Megtekinthető az álláskereső Facebook profilja?

2018. február 27. 08:01
Vajon jogában áll rákeresnie a munkáltatónak vagy a HR-esnek a jelölt Facebook oldalára? A szakértő szerint igen, de csak bizonyos feltételekkel - írja a szakszervezetek.hu oldal.

Deli Petra Eszter, WTS Klient jogi szakértője szerint ez csak akkor megengedett, ha a pályázó tájékoztatva van erről. "A munkáltatónak előzetesen tájékoztatnia kell a pályázót, ha a kiválasztási eljárás során megtekinti valamely közösségi oldalon lévő profilját" - mondta a lapnak

A tájékoztatás után csak azokat az adatokat nézheti meg, amik a munka szempontjából fontosak. 

A közösségi oldalakról gyűjtött információkat tilos tárolni, vagy továbbküldeni. 

A szakértő szerint fontos az Európai Unió 2018. május 25-től hatályos általános adatvédelmi rendeletén túl a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jelenleg is érvényes gyakorlata az iránymutató a személyes adatok munkahelyi kezelésére. Az úgynevezett 29-es, nemzetközi szakmai munkacsoport iránymutatásait is folyamatosan figyelni kell. Eszerint például nem lehet olyan álláshirdetést feladni, amiből nem derül ki a hirdető cég neve.

szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Az áfa csökkentését sürgetik a termesztők

2017. március 09. 08:38
Hatalmas károkat okoz, hogy csupán az ültetvények egynegyedét öntözik 

Az idei meggytermés egyharmada is elfagyhatott

2016. május 25. 08:14
A feldolgozók képviselői majd csak ezután döntenek az árakról Becslések alapján a kora tavaszi fagykárok miatt mintegy 30 százalékkal kevesebb meggy terem idén, a felvásárlási árak pedig emelkedhetnek, aminek érdekében egységes ármegállapodást kellene kötniük a termelőknek a feldolgozókkal - közölte a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) kedden.