Megjelent a teljes a koronavírus-rendelet: mostantól ezeket kötelező betartani

2020. március 12. 08:01
Utazási tilalom, karantén, egyetembezárás: megjelent a vészhelyzet részleteit tartalmazó kormányrendelet.
Megjelent a teljes a koronavírus-rendelet: mostantól ezeket kötelező betartani

 

Szerdán éjfél előtt pár perccel jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, amely "a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedéseket" tartalmazza. Mivel a dokumentrum még éjfél előtt jelent meg, csütörtök 0:01-től már hatályba is léptek a kormány intézkedései. Maga a rendelet sok meglepetést nem tartalmaz, jórészt azokat a pontokat sorolja, amelyeket Gulyás Gergely miniszter is ismertetett szerdán - a mostani vészhelyzet március 26-ig érvényes, addig kell eldöntenie az Országgyűlésnek, hogy meghosszabbítják-e.

Veszélyhelyzetet hirdettek Magyarországon: életbe lép a rendkívüli jogrend

 

Gulyás Gergely bejelentette, hogy a magyar kormány március 11-én veszélyhelyzetet rendelt el egész Magyarország területére, ami magával vonja a rendkívüli jogrend hatálybalépését is.

Az új rendelet értelmében az egészségügyi dolgozók, a honvédek, honvédelmi alkalmazottak, rendőrök, NAV-osok, illetve a kormánytisztviselők nem hagyhatják el az országot "csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével". A kormányrendelet azt is kimondja, hogy a honvédség "közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során, vagyis támogatja a rendőrséget és a hivatásos katasztrófavédelmi szervet.

A rendelet a következőket tartalmazza:

  • Nem léphet be Magyarország területére vonat, autóbusz és repülő Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyar állampolgárokról van szó.
  • A szlovén, osztrák határokon azonnali hatállyal visszaállítják a határellenőrzést.
  • Akinél koronavírus gyanúját állapítják meg, karanténba kerül. Akiknél fertőzés gyanúja nem merül fel, úgynevezett hatósági házi karanténba kerülnek, nekik otthoni karantént rendelnek el két hétre. A rendőrség ellenőrzi ennek a betartását.
  • A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.
  • Tilos "a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása." Tehát az egyetemeknek be kell zárniuk csütörtöktől.
  • Az általános és középiskolák kapcsán a kormányrendelet kimondja, hogy "az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető,a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el". Tehát csütörtöktől iskolai bezárásról csak a szakminiszter vagy a kormány dönthet.
  • "A zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos, azzal, hogy e korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége."
  • A Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztik. A külföldre irányuló iskolai kirándulás tilos, a már lefoglalt, külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani.

Gulyás Gergely hozzátette, hogy az intézkedések ma éjfélkor lépnek életbe, és visszavonásig lesznek érvényesek.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter pedig felhatalmazást kap az állami tulajdonú, létfontosságú infrastruktúrarészét képező gazdasági társaságoknál "a működőképességet garantáló különleges szabályok megalkotására".

A mostani intézkedések bizony tekintetben példátlanok a rendszerváltást követő 3 évtizedben Magyarországon

A járvány lefolyását illetően nem hetekről, hanem hónapokról beszélhetünk

- fogalmazott a miniszter, aki újságírói kérdésre hozzátette, hogy a bölcsődék, óvodák fenntartása az önkormányzatok feladata, azok esetleges bezárásról mindenhol saját hatáskörben dönthetnek.

Gulyás azt is elmondta, hogy egyelőre az általános,- és középiskolákat, üzleti iskolákat nem zárják be. A külföldön alkalmazott gyorstesztekkel kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy a gyorstesztek nem 100 százalékban megbízhatóak, és jelenleg 37 állami laboratórium áll rendelkezésre, amely elegendő a jelenlegi helyzetben.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely a munkáltatóktól elvárható hozzáállással kapcsolatban kifejtette:

A kötelező és ajánlott járványmegelőzési intézkedéseket mindenki tegye meg. Ha lehetséges, akkor nagyon örülünk annak is, ha a munkáltatók távmunkában foglalkoztatják munkavállalóikat.

A miniszter bejelentette azt is, hogy az Országgyűlés tovább folytatja a munkáját, mert az még akár "háborús helyzetben" is ülésezik. A parlamentre tehát nem vonatkozók a 100 fő feletti tilalom. Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy a kereskedőknél láthatóak olyan jelek, amelyek szerint a kereskedők visszaélnek a megnövekedett kereslet miatt az árak emelésén keresztül. Ők hatósági vizsgálattal nézhetnek szembe.

forrás: penzcentrum.hu és hellovidek.hu

Kapcsolódó cikkek

Komoly munkaerőhiány van ma Magyarországon?

2016. augusztus 26. 08:20
Komoly munkaerőhiánnyal küzdenek ma Magyarországon a cégek! Hihetetlen, nem? De így van.
 

Megtaláltuk a Balaton legkedveltebb éttermeit

2018. szeptember 25. 11:49
Augusztus végén segítségül hívtuk a Világgazdaság olvasóit, hogy megtaláljuk a Balaton legkedveltebb éttermét. Végül annyi szavazat érkezett, hogy nem volt szívünk egyetlen egységet megnevezni, inkább kiemeltünk hármat, amelyek meglehetősen sok voksot kaptak. A füredi Borcsa, a siófoki Mala Garden és a szemesi Kistücsök tulajdonosaival beszélgettünk.