Megkezdődött a „Fiatal erdők állománynevelésének támogatása” pályázati felhívás társadalmi egyeztetése

2024. április 19. 14:50
A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások felhasználásának rendjéről szóló 54/2023. (IX.13.) AM rendelet 68. § (4) bekezdése alapján megkezdte a „Fiatal erdők állománynevelésének támogatása” (KAP-RD40-1-24 kódszámú) pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetését.
 
Megkezdődött a „Fiatal erdők állománynevelésének támogatása” pályázati felhívás társadalmi egyeztetése
A pályázati felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat a pályázati felhívás érintett fejezetének megjelölésével 2024. április 25. napjáig a kap_tarsadalmasitas@am.gov.hu e-mail címre várják, a levél tárgyában a pályázat kódját (KAP-RD40-1-24 kódszámú) egyértelműen megjelölve.
 
A pályázati felhívás tervezete szerint az erdészeti hatóság által véglegesen nyilvántartásba vett erdőgazdálkodók befejezett erdősítés ápolására, tisztításra és magas törzsnyesésre (5 m) kaphatnak támogatást.
Tisztítás, törzsnyesés esetén a kérelem csak teljes erdőrészletre vonatkozhat, míg a befejezett ápolás esetén lehetőség van az erdőrészlet 0,5 hektár nagyságot elérő részterületére kérni a támogatást.
 
Tisztításra akkor kérhető támogatás, ha az erdőterv tartalmazza a teljes erdőrészletet érintő tisztítási fahasználati előírást.
 
Törzsnyesésre támogatást akkor kérhet az erdőgazdálkodó, ha az erdőrészletben 6 évnél idősebb, de 25 évnél fiatalabb nemesnyár faállomány található, melyben a hektáronkénti darabszám eléri a 300 db-ot és a faállomány átlagmagassága meghaladja a 12 métert.
 
A támogatási kérelem benyújtása előtt megkezdett munkák a támogatás elutasítását eredményezik.
 
A jogosultsági kritériumoknak megfelelő támogatási kérelmek meghatározott szempontok szerint elvégzett pontozással kerülnek értékelésre.
 
Az igényelhető támogatások mértéke:                (eurónak megfelelő forintösszeg/ha)
Befejezett ápolás – kézi 193
Befejezett ápolás – gépi 120
Tisztítás természetszerű, átmeneti és
származék természetességi állapotú erdőkben 193
Tisztítás faültetvény és kultúrerdő természetességi
állapotú erdőkben 99
Magas törzsnyesés (5m) 147
A társadalmi egyeztetésre felhívás és a felhívástervezet, valamint a hozzá kapcsolódó mellékletek az MNVH honlapján érhetők el.
 
forrás: agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Újabb lépéseket sürgetnek az ukrán gabona miatt Magyarországon

2023. április 19. 12:37
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üdvözli az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabonára és olajos magvakra, valamint más mezőgazdasági termékekre bevezetett átmeneti importtilalmat. Az ukrán gabona miatt kialakult piaci helyzetet vizsgáló kamarai munkacsoport további lépéseket is szorgalmaz: a gabonaszállítások szigorú felügyeletére, a vámok visszaállítására, az ukrán gabona egészségügyi kockázataiból adódóan annak fokozott vizsgálatára, valamint a mikotoxinnal fertőzött hazai kukorica mihamarabbi kivonására tett javaslatot. A napokban a magyar és a lengyel agrárkamarai elnök is egyeztetett az ukrán gabona okozta krízisről.

A víz vagy túl sok, vagy túl kevés!

2023. december 05. 14:10
Az elmúlt két évtized tapasztalatai, valamint a klímaelőrejelzések arra engednek következteti, hogy mihamarabb fel kell készülni a szélsőségekre, de várhatóan leginkább egyre gyakoribbá váló vízhiányos időszakokra, különös tekintettel a síkvidéki területeken!