Mennyit keresnek a toborzók?

2020. július 23. 08:08
Egy ügynökségi toborzó alapfizetése 100 ezer forinttal alacsonyabb, mint a vállalati oldalon dolgozó kollégájáé, bónusszal már csak 44 ezer forint a különbség. A recruitmentben dolgozók kétharmada nem tart állása elvesztéséről. A válaszadók harmada viszont nem lelkesedik szakmájáért: két év múlva már nem itt dolgozna.
Mennyit keresnek a toborzók?

Idén április-májusban, tehát a koronavírus okozta leállás idején készített felmérést 247 toborzási területen dolgozó munkavállaló munkájáról, fizetéséről és karriercéljairól a DTC Solution humán tanácsadó cég a Get Work Trend Kft-vel együttműködésben. A fizetéseket ügynökségi oldalról nettóban, vállalati területről bruttóban kérték be. Mi a könnyebb összehasonlíthatóság miatt a vállalati bruttó adatokat nettóba számoltuk át (adókedvezmények nélkül).
 

Fizetések (ügynökségi munkakörök):

 

Pozíció Havi nettó alapfizetés Teljes havi bér
Recruiter 248 000 368 500
Sourcer/researcher 269 500 284 000
Toborzási vezető/csoportvezető 305 000 550 000


 

Fizetések (vállalati munkakörök):

 

Pozíció Havi nettó alapfizetés Teljes havi bér
Recruiter/Researcher 348 100 412 300
HR generalista / Business Partner 399 000 399 000
Toborzási vezető 487 100 515 300



Mi alapján fizetik a bónuszt?
Ügynökségi munkakörökben csak 18 százaléknál nincs változó jövedelem, míg a vállalati oldalon már 43 százalék ez a szám. Az ügynökségi toborzók fele havonta jut/juthat változó jövedelemhez. A kifizetés pedig egyértelműen a felvett jelöltek számától függ leginkább.

 
 

 


A vállalati oldalon leginkább a vállalat teljesítménye és a vezető megítélése hat. Kisebb számban, de függ a mozgó bérelem az éves teljesítményértékeléstől is.

 
 

 


Juttatások - autó, mobil, laptop
Ahol vállalati pozícióban kapnak céges autót, ott kilométerben szabják meg az éves keretet (pl. éves 25.000 km) vagy pool autót, taxicsekket használhatnak. Ügynökségi oldalon ügyintézéshez, ügyféllátogatáshoz jellemző.
Vállalati munkakörben leginkább korlátlan a céges mobiltelefon-használat. Ahol mégis van, ott költség keret (pl. 5-10-15-20.000 Ft/hó, havi 50-70%), internet keret (pl. 4-5 GB).
Ügynökségi pozíciókban, ha nem korlátlan, akkor leggyakoribb a költség keret (pl. 10-13.000 Ft/fő), az internet esetében pedig 2-3-10 GB. Van, ahol az emelt díjas telefonhívásokat, máshol az Európán kívülieket számlázzák ki a dolgozónak. Akad olyan hely is, ahol a hétvégi hívásokat.
A laptop használat vállalati oldalon gyakran korlátlan, néhány biztonsági korlátozással (pl. nem telepíthetők rá bizonyos szoftverek - Skype). Ügynökségi munkakörökben nincs kimondottan korlátozva, ha már kapnak. Itt is annyi kérés van, hogy például illegális szoftverek, játékok ne legyenek a céges laptopon.

Átálltak home office-ra
A vállalati munkakörökben a válaszadók 79%-ában a teljes HR csapat home office-ban dolgozott a koronavírus-járvány tavaszi hónapjai alatt, míg az ügynökségekben szinte az egész cég. Termelő üzemekben jellemzően kellett a HR-esek személyes jelenléte (egyebek mellett a beléptetések, a felmondások kezelése miatt).

Kétharmad nem fél attól, hogy kirúgják

 
 

 


A felmérés készítésének idején - április-májusban - az ügynökségeknél dolgozók 64, a vállalati toborzók 66 százaléka nem félt az állása elvesztésétől, miközben 5-7 százaléknak már távoznia is kellett a cégétől.

A vállalati recruiterek váltanának szakterületet inkább

 
 

 


“Két év múlva is recruitmenttel szeretnék foglalkozni.” Ez volt az utolsó állítás a felmérésben, amire a válaszadóknak reagálniuk kellett. Érdekes módon ügynökségi oldalon ezzel többen értettek egyet, a vállalati toborzók nagyobb aránya választotta a ‘nem' vagy az ‘inkább nem' opciót (összesen vállalati: 34%, összesen ügynökségi: 28%).

 

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

A munkavállaló azonnali hatályú felmondása - Távozás egyik napról a másikra

2020. szeptember 15. 09:38
Gábor hosszú évek óta ugyanannál a cégnél dolgozott, azonban tizenkét év elteltével mintha kihúzták volna a lába alól a talajt - a márciusi fizetése nem érkezett meg. Aztán az áprilisi sem. Ez után döntött az azonnali hatályú felmodás mellett. Valós jogesetet dolgozunk fel a D.A.S. Jogszervíz segítségével.

Egyre több magyart keresnek külföldi idénymunkára: nekik járhat a csúcsfizetés

2020. június 30. 08:31
Több éves külföldi tapasztalattal a hátuk mögött feleségével közösen alapították meg Orosházán a WojtczakWorks-öt, egy olyan munkaerőközvetítő céget, mellyel itthonról külföldre toboroznak és közvetítenek munkaerőt szezonális munkákra. Wojtczak Marek ügyvezetővel a kiinduló ötletről, tapasztalatairól és a koronavírus szezonra gyakorolt hatásáról beszélgettünk.