Megoldást kell találni a magyar energiaválságra: így pótolnák az orosz gázt hosszú távon

2023. február 15. 12:32
A rezsicsökkentés védelme érdekében is kulcskérdés, miként tudja Magyarország jobban hasznosítani meglévő energiaforrásait, létesítményeit, és újak bekapcsolásával, fejlesztésével elsősorban a magyarországi termelésre támaszkodni - hangsúlyozta Steiner Attila  az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára a Demokrata mai számában olvasható interjúban.
Megoldást kell találni a magyar energiaválságra: így pótolnák az orosz gázt hosszú távon
Az államtitkár kulcskérdésnek nevezte, Magyarország miként tudja növelni az energiaszuverenitását, emellett "abszolút prioritást élvez" a rezsicsökkentés megvédése, aminek érdekében a kormány megnégyszerezte az energiaár-ingadozás hatásának kivédésére létrehozott rezsivédelmi alapot, amelynek összege 2600 milliárd forint. A földgázellátására térve hangsúlyozta: az, hogy nem érkezik orosz gáz Magyarországra, "nem fenyeget", a Török Áramlaton keresztül zavartalan az ellátás. Utalt arra is, hogy Magyarország próbálja diverzifikálni a forrásait, ami nem könnyű feladat.
 
Ismertetése szerint a földgáz az ország energiamixéből 43 százalékot tesz ki, amiből 15 százalékot - másfélmilliárd köbmétert - fedez a hazai kitermelés, továbbá az országban több helyen is találtak "ígéretes földgáz-mezőket". Steiner Attila a villamosenergiára térve amellett érvelt, hogy az országnak szüksége van a Paks 2-re, majd közölte: a négyezer megawatt beépített napelemkapacitás már a paksi kapacitás dupláját jelenti.
 
A fel nem használt energiára vonatkozó kérdésre úgy felelt, hogy "nagy lehetőségeket" látnak az akkumulátorokban. Szólt arról is, hogy 2030-ra a Magyarországra települő nagy iparvállalatok miatt több mint másfélszeresére nőhet az áramigény.
 
 
forrás: penzcentrum.hu

Kapcsolódó cikkek

Minimálbér 2024: nagyon közel a megegyezés, információink szerint Nagy Márton is részt vesz a csütörtöki tárgyaláson

2023. november 08. 18:09
Úgy tudjuk, hogy nagyon közel van a megegyezés a jövő évi minimálbér mértékéről, és akár már csütörtökön aláírhatják a felek a megállapodást. A feltételezést erősíti, hogy az ülésen részt vesz Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is.

Legyen kisebb a sonka és hosszabb a karaj

2023. augusztus 18. 15:17
Manapság a haszonállatok tenyésztésében egyre inkább genetikáról beszélünk, a hobbiállatok körében pedig küllemi standardoknak való megfelelésről. Mi azonban Ásotthalmon, Fackelmann István tanyagazdával iszogatva-beszélgetve mintha az állattenyésztés hőskorába mentünk volna vissza, amikor még az állatokat klasszikus módon keresztezéssel nemesítették.
Akkoriban minden falunak, majornak megvolt a maga fajtája, ahogy Istvánnak most is.