Megnyílt a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK)

2023. október 20. 16:22
Változatos programokkal várják az érdeklődőkket. Az esemény partnerországa Szerbia.
 
Kézműves termelői vásárral, gyermekkoncertekkel, állatsimogatóval, gasztroudvarral és még számtalan programmal várják a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) látogatóit a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2023. október 20-22. között. Az ország legnagyobb agráreseménye igazi családi programot, tartalmas kikapcsolódást kínál, ugyanakkor az agrárszakma képviselőinek is fontos találkozóhelye. 
Megnyílt a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK)

Az esemény partnerországa Szerbia, így az OMÉK látogatói a vendégország ínyencségeit is megkóstolhatják. A vásárra látogatók találkozhatnak OMÉK Oszkárral, a kiállítás kabalafigurájával is – írja közleményében az Agrármarketing Centrum.

Hozzáteszik, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több tízezer ember látogatására számítanak Magyarország legnagyobb agráreseményén. A 81. OMÉK ma már inkább a közönségcsalogató programokat állítja a fókuszba, de megőrizte agrárszakmai jelentőségét is.

 
A vásár ünnepélyes megnyitóján Nagy István agrárminiszter elmondta, az OMÉK a magyar föld és a magyar gazdálkodók ünnepe. A vidék Magyarországa felbecsülhetetlen értékekkel és tartalékokkal rendelkezik. Hazánk kedvező földrajzi adottságai lehetőséget adnak arra, hogy gondoskodjunk az önellátásunkról és megtermeljük saját magunk és mások számára is az élelmiszert. A kormány éppen ezért stratégiai ágazatként tekint az agráriumra.
 
Hozzátette, kiemelt cél a hazai élelmiszeripar erősítése, az import kiváltása hazai termékekkel és a nemzetközi jelenlét, az exportképesség erősítése. Megvan az erőnk és megvannak az eszközeink is ahhoz, hogy új pályára állítsuk a mezőgazdaságot és élelmiszeripart. Azért dolgozunk, hogy 2030-ra az agrárium termelékenysége a másfélszeresére, a hozzáadott érték a kétszeresére nőjön, a kivitel pedig 50 százalékos növekedéssel 15 milliárd euróra emelkedjen – fejtette ki a tárcavezető.
Jelena Tanasković, szerb mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter
Jelena Tanasković, szerb mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter – Fotó: Agrármarketing Centrum
 
Idén a szomszédos Szerbiát kérték fel, hogy az esemény partnerországaként mutassa be a térség gasztronómiai kínálatát. Az ország mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztere, Jelena Tanasković beszédében hangsúlyozta, az OMÉK kitűnő lehetőséget teremt a szerb termékek megismertetésére, ráadásul a két ország élelmiszergazdasági kapcsolatai az elmúlt években örvendetesen nőttek. Az élelmiszer külkereskedelmi tevékenység a két ország között 2022-ben 27%-kal növekedett az előző évhez képest. A miniszterasszony beszédében kitért arra, hogy a két ország az agrárpolitika területén gyakorlatilag ugyanazokkal a kihívásokkal küzd, így nem kérdés, hogy az élelmiszeripari termékek kereskedelmét a jövőben is tovább szeretnék erősíteni – áll a közleményben.
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője – Fotó: Agrármarketing Centrum
 
A vásárt szervező Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Ondré Péter beszédében az agrárium múltjának és jövőjének találkozásáról beszélt. Mint elmondta, az OMÉK egyszerre mutatja be a magyar mezőgazdaság hagyományait és azokat a technológiai újdonságokat, megoldásokat, amelyek már a XXI. század élelmiszertermelésének kihívásaira reflektálnak. A XXI. század mezőgazdaságában ugyanis a művelhető területek jelentik egy adott ország stratégiai erőforrásait, tekintve, hogy az egyre növekvő népességet egyre csökkenő mennyiségű élelmiszerrel kell jóllakatni, s a jövő agrárgazdálkodásának erre megoldást kell találnia. Kiemelte azt is, hogy a kiállítás egyik legfőbb erénye, hogy interaktív, edukatív formában hozza közelebb az emberekhez például a klímaváltozás vagy az élelmiszertermelés kihívásait, illetve a minőségi élelmiszerek választásának fontosságát.
 
Ízek, élmények, fellépők
A közlemény kiemeli, hogy a vásárt szervező Agrárminisztérium és Agrármarketing Centrum a három napos rendezvény alatt jócskán gondoskodik a vendégcsalogató kavalkádról: ezúttal is megrendezik a Kárpát-medence legnagyobb termelői vásárát, ahol biotermékek, húskészítmények, mézek, házi és kézműves készítmények tömkelege várja az ínyencségekre nyitott közönséget. A legkisebbeket olyan népszerű előadók szórakoztatják majd, mint az Alma együttes, Gryllus Vilmos, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, de fellép Janicsák Veca, Rutkai Bori, Berecz András és a Lajta Néptáncegyüttes. A kézműves udvarban kipróbálhatják a florárium (más néven palackkert) készítést, lesz használt anyagokból retextil, kosárfonás.
 
Borbás Marcsi és McMenemy Márk a kertészkedést népszerűsíti
A kertészkedés szerelmeseinek, vagy az iránta érdeklődőknek lehet majd izgalmas program a két népszerű televíziós műsorvezető, Borbás Marcsi és McMenemy Márk előadása. A Kert Tv közkedvelt arca inkább a felnőtteknek, Borbás Marcsi pedig inkább a gyerekeknek igyekszik kedvet csinálni ahhoz, hogy szívesen foglalkozzanak a növényekkel. Marcsi ezen kívül gasztronómiai bemutatóval is várja majd látogatókat. A szabadtéri helyszíneken egyebek mellett ládavasút, traktorszimulátor, valamint állatsimogató várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Elmaradhatatlan az őshonos magyar állatokat bemutató udvar. A közel 1000 négyzetméteres kültéri területen megvalósuló bemutatótér egy direkt erre a célra épített, és a későbbiekben újra felhasználható kör alakú, fedett fa építményben kap helyet, ahol a karámok minden oldalról körüljárhatóak lesznek – áll a közelményben.
A vásárra látogatók találkozhatnak OMÉK Oszkárral, a kiállítás kabalafigurájával is
A vásárra látogatók találkozhatnak OMÉK Oszkárral, a kiállítás kabalafigurájával is – Fotó: Agrármarketing Centrum
 
Sokszínű program, kedvező ár
A szervezők az idei évben fontos szempontnak tartották, hogy az OMÉK látogatása ne terhelje meg túlságosan a családi kasszát. Noha a programok sokasága és színvonala bármelyik országos nagyrendezvénnyel vetekszik, ez a belépőjegyek árán nem mutatkozik. A felnőtt belépőjegy mindössze ezer forintba kerül, a hat év alatti gyermekeknek ingyenes a bejutás, valamint kétezer forintért családi jegy vásárolható két felnőtt és (18 év alatti) gyermekeik részére – emelik ki a sajtóközleményben.
 
További hírek és a részletes programok megtalálhatók az omek.amc.hu oldalon.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem kell a számológép – Itt a NAK online kalkulátora!

2023. január 02. 14:30
 Nemzeti Agrárgazdasági Kamara online kalkulátort alakított ki honlapján, mellyel a 2023-tól kezdődő Közös Agrárpolitika támogatásainak előzetes kiszámításában segíti az agráriumban tevékenykedőket.
 
A 2023–2027 időszakra vonatkozó uniós Közös Agrárpolitika (KAP) keretében több ezer milliárd forint hazai és uniós forrás segíti a magyar mezőgazdaságban, élelmiszeriparban tevékenykedőket. A KAP I. pillérben jelentős összeg áll a magyar termelők rendelkezésére, valamint vidékfejlesztésre is kiemelkedő mértékű forrásokat lehet igénybe venni.

Kijevben nem erősítették meg a gabonamegállapodás meghosszabbítását

2023. március 16. 11:30
Az ukrán szakminisztériumok nem erősítették meg azt az orosz bejelentést, amely szerint hatvan nappal meghosszabbították a gabonamegállapodást - írta kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál.