Megjelent a végrehajtási jogszabály, jöhetnek a vendégmunkások

2024. március 21. 14:48
Nemrég megjelentek a vendégmunkások foglalkoztatásának végrehajtási szabályai is.
 
A végrehajtási jogszabály [35/2024 (II. 29.) Korm. rendelet] szerint a foglalkoztató a vendégmunkások után regisztrációs és foglalkoztatási díjat köteles fizetni. A foglalkoztatási díj mértéke 60 ezer forint a tárgyévet megelőző naptári évben kiadott, illetve meghosszabbított vendégmunkás-tartózkodási engedélyenként – írja a Jogkövető.hu.
Megjelent a végrehajtási jogszabály, jöhetnek a vendégmunkások
A kihirdetett rendelet 65 ezer főben maximálja az idei évre kiadható, foglalkoztatási célú tartózkodási, valamint vendégmunkás-tartózkodási engedélyek számát.
 
A március 1. óta hatályban lévő rendeletek pontosan meghatározzák annak az eljárásnak a szabályait, mely során a vendégmunkásoknak 7 napos elbírálási időszakon kell átesniük.
 
A szabályozás szerint továbbra is csak regisztrált munkaerő-kölcsönző végezheti a külföldi munkavállalók toborzását. Ha rendelkezésre áll magyar munkavállaló, akkor a munkáltatónak kötelező őt foglalkoztatni.
Megjelent a végrehajtási jogszabály, jöhetnek a vendégmunkások -  Agroinform.hu
A szabálycsomag eleme az új idegenrendészeti törvény is, amely meghatározza, hogy kit, milyen feltételekkel lehet majd foglalkoztatni Magyarországon. E szerint a szezonális vendégmunkások legfeljebb 6 hónapra érkezhetnek, esetükben könnyített közvetítési eljárás szükséges. A szezonális munkások fél, illetve maximum egy évig tartózkodnak Magyarországon. Ha a szezonális vendégmunkás szálláshelyét a foglalkoztató biztosítja, annak bérleti díja nem lehet aránytalanul magas a munkavállaló béréhez és a szállás minőségéhez viszonyítva.
Gazdaság: Vendégmunkástörvény: 65 ezerben maximálná a kormány a  vendégmunkások számát 2024-ben | hvg.hu
A jogszabály tartalmazza azon szakmák (mintegy 300) „tiltólistáját" is, amelyben kizárt vendégmunkás alkalmazása, attól függetlenül, hogy a munkaerőpiaci vizsgálat milyen eredménnyel zárul.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Fekete kömény a légúti panaszok, a reuma, és a problémás bőr orvosa...

2023. március 13. 09:24
A feketekömény ételízesítőként és gyógynövényként is kiemelkedő jelentőségű. A közelmúltban végzett kutatások megerősítették, hogy nem volt megalapozatlan Mohamed iránta való elragadtatása, mikor azt állította róla, hogy a halálon kívül mindent képes meggyógyítani.
Apró ékszer
A kerti katicavirág (Nigella sativa) egy bűbájos, boglárkafélék családjába tartozó, egynyári növény. Valójában semmi köze a zellerfélék családjába tartozó fűszerköményhez, viszont jó testvéri viszonyt ápol a kertek kedves borzaskatájával (Nigella damascena) és a mezei katicavirággal (Nigella arvensis). Bármely jó vízelvezetésű, kerti talaj megfelelő számára, de érdemes napos, meleg helyre tervezni, mivel nem szeret árnyékban üldögélni.

Növénysimogatótól az energiatakarékos appig: 25 millió forintos pályázat óvodák és iskolák számára

2024. március 13. 17:37
Sokkal fontosabb, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a természethez, mint azt gondolnánk. „Ha a szülők látni akarják, hogy néz ki a gyerekük, amikor egyszerűen csak boldog, akkor ilyenkor vegyék szemügyre.” Az ökotudatosságra fókuszáló nagysikerű pályázaton most újra óvodai és iskolai közösségek fenntarthatósági ötleteit várja az E.ON. A legjobb programok megvalósulását összesen 25 millió forinttal támogatja az energiavállalat, intézményenként akár 2,5 millió forint is pályázható.