Megújul a Lajos-forrás

2021. március 09. 09:32
A Lajos-forrás felújítása a héten kezdődött meg a Pilisi Parkerdőnél. A munkálatok ideje alatt vízvételre csak korlátozottan lesz lehetőség, de két hét múlva már teljesen megújult környezet várja a kirándulókat. Az idén még további 23 forrást újítanak fel a Parkerdő területén.
Megújul a Lajos-forrás

A Szentendre határában fakadó, bővizű Lajos-forrás népszerű kirándulóhely a Visegrádi-hegységben, számos turistaút is érinti.

 

 

Egyes hagyományok szerint a forrás már évszázadok óta Nagy Lajos király nevét viseli, aki szeretett vadászni ezen a környéken. A forrásból kifolyó víz a Jóvízű-patakot táplálja, de az arra járók is gyakran oltják belőle szomjukat. Fontos azonban tudni, hogy a forrásvíz minősége a vízhozamtól, évszaktól függően gyorsan változhat, így a forrás vizét mindenki csak saját felelősségére fogyassza!

 

 

Mint mindenen, a Lajos-forráson is nyomott hagyott az idő, ezért a Pilisi Parkerdő az erdőgazdaság turisztikai infrastruktúrájának felújítása keretében megújítja ezt az értéket is, 21. századi elvárásoknak megfelelően. A munkálatok előreláthatólag két hétig tartanak. Ez idő alatt megtisztítják a terméskőfalat, kijavítják a fugákat, kicserélik a kerítést és a kiskaput, és természetesen a forrás közvetlen környezetét is rendbe teszik. A Lajos-forrás felújítását további 23 erdei forrás követi, az év végéig megújul például a közelben található Salabasinai-kút, valamint a visegrádi Kaán-forrás és a Boglárka-forrás is.

 

 

A Pilisi Parkerdő felhívja mindazok figyelmét, akik a felújítás idején kirándulnának a Lajos-forráshoz, hogy a forrás környékét lezárták, így vízvételre most egy rövid ideig a reggel 8 és délután 3 óra közötti időszakban nem lesz lehetőség.

Forrás: Parkerdő Zrt.

www.fataj.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Erdészeti pályázatok módosultak – frissítve

2022. február 18. 09:53
Az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó pályázható támogatások közül az elmúlt napokban több (eddig hét) jogcímnél változások történtek. A legfontosabb: újra lesz lehetőség támogatási kérelmek benyújtására 2022. december 31-ig.

A folyóvizek és óceánok megtisztítására vállalkozik a Coca-Cola

2021. június 03. 11:54
A The Coca-Cola Company első globális partnerként csatlakozott a természetes vizek tisztaságát óvó nonprofit szervezet, a The Ocean Cleanup folyóvíz-programjához. A nemzetközi nagyvállalat és a technológiai egyesület egyedülálló összefogását a közös cél iránti elkötelezettség hívta életre: