Megvágná a béreket az állami cég

2019. október 16. 08:31
Megdöbbentően értelmezi a hároméves bérmegállapodást a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft.: ha lejárt a határidő, a bérek visszaállnak a kiinduló szintre - írja a 24.hu.

A Vasútegészségügyi Nonprofit Kft.-nél úgy vélik, mivel a 2017-2019-re kötött megállapodás ez év végén lejár, a bérek visszaállnak a korábbi alaphelyzetbe - olvasható a portálon.

A Vasutasok Szakszervezetét (VSZ) egészen megdöbbentette ez a sajátos jogértelmezés, ilyennel eddig még nem találkoztak.

A cég már el is kezdte 900 alkalmazottja munkaszerződések módosítását, amelyet a kollégákkal aláíratnak.

Mivel a szakszervezet a cégvezetéssel nem jutott egyezségre, az Emberi Erőforrások Minisztériumától kérik a béremelés végrehajtásának értelmezését. Azt is szeretnék megtudni a minisztertől, hogy a kormány az eddigi bérek további folyósítására változatlanul biztosítja-e a szükséges forrásokat.

A MÁV Zrt. és a vasutas érdekképviseletek által a 2017-2019-es időszakra kötött, hároméves bérmegállapodásnak megfelelően, a 2017-ben átlagosan 13 százalékkal, 2018-ban átlagosan 12 százalékkal, idén pedig 5 százalékkal nőttek a bérek.

 

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Kúria: alapszabálynak kell rendezni a szakszervezet képviseleti jogosultságát

2022. április 04. 08:41
A Kúria a BH2022.53.számú döntésében azt vizsgálta, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy a szakszervezet, illetve annak képviselője a munkahelyen jogait gyakorolni tudja. Az ügy részleteit az alábbiakban mutatjuk be:

Gyermek után járó pótszabadság mozaikcsaládoknál

2021. augusztus 30. 08:57
Az adozona.hu szakértője a következő kérdésre adott szakmai választ: "A gyermek után járó pótszabadsággal kapcsolatban a kérdésem: mely gyermek számít a pótszabadság szempontjából a gyerekek számába, tekintettel a mozaikcsaládokra? Közös háztartásban élők esetén az előző kapcsolatból "hozott gyermekek" és a közös gyermekek közül kik számítanak bele, illetve befolyásolja-e ezt az, hogy az anya és az apa házasok-e, vagy nyilvántartott élettársak, vagy "csak" együtt élnek?"