Megtagadhatja a munkavállaló az utasítás teljesítését?

2019. szeptember 24. 08:01
A munkáltató egyik legfontosabb jogosultsága a munkaviszonyban, hogy a munkavállalónak utasítást adhat a munkavégzés körében. Az utasításokat a dolgozó főszabály szerint köteles követni és betartani. Egyes esetekben előfordulhat azonban, hogy a munkavállaló megtagadhatja, vagy akár köteles megtagadni az utasítást. Milyen következményekkel jár, ha a munkavállaló nem tesz eleget az utasításnak? Megtagadhatja a munkavállaló az utasítás teljesítését? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

A munkáltató utasítási joga

A munkáltató széleskörű utasítási joggal rendelkezik a munkaviszonyban. Joga van meghatározni többek között a munkavállaló által elvégzendő munka módját és eszközeit, adott esetben a munkavégzés helyszínét, idejét, időtartamát. Az utasítások lehetnek általános jellegűek, minden dolgozóra érvényesek. Az utasítások lehetnek specifikusak is, így például kifejezetten egyes munkavállalókra vagy munkafolyamatokra vonatkozóan részletekbe menő instrukciók.

A munkáltató az utasítását akár szóban, akár valamely írásbeli formában kiadhatja. A munkavállaló bármikor kérheti az utasítás írásba foglalását. Ebben az esetben csak akkor kötelessége az utasítás teljesítése, ha a munkáltató azt írásba foglalja.

Követni vagy megtagadni az utasítást?

A munkáltató jogszerű utasítását a munkavállaló köteles betartani és a munkáját az utasításnak megfelelően végezni.

Előfordulhat azonban, hogy az utasítás jogszerűtlen volta miatt a dolgozó megtagadhatja vagy köteles megtagadni az utasítást.

  • A munkavállaló jogosult megtagadni az utasítást, ha a munkáltató olyan utasítást ad, amely munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik. Ilyen szabály például a munkaviszonyra vonatkozó jogszabály vagy a kollektív szerződés.
  • Megtagadhatja a munkavállaló az utasítás teljesítését abban az esetben is, ha az utasításnak megfelelő munkavégzés az ő életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Utóbbira példa lehet, ha a munkáltató hiányos vagy hibás munkavédelmi eszközöket biztosít.

A fenti esetekben a munkavállaló döntheti el, hogy teljesíti-e az utasítást vagy nem. Hátrány egyik esetben sem érheti az erre vonatkozó döntése miatt.

  • A munkavállaló köteles megtagadni az utasítást teljesítését, ha annak teljesítése más vagy mások egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Ebben az esetben a dolgozó nem mérlegelhet, hanem köteles megtagadni az utasítás teljesítését.

Mi a következménye az utasítás megtagadásának?

A jogszerű munkáltatói utasítás megtagadása hátrányos következményekkel járhat a munkavállalóra nézve. Így például figyelmeztetést, megrovást, fegyelmi eljárást vagy más hátrányt hozhat magával. Többszöri vagy súlyosabb esetben az utasítás megtagadása ahhoz is vezethet, hogy a munkáltató felmondással megszünteti a dolgozó munkaviszonyát. Szélsőséges esetben, ha a dolgozó a munkáltató lényeges utasítását szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, a munkáltató azonnali hatállyal is megszüntetheti a munkaviszonyt.

Előfordulhat, hogy a jogszerű utasítás megtagadása miatt a munkáltatónak kára keletkezik. Ilyen esetben a munkavállalónak számítania kell arra is, hogy a munkáltató a kár megtérítését is fogja követelni tőle.

Amennyiben az utasítást a dolgozó jogszerűen megtagadhatja vagy köteles megtagadni, akkor emiatt őt a munkaviszonyban semmilyen hátrány nem érheti, és kártérítésre sem kötelezhető az utasítás megtagadása miatt. Abban az esetben, ha a munkáltató ennek ellenére hátrányos következményeket alkalmaz, a munkavállaló ezen intézkedésekkel szemben bírósági jogorvoslattal élhet.

üzletem.hu

Kapcsolódó cikkek

Az alkalmazottaid a leghangosabb hírnökeid! - 5 praktikus tipp a munkáltatói márka építéséhez

2019. február 05. 09:38
Ugye te is kaptad már magad azon, hogy egy céget az alapján ítéltél meg, amit egy ott dolgozó, vagy a céggel szoros kapcsolatban levő ismerősöd mesélt róla?

Mikor jogszerűek a munkahelyi kamerák?

2022. május 12. 13:46
Manapság számos munkahelyen alkalmaznak kamerás megfigyelőrendszert. A munkahelyi kamerák, a kamerás megfigyelés azonban komolyan érinti a munkavállalók személyiségi jogait is. Miként lehet jogszerűen alkalmazni a kamerákat a munkahelyen?