Megvágná a béreket az állami cég

2019. október 16. 08:31
Megdöbbentően értelmezi a hároméves bérmegállapodást a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft.: ha lejárt a határidő, a bérek visszaállnak a kiinduló szintre - írja a 24.hu.

A Vasútegészségügyi Nonprofit Kft.-nél úgy vélik, mivel a 2017-2019-re kötött megállapodás ez év végén lejár, a bérek visszaállnak a korábbi alaphelyzetbe - olvasható a portálon.

A Vasutasok Szakszervezetét (VSZ) egészen megdöbbentette ez a sajátos jogértelmezés, ilyennel eddig még nem találkoztak.

A cég már el is kezdte 900 alkalmazottja munkaszerződések módosítását, amelyet a kollégákkal aláíratnak.

Mivel a szakszervezet a cégvezetéssel nem jutott egyezségre, az Emberi Erőforrások Minisztériumától kérik a béremelés végrehajtásának értelmezését. Azt is szeretnék megtudni a minisztertől, hogy a kormány az eddigi bérek további folyósítására változatlanul biztosítja-e a szükséges forrásokat.

A MÁV Zrt. és a vasutas érdekképviseletek által a 2017-2019-es időszakra kötött, hároméves bérmegállapodásnak megfelelően, a 2017-ben átlagosan 13 százalékkal, 2018-ban átlagosan 12 százalékkal, idén pedig 5 százalékkal nőttek a bérek.

 

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Szakszervezetek: Magasabb bért, több jogot a munkavállalóknak!

2019. május 10. 09:49
Kivitelezhetetlennek nevezte az ellenzéki pártok által felvetett európai minimálbér bevezetését Palkovics Imre, a Magyar Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Hír Tv Magyarország élőben című műsorának május elsejei adásában. A szakszervezeti vezető szerint a javasolt intézkedés legnagyobb vesztesei a hazai kis- és közepes vállalkozások lennének, amelyek nem tudnák kigazdálkodni a magasabb bért. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint akár meglehetne határozni egy egységes uniós módszertant a minimálbéremelésre. „A célok tekintetében a szakszervezetek többé-kevésbé egyetértenek, ugyanakkor a hatékony érdekvédelem akkor tud megvalósulni, ha teljes az összefogás a szakszervezeti konföderációk között” – emelte ki Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Így adózunk 2020-ban

2020. január 17. 08:47
2020-tól bizonyos feltételek mellett nem adóznak a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, a vállalkozóknak szigorúbb számlázási szabályokat kell betartani, változik a szálláshelykiadók adózása, és minden dolgozó nyugdíjast megillet a járulékmentesség.