MINDEN IGÉNYLŐ ÖNKORMÁNYZATHOZ ELJUTOTT A SZOCIÁLIS TŰZIFA

2023. február 17. 11:36
Az elhibázott brüsszeli szankciók energiaválságot okoztak Európában, az egekbe emelkedtek a gáz- és áramárak. Emiatt most még nagyobb jelentőséggel bír a szociális tűzifaprogram, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családoknak nyújt segítséget – mondta el közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
MINDEN IGÉNYLŐ ÖNKORMÁNYZATHOZ ELJUTOTT A SZOCIÁLIS TŰZIFA
A tárcavezető kifejtette, a Belügyminisztérium által meghirdetett program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kapott és kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít. Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó állami erdőgazdaságok idén is jelentős mértékben kivették a részüket a szociális tüzelőanyag program megvalósításából. A programban évente 80-90%-ban az állami erdőgazdaságoktól vásárolnak a nyertes intézmények, tette hozzá a miniszter.
 
Nagy István hangsúlyozta, hogy minden igénylő önkormányzathoz eljutott a szociális tűzifa. Az erdőgazdaságok 2.115 önkormányzatnak mindösszesen 210.426 m3-t (200.091 m3 kemény lombos, 10.335 m3 lágy lombos) tűzifát adtak át, tehát maradéktalanul kiszolgálták a teljes igényelt mennyiséget. A legtöbb megrendelés a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben gazdálkodó NYÍRERDŐ Zrt. és ÉSZAKERDŐ Zrt.-hez érkezett. Az erdőgazdaságok eközben országosan a Tűzifa Programban is folyamatosan teljesítik a lakosság kiszolgálását, emelte ki a tárcavezető.
 
Magyarországon az erdőgazdálkodás alapja a fenntarthatóság, ami azt jelenti, hogy a hatósági engedéllyel rendelkező fakitermelések nem veszélyeztetik az erdők létét, nem csökkentik az erdők területét, és nem rontják a természetességi állapotukat. A fakitermelés tervszerű gazdálkodás része, amit mindig az erdő megújítása követ.
 
Az elmúlt 12 évben az állami erdőgazdaságok 1.8 millió köbméter, fenntartható módon kezelt erdőkből származó szociális tűzifát biztosítottak az igénylő önkormányzatok számára, hogy minden évben minél többen meleg otthonban tölthessék a téli időszakot.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Tizennégy tonna fogható méretű pontyot telepítettek

2023. március 21. 11:18
Csaknem 14 tonna háromnyaras, fogható méretű pontyot telepített Jász-Nagykun-Szolnok vármegye vizeibe a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége az elmúlt héten - közölte a társaság közleményben a közösségi oldalán.

Elfajult a textilipari munkások tüntetése a világ egyik legnagyobb ruhaexportőrében, több gyárat is megrongáltak

2023. október 30. 18:15
Bangladesben textilipari munkások gyárakat rongáltak meg hétfőn, egyben követeltek a minimálbér emelését – számoltak be szakszervezeti tisztségviselők és a hatóságok.
 
A rendőrség könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására.
 
A dél-ázsiai ország a világ egyik legnagyobb ruhaexportőre, de sok munkás munkakörülménye nagyon rossz. A szektorban 4 millióan dolgoznak, zömmel nők.