Megvan az alku: gyakorlatilag megállapodtak a jövő évi minimálbérről

2021. november 04. 07:40
Jelentős előrehaladást ért el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma.
Megvan az alku: gyakorlatilag megállapodtak a jövő évi minimálbérről

A felek a legfőbb pontokban kompromisszumra jutottak, a minimálbér tehát 200 ezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedik januártól. A foglalkoztatók megfelelő ellentételezését éves szinten több mint 660 milliárd forint összértékű adócsökkentés szolgálhatja, a megtakarítást a hazai vállalkozások bérfejlesztésre fordíthatják.

A megállapodás-tervezet szerint a kormány a mindenkori termelékenység, versenyképesség és gazdasági növekedés függvényében, a költségvetés teherbíró-képességére tekintettel folytatja az élőmunka közterheinek visszaszorítását.

A felek ajánlásként fogalmaznák meg, hogy a versenyszférában is tovább emelkedjen a bérek reálértéke 2022-ben. Minden vállalkozást üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelő reálbéremelésre ösztönöznek azzal, hogy az adócsökkentésekből származó megtakarításokat erre fordítsák.

A szociális partnerek a napokban véglegesítik a megállapodás-tervezetet. A jövő évi bérmegállapodást november közepéig aláírhatják.

https://piacesprofit.hu/gazdasag/megvan-az-alku-gyakorlatilag-megallapodtak-a-jovo-evi-minimalberrol/

Kapcsolódó cikkek

Fiatalok szja-mentessége: váratlan következményeket találtak

2022. április 26. 20:47
A DreamJo.bs újgenerációs állásportál felmérése

Fiatalok: állásvesztés, bércsökkenés

2020. május 18. 07:41
A magyar fiatalok 27 százaléka vesztette el a munkáját és 32 százalékuk számít általános bércsökkenésre a koronavírus hatásai nyomán. Országos kutatás eredményeit publikálta a Zyntern.com Állásportál.