gyümölcsfák a házak előtt, de közterületen

2023. szeptember 08. 17:13
Érdekes kérdés, de még érdekesebb rá a válasz: mikor, és kié a gyümölcse a közterületen álló fa, vagy a szomszédba átlógó ág esetén?
Harminc-negyven évvel ezelőttig jellemző volt főleg falvakban hogy a házak előtt gyümölcsfákat ültettek. Napjainkban is találunk még ilyen közterületi gyümölcsfákat bár számuk megfogyatkozott, helyüket a díszfák vették át. A kérdés még adott: ezek kinek teremnek?