Megszületett a megállapodás a minimálbérekről és a bérajánlásról

2019. január 07. 08:51
2018. december 30-án megszületett a megállapodás: jövőre a minimálbér 149 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 195 ezer forintra emelkedik.

Az elmúlt két hónapban többször tárgyalta a VKF a 2019 és 2020. évekre vonatkozó minimálbér és garantált bérminimum növekedésének mértékét, amelyről folyamatosan adtunk tájékoztatást.

A számos szakmai, gazdasági és munkaerőpiaci érvek megtárgyalását követően a karácsonyi ünnepekig nem sikerült megállapodniuk a munkavállalói, munkaadói és a kormány oldalnak. Több erőfeszítés és egyeztetés előzte meg a mai, még ez évben megkötendő megállapodás létrejöttét.

Ennek alapján 2019. január 1-től a kötelező legkisebb munkabér, a minimálbér összege 149 000, a garantált bérminimum 195 000 forint lesz. 


2020. január 1-től a minimálbér 161 000, míg a garantált bérminimum 210 600 forint lesz.

Mindkét évre megfogalmazódott a bérajánlás, a versenyszférában a keresetek átlagos 8%-os növelése.

Számos ágazatban, régióban jelentős a munkaerőhiány, és egyre nagyobb kihívást jelent a munkaerő megtartása is. A következő években a munka világának átalakulása miatt is fontos a két évre szóló, előre tervezhető megállapodás.

A megállapodás tartalmazza még, hogy a munkáltatók bocsássák rendelkezésre a szakszervezetek számára a tárgyalások lefolytatásához szükséges munkaügyi és gazdálkodási információkat.

A megállapodás összhangban van a Liga Elnöksége által elfogadott határozattal, miszerint két évre több, mint 17 %-os béremelés valósul meg ezekben a bérkategóriákban. 

A munkavállalói oldalon többségi egyetértés született, a MASZSZ nem írta alá a megállapodást.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek