Meglopták a paprikatermesztőt. Óriási a kár

2023. szeptember 11. 13:46
Meglopták Németh Péter páli gazdálkodó kertészetét. Kétszer jártak nála tolvajok, és a paprikát dézsmálták meg.
 
Tolvajok jártak a páli Németh család kertészetében. Nem is egyszer dézsmálták meg az ültetvényt, elsősorban a paprika érdekelte őket, a lopással komoly kárt okoztak a gazdáknak. A tulajdonosok igyekeznek védekezni, de nehéz a dolguk. Annak ellenére is, hogy a kertészet, a fóliasátrak szomszédságában laknak.
Meglopták a paprikatermesztőt. Óriási a kár
Németh Péter és felesége közösen irányítják gazdaságukat, mely töretlenül fejlődik. Egymás után építik a fóliákat, de kialakították már a tárolót és a feldolgozó-, savanyítóüzemet is. Munkájuknak és szorgalmuknak tehát látható eredménye van, amit sajnos olyanok is észrevesznek, akik aztán rossz szándékkal közelítenek a birtok felé. Este vagy kora hajnalban, hogy véletlenül se vegyék észre őket.
 
– Első alkalommal délután még megnéztem a paprikát, és másnapra hívtam a kollégákat, hogy kezdődhet a szedés. Reggel azonban egyszerre láttuk, hogy megelőztek bennünket, eltűnt a termés. Több száz kilót loptak el tőlünk. Arra gondoltam, olyanokkal van dolgunk, akik valamennyire értenek a növényter- mesztéshez, és tudják, mikor kell szedni a paprikát. Ezért az újabb szüretnél munkatársainkkal időben nekiálltunk és leszedtük a termést. Jól sejtettem, néhány nap múlva észrevettük, hogy a maradékot megint megdézsmálták. A kár meghaladja a százezer forintot – mondta a Kisalföldnek Németh Péter. 
 
A gazda úgy véli, hogy valószínűleg továbbértékesítésre szánták az árut a tolvajok, mivel házi felhasználáshoz azért ez már komoly mennyiség. Németh Péterék most mindent megpróbálnak, hogy az újabb lopásokat megelőzzék. Nincs könnyű dolguk, mivel viszonylag nagy területről van szó. Ráadásul birtokuk mellett forgalmas földút vezet, azaz az sem kelt gyanút, ha valaki arra veszi az irányt.
 
– Kerítést építettünk, kamerákat és lámpákat szereltünk fel és sokat vagyunk kint a kertészetben. Más egyebet sajnos nem nagyon tudunk tenni. Ugyanakkor rendesek a páli polgárőrök, akik megígérték, hogy gyakrabban járőröznek felénk. Nagyon bízunk benne, hogy ezek a lépések elegendőek lesznek a tolvajok elriasztására – jegyezte meg Németh Péter.
 
forrás: agrotrend.hu / kisalfold.hu

Kapcsolódó cikkek

Megszületett a megállapodás, 16 százalékos béremelést kapnak a kukások

2023. január 13. 14:03
A bérmegállapodást csütörtökön (2023.01.12.) írták alá az FKF és a kukás szakszervezetek képviselői.
 
Idén január elsejétől 16 százalékos béremelést kapnak a kukások az FKF és a szakszervezetek képviselői között létrejött, csütörtöki megállapodás értelmében – áll a Budapesti Közművek közleményében. A megállapodást támogatták a dolgozók által delegált képviselők is.

Az Mt. új szabályai – változások a munkajogban 2023. január 1-jétől

2022. november 11. 15:50
2022. november 2-án benyújtották az „Egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról" szóló T/1845. számú törvényjavaslatot, melynek elfogadása esetén 2023. január 1. napjával, a munka és magánélet összehangolását biztosító és 2022 augusztusa óta hatályos EU-irányelvekben foglaltakon felül is több új szabállyal bővül, jelentősen változik a munka törvénykönyve. A törvényjavaslat szerint egyes változások visszamenőleges hatályúak is lehetnek, és szinte minden munkáltató működését érintik, így felül kell vizsgálni a használatban lévő munkaügyi iratmintákat, és át kell gondolni a belső HR folyamatokat.