Megoldást kell találni a magyar energiaválságra: így pótolnák az orosz gázt hosszú távon

2023. február 15. 12:32
A rezsicsökkentés védelme érdekében is kulcskérdés, miként tudja Magyarország jobban hasznosítani meglévő energiaforrásait, létesítményeit, és újak bekapcsolásával, fejlesztésével elsősorban a magyarországi termelésre támaszkodni - hangsúlyozta Steiner Attila  az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára a Demokrata mai számában olvasható interjúban.
Megoldást kell találni a magyar energiaválságra: így pótolnák az orosz gázt hosszú távon
Az államtitkár kulcskérdésnek nevezte, Magyarország miként tudja növelni az energiaszuverenitását, emellett "abszolút prioritást élvez" a rezsicsökkentés megvédése, aminek érdekében a kormány megnégyszerezte az energiaár-ingadozás hatásának kivédésére létrehozott rezsivédelmi alapot, amelynek összege 2600 milliárd forint. A földgázellátására térve hangsúlyozta: az, hogy nem érkezik orosz gáz Magyarországra, "nem fenyeget", a Török Áramlaton keresztül zavartalan az ellátás. Utalt arra is, hogy Magyarország próbálja diverzifikálni a forrásait, ami nem könnyű feladat.
 
Ismertetése szerint a földgáz az ország energiamixéből 43 százalékot tesz ki, amiből 15 százalékot - másfélmilliárd köbmétert - fedez a hazai kitermelés, továbbá az országban több helyen is találtak "ígéretes földgáz-mezőket". Steiner Attila a villamosenergiára térve amellett érvelt, hogy az országnak szüksége van a Paks 2-re, majd közölte: a négyezer megawatt beépített napelemkapacitás már a paksi kapacitás dupláját jelenti.
 
A fel nem használt energiára vonatkozó kérdésre úgy felelt, hogy "nagy lehetőségeket" látnak az akkumulátorokban. Szólt arról is, hogy 2030-ra a Magyarországra települő nagy iparvállalatok miatt több mint másfélszeresére nőhet az áramigény.
 
 
forrás: penzcentrum.hu

Kapcsolódó cikkek

Változások a hitelkonstrukciókban

2023. január 03. 13:00
Az új esztendő első napjától jelentős változások léptek életbe egyes hitelkonstrukciókban és az állami támogatásokat érintő jogszabályokban: egyebek mellett nőtt a teljes hiteldíjmutató plafon, megszűnt a hitelmoratórium, és idén már három kamatstop is érvényes június végéig.
A személyi kölcsönöknél 2023. január elsejétől 29,9 százalékról 37 százalékra emelkedett a maximális teljes hiteldíjmutató (thm). Az áruhitelek, folyószámlahitelek és hitelkártyák esetén az 52 százalékot is elérheti a thm az új plafonérték szerint, szemben a 2022 végéig érvényes 44,9 százalékkal. Ezek a maximumok a jegybanki alapkamathoz vannak kötve, és 2023. június 30-ig lesznek érvényesek – írja összefoglalójában a Bank360.hu.  

Megint jön a közlekedési káosz Németországban – több tízezer légi járat maradhat ki

2024. február 05. 14:00
Egész napos sztrájkot hirdetett szerdára a Lufthansa földi kiszolgálószemélyzete Németországban, ami miatt várhatóan nagy fennakadások lesznek a legforgalmasabb repülőtereken, így Münchenben, Hamburgban, Berlinben, Frankfurtban és Düsseldorfban is – írja a vg.hu.