Megnyílt a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK)

2023. október 20. 16:22
Változatos programokkal várják az érdeklődőkket. Az esemény partnerországa Szerbia.
 
Kézműves termelői vásárral, gyermekkoncertekkel, állatsimogatóval, gasztroudvarral és még számtalan programmal várják a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) látogatóit a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2023. október 20-22. között. Az ország legnagyobb agráreseménye igazi családi programot, tartalmas kikapcsolódást kínál, ugyanakkor az agrárszakma képviselőinek is fontos találkozóhelye. 
Megnyílt a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK)

Az esemény partnerországa Szerbia, így az OMÉK látogatói a vendégország ínyencségeit is megkóstolhatják. A vásárra látogatók találkozhatnak OMÉK Oszkárral, a kiállítás kabalafigurájával is – írja közleményében az Agrármarketing Centrum.

Hozzáteszik, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több tízezer ember látogatására számítanak Magyarország legnagyobb agráreseményén. A 81. OMÉK ma már inkább a közönségcsalogató programokat állítja a fókuszba, de megőrizte agrárszakmai jelentőségét is.

 
A vásár ünnepélyes megnyitóján Nagy István agrárminiszter elmondta, az OMÉK a magyar föld és a magyar gazdálkodók ünnepe. A vidék Magyarországa felbecsülhetetlen értékekkel és tartalékokkal rendelkezik. Hazánk kedvező földrajzi adottságai lehetőséget adnak arra, hogy gondoskodjunk az önellátásunkról és megtermeljük saját magunk és mások számára is az élelmiszert. A kormány éppen ezért stratégiai ágazatként tekint az agráriumra.
 
Hozzátette, kiemelt cél a hazai élelmiszeripar erősítése, az import kiváltása hazai termékekkel és a nemzetközi jelenlét, az exportképesség erősítése. Megvan az erőnk és megvannak az eszközeink is ahhoz, hogy új pályára állítsuk a mezőgazdaságot és élelmiszeripart. Azért dolgozunk, hogy 2030-ra az agrárium termelékenysége a másfélszeresére, a hozzáadott érték a kétszeresére nőjön, a kivitel pedig 50 százalékos növekedéssel 15 milliárd euróra emelkedjen – fejtette ki a tárcavezető.
Jelena Tanasković, szerb mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter
Jelena Tanasković, szerb mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter – Fotó: Agrármarketing Centrum
 
Idén a szomszédos Szerbiát kérték fel, hogy az esemény partnerországaként mutassa be a térség gasztronómiai kínálatát. Az ország mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztere, Jelena Tanasković beszédében hangsúlyozta, az OMÉK kitűnő lehetőséget teremt a szerb termékek megismertetésére, ráadásul a két ország élelmiszergazdasági kapcsolatai az elmúlt években örvendetesen nőttek. Az élelmiszer külkereskedelmi tevékenység a két ország között 2022-ben 27%-kal növekedett az előző évhez képest. A miniszterasszony beszédében kitért arra, hogy a két ország az agrárpolitika területén gyakorlatilag ugyanazokkal a kihívásokkal küzd, így nem kérdés, hogy az élelmiszeripari termékek kereskedelmét a jövőben is tovább szeretnék erősíteni – áll a közleményben.
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője – Fotó: Agrármarketing Centrum
 
A vásárt szervező Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Ondré Péter beszédében az agrárium múltjának és jövőjének találkozásáról beszélt. Mint elmondta, az OMÉK egyszerre mutatja be a magyar mezőgazdaság hagyományait és azokat a technológiai újdonságokat, megoldásokat, amelyek már a XXI. század élelmiszertermelésének kihívásaira reflektálnak. A XXI. század mezőgazdaságában ugyanis a művelhető területek jelentik egy adott ország stratégiai erőforrásait, tekintve, hogy az egyre növekvő népességet egyre csökkenő mennyiségű élelmiszerrel kell jóllakatni, s a jövő agrárgazdálkodásának erre megoldást kell találnia. Kiemelte azt is, hogy a kiállítás egyik legfőbb erénye, hogy interaktív, edukatív formában hozza közelebb az emberekhez például a klímaváltozás vagy az élelmiszertermelés kihívásait, illetve a minőségi élelmiszerek választásának fontosságát.
 
Ízek, élmények, fellépők
A közlemény kiemeli, hogy a vásárt szervező Agrárminisztérium és Agrármarketing Centrum a három napos rendezvény alatt jócskán gondoskodik a vendégcsalogató kavalkádról: ezúttal is megrendezik a Kárpát-medence legnagyobb termelői vásárát, ahol biotermékek, húskészítmények, mézek, házi és kézműves készítmények tömkelege várja az ínyencségekre nyitott közönséget. A legkisebbeket olyan népszerű előadók szórakoztatják majd, mint az Alma együttes, Gryllus Vilmos, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, de fellép Janicsák Veca, Rutkai Bori, Berecz András és a Lajta Néptáncegyüttes. A kézműves udvarban kipróbálhatják a florárium (más néven palackkert) készítést, lesz használt anyagokból retextil, kosárfonás.
 
Borbás Marcsi és McMenemy Márk a kertészkedést népszerűsíti
A kertészkedés szerelmeseinek, vagy az iránta érdeklődőknek lehet majd izgalmas program a két népszerű televíziós műsorvezető, Borbás Marcsi és McMenemy Márk előadása. A Kert Tv közkedvelt arca inkább a felnőtteknek, Borbás Marcsi pedig inkább a gyerekeknek igyekszik kedvet csinálni ahhoz, hogy szívesen foglalkozzanak a növényekkel. Marcsi ezen kívül gasztronómiai bemutatóval is várja majd látogatókat. A szabadtéri helyszíneken egyebek mellett ládavasút, traktorszimulátor, valamint állatsimogató várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Elmaradhatatlan az őshonos magyar állatokat bemutató udvar. A közel 1000 négyzetméteres kültéri területen megvalósuló bemutatótér egy direkt erre a célra épített, és a későbbiekben újra felhasználható kör alakú, fedett fa építményben kap helyet, ahol a karámok minden oldalról körüljárhatóak lesznek – áll a közelményben.
A vásárra látogatók találkozhatnak OMÉK Oszkárral, a kiállítás kabalafigurájával is
A vásárra látogatók találkozhatnak OMÉK Oszkárral, a kiállítás kabalafigurájával is – Fotó: Agrármarketing Centrum
 
Sokszínű program, kedvező ár
A szervezők az idei évben fontos szempontnak tartották, hogy az OMÉK látogatása ne terhelje meg túlságosan a családi kasszát. Noha a programok sokasága és színvonala bármelyik országos nagyrendezvénnyel vetekszik, ez a belépőjegyek árán nem mutatkozik. A felnőtt belépőjegy mindössze ezer forintba kerül, a hat év alatti gyermekeknek ingyenes a bejutás, valamint kétezer forintért családi jegy vásárolható két felnőtt és (18 év alatti) gyermekeik részére – emelik ki a sajtóközleményben.
 
További hírek és a részletes programok megtalálhatók az omek.amc.hu oldalon.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gabona: A vámtarifák és kvóták visszaállítását követelik a V4 országok agrárkamarái

2023. április 27. 11:20
A tarthatatlan helyzetet sürgősen kezelni kell.
 
A Visegrádi Országok (V4) agrárkamarái, továbbá bolgár, horvát, észt, litván és román gazdálkodói szervezetek közös felhívást intéztek az Európai Bizottsághoz, ismételten határozottan kérve az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek miatti tarthatatlan helyzet sürgős kezelését.

Mezőgazdasági összeírást végez a Központi Statisztikai Hivatal

2023. május 09. 10:38
A KSH 2023. május 15. és július 15. között mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást végez Agrárium 2023 néven. Az adatgyűjtés célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók számára, amihez a kérdőív kitöltői nagyban hozzájárulnak a pontos adatszolgáltatással.