Megszavazták: Ukrajna még egy évig vámmentesen hozhat mezőgazdasági termékeket az EU-ba

2023. április 28. 12:08
Az Ukrajnával határos tagállamok EP-képviselői közösen léptek fel a tarthatatlan helyzet miatt – tartózkodtak a szavazáson.
 
A tagországok teljes mértékben kiállnak Ukrajna mellett, és minden szükséges támogatást megadnak ezekben a nehéz időkben Kijev számára, ez ugyanakkor nem jelentheti azt, hogy az európai gazdák fizetik meg a háború árát – jelentették ki az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának (INTA) nyolc képviselője az MTI-hez csütörtökök eljuttatott közleményükben.
Megszavazták: Ukrajna még egy évig vámmentesen hozhat mezőgazdasági termékeket az EU-ba
A kukorica behozatala közel hétezer százalékkal, míg a búzáé ezer százalékkal nőtt tavaly 2021-hez képest.
 
Nyolc EP képviselő tartózkodott a szavazáson
A közleményben Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő, a Fidesz, Vincze Loránt és Winkler Gyula, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), Dominik Tarczynski, Elzbieta Rafalska és Bogdan Rzonca, az Európai Konzervatívok (ECR), valamint Katarína Roth Neveďalová az EP szociáldemokrata (S&D) frakciójának képviselője emlékeztetett, az Európai Bizottság február végén tett javaslatot az Európai Unióba irányuló ukrán gabonára vonatkozó behozatali vámok, kvóták és piacvédelmi intézkedések felfüggesztésének, az úgynevezett autonóm kereskedelmi kedvezményeknek további egy évvel történő meghosszabbítására. Arról tájékoztattak, hogy az EP szakbizottsága csütörtökön megszavazta az ukrán mezőgazdasági termékek uniós behozatalát megkönnyítő autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedés egy éves meghosszabbítását.
 
Közölték: tartózkodtak a kereskedelmi intézkedések meghosszabbításáról szóló szavazáson.
 
Országaink teljes mértékben kiállnak Ukrajna mellett, és minden szükséges támogatást megadnak ezekben a nehéz időkben Kijev számára, ez ugyanakkor nem jelentheti azt, hogy a gazdáink fizessék meg a háború árát – fogalmaztak.
 
gabona aratás
Az EP szakbizottsága csütörtökön megszavazta az ukrán mezőgazdasági termékek uniós behozatalát megkönnyítő autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedés egy éves meghosszabbítását.
 
Bíznak abban, hogy a bizottság teljesíti a tagállamoknak tett ígéreteit
Kiemelték: tartózkodásukkal esélyt adtak a tagállamoknak és az Európai Bizottságnak, hogy lezárják a vonatkozó tárgyalásaikat, és olyan megállapodást kössenek, amely minden tagország számára elfogadható. A rendelet meghosszabbítása lehetőséget ad az Európai Bizottságnak olyan rendkívüli védintézkedések alkalmazására is, melyek véget vethetnek a jelenlegi áldatlan állapotoknak. Viszont konkrét garanciára van szükség az uniós bizottságtól arra, hogy váltsa be a kormányoknak tett ígéreteit és léptesse is életbe ezeket a védintézkedéseket – szögezték le.
 
Mivel azonban az uniós bizottság ez idáig nem ajánlott garanciákat, az EP nemzetközi kereskedelemért felelős szakbizottságának a nyilatkozatot kiadó nyolc képviselője arra szólítja fel a testületet, hogy a lehető leghamarabb találjon megoldást a tagállamok problémájára, és mentse meg a termelők idei betakarítását – jelentették ki.
 
"Bízunk abban, hogy az Európai Bizottság mihamarabb megoldást talál a gazdáink kihívásaira. A szavazáson való tartózkodás a megelőlegezett bizalmunk jele volt. Itt az ideje, hogy az uniós bizottság teljesítse a tagállamoknak tett ígéreteit"  – fogalmaztak az EP-szakbizottság képviselői.
 
A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szintén közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben Győri Enikő fideszes EP-képviselő "erős üzenetnek" nevezte, hogy nem csak az érintett, Ukrajnával határos tagállamok kormányai, hanem azok EP-képviselői is közösen léptek fel a tarthatatlan helyzet miatt. A nyolc EP-képviselő tartózkodása a szavazáson a megelőlegezett bizalom jele volt.
 
"Nagyon bízom benne, hogy az uniós bizottság ezúttal nem hagyja cserben az EU keleti határszélén lévő gazdákat" – tette hozzá Győri Enikő.
 
búzatábla
Az EP nemzetközi kereskedelemért felelős szakbizottságának nyolc képviselője arra szólította fel a testületet, hogy a lehető leghamarabb találjon megoldást a tagállamok problémájára, és mentse meg a termelők idei betakarítását 
 
Komoly piaci zavarok alakultak ki
Schaller-Baross Ernő fideszes EP-képviselő azt mondta: "az Európai Parlament "szokás szerint előrerohan", miközben a tagállamok és az Európai Bizottság között még zajlanak a tárgyalások.
Az adatok egyértelműen mutatják, hogy sokan visszaélnek az úgynevezett szolidaritási folyosókkal, amelyek arra szolgálnának, hogy Ukrajna unión kívüli, élelmezési gondokkal küzdő országokba szállítson gabonát. A valóságban azonban az ezen országokba irányuló ukrán gabonaexport tavaly 2021-hez képest csökkent, az Ukrajnával szomszédos tagállamokba pedig jelentősen nőtt. Ez komoly piaci zavarokat okoz Ukrajna nyugati szomszédainál, így Magyarországon is" – emelte ki.
 
A kukorica behozatala közel hétezer százalékkal, míg a búzáé ezer százalékkal nőtt tavaly 2021-hez képest – hívta fel a figyelmet Schaller-Baross Ernő.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

PREGA Konferencia és Kiállítás 2023 az Agroinform szervezésében

2023. január 31. 12:15
Új programelemekkel bővült a PREGA: workshopok és precíziós sikertörténetek a gyakorlatból. A rendezvény fővédnöke Nagy István agrárminiszter.
A PREGA konferencián a résztvevők választ kaphatnak arra, hogy milyen stratégiák mentén érdemes fejleszteniük saját gazdaságukat. A kétnapos agrárdigitalizációs rendezvény megújult programmal, még több gazdálkodói tapasztalattal, egyedülálló networking lehetőséggel és most először önálló workshop-délutánnal jelentkezik 2023-ban.
 

Vége a spekulációs földszerzésnek

2022. december 19. 09:53
A napokban elfogadott törvénymódosítás megakadályozza a befektetési céllal történő földszerzést.
 
A hazai földárak évenkénti növekedési ütemét gyakorlatilag tíz százalékban maximálja az a törvénymódosítás, amelyet a napokban fogadott el a parlament.