Menczer Tamás: Negyven százalékkal növeli a helyi szakrendelési kapacitásokat az új budakeszi egészségház

2023. szeptember 15. 14:49
Átlagosan negyven százalékkal növeli a helyi szakrendelési kapacitásokat a Budakeszin 311 millió forint kormányzati forrásból épült egészségház – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára ma a Pest vármegyei város intézményének átadóján.
Menczer Tamás: Negyven százalékkal növeli a helyi szakrendelési kapacitásokat az új budakeszi egészségház
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond a 311 millió forint kormányzati forrásból megépült egészségház átadásán a Pest vármegyei Budakeszin 2023. szeptember 15-én. Fotó: Lakatos Péter / MTI
 
Menczer Tamás – aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is – elmondta, hogy a negyven százalékos kapacitásnövekedés a 29, Budakeszin elérhető szakrendelés esetében eltérő mértékben történik. A bővülés a várakozási időt is hasonló nagyságrendben csökkenti.
 
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a helyi szakrendelések bővülésével a Budakeszin és a térségben élők időt is nyernek, mivel nem kell Budapestre menniük, hogy igénybe vehessék az ellátórendszert.
 
Budakeszin van elég orvos, és az új egészségház helyet biztosít ahhoz, hogy ők a betegek gyógyulását segíthessék – mondta Menczer Tamás.
 
Az államtitkár arról is beszélt, hogy a mai körülmények között nem könnyű előteremteni a forrásokat egy ilyen beruházáshoz.
Budakeszi Egészségügyi Központ - Főoldal
Az ukrajnai háború és a szankciók következtében tavaly mintegy 4000 milliárd forinttal nőtt az ország energiaszámlája, és mintegy 1000 milliárd forintos az a nagyságrend, amelyet a háború és a szankciók miatt a kormánynak fejlesztések helyett energiaköltségekre kell fordítania – mutatott rá Menczer Tamás.
 
Pócza Péter, a Budakeszi Egészségügyi Központ főorvosa elmondta: 2019-ben négy dolgozóval alapították meg az intézményt, ma már mintegy hetvenen szolgálják a lakosság egészségét. A szakrendelések új kapacitást, pluszszolgáltatást jelentenek a Zsámbéki-medencében élőknek – jegyezte meg.
 
Győri Ottilia (Fidesz–KDNP), Budakeszi polgármestere közös sikernek nevezte a beruházást, amely olyan helyszínen valósult meg, ahol tíz éve még rossz állapotú lakóházak voltak.
 
A mintegy 300 négyzetméteres alapterületű kétszintes épületben öt új rendelő, egy gyógytornaterem és egy fizikoterápiás szoba kapott helyet – ismertette. Közölte, a szakrendelőben már 29 szakellátás vehető igénybe, de hamarosan mammográfia és emlőcentrum is lesz Budakeszin.
Új egészségház Budakeszin: nő a szakrendelési kapacitás | Weborvos.hu
Az átadóünnepségen elhangzott tájékoztatás szerint az épület alapkövét egy éve helyezték el, a kivitelezés tavaly októberben kezdődött, az épület pedig májusra készült el. Ezt követte a régi tüdőgondozó bontása, a közműcsatlakozások kiépítése, az út- és járdaépítés, a környezetrendezés, a kertészeti munkák és a hatósági engedélyek beszerzése.
 
A kivitelezési munkák 300 millió forintos, valamint a berendezés további 11 millió forintos költsége kormányzati forrásból, míg a területrendezés 63 millió forint értékben önkormányzati forrásból történt – írja az MTI.
 
forrás: index.hu
 
 

Kapcsolódó cikkek

Napelemek: drasztikus változást jelentett be a szakminiszter

2023. augusztus 28. 12:39
Januártól megszűnik az éves szaldóelszámolás a házi napelemeseknél.
 
Lantos Csaba energiaügyi miniszter egy, a Tranzit Fesztiválon készült videóban jelentette be a napelemes rendszerek változásait. A videóból egyrészt kiderül, hogy a minisztérium szeptemberben teszi közzé, hogy a korlátozások után hol lehet újra napelemeket telepíteni az országban, és az is, hogy januártól nemcsak a 2024 után telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is átteszik havi elszámolásba – írja az index.hu

Vége a tanársztrájknak, megemelik a pedagógusok fizetését Romániában

2023. június 12. 15:08
Romániában Júniustól havi 1300 lejjel (97 500 forint) emelik a tanárok bérét Romániában.
A romániai közoktatást május 22. óta megbénító általános sztrájk felfüggesztéséről adott ki közleményt hétfőn a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség.