Merész lépés a tejválság kellős közepén

2016. június 15. 09:40
A lengyel Polmlek cég egy új savóporító üzemet épített.

A Polmlek lengyel tejipari csoport ebben az évben egy új savóporító üzemet épített a Mazuri-tavak térségében található Lidzbark Warminskiben – olvashatjuk a Portal Spotywczy lengyel hírportálon.

 

 
 
 

 

A 250 millió zloty (cca 17,8 millárd forint) értékű beruházással – a tejválság közepette – felépült új létesítmény nagyon is merész vállalkozásnak tűnik, de aki mer, az könnyen nyerő is lehet, mert az előállítandó savófehérje-koncentrátum, mint a gyermektápszerek és a dietetikus tejtermékek fontos alapanyaga, világszerte keresett termék.

Az új üzem napi 6 millió liter savót képes feldolgozni. Emellett az Európában egyedül itt alkalmazott korszerű technológia alacsony ráfordítással teszi lehetővé a savóból a tejfehérje-koncentrátumok kinyerését. Az üzem a savópor mellett tejpor és szárított laktóz előállítására is alkalmas.

tejpor

Tejport, savóport és szárított laktózt is előállít az üzem – fotó: Shutterstock

Magyarországon többszöri próbálkozás után sem sikerült nagyobb volumenben porított tejtermékek gyártására berendezkedni. Ennek oka, hogy a porítás rendkívül energiaigényes művelet, így csak korszerű technológia alkalmazásával és nagy volumenű gyártás mellett lehet jövedelmező. Nálunk nagyon nehéz lenne napi 6 millió liternyi savót alapanyagul előteremteni (Lengyelország éves tejkibocsátása több mint hatszorosa a magyarországinak).

Emellett a magyar tejfeldolgozó vállalatok jelenleg nemigen tudnák a beruházáshoz szükséges tőkét előteremteni. Annyi azonban biztos, hogy Új-Zéland évente mintegy 4 milliárd dollár exportbevételre tesz szert a porított termékekből.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

A pékszövetség szorgalmazza az áfacsökkentést

2018. május 08. 08:13
A szövetség elnöke reméli, hogy a kormányzat komolyan fontolóra veszi a pékáruk áfájának mérséklését

Gigamennyiségű metángázzal járulnak hozzá a tehenek a globális felmelegedéshez

2016. május 18. 09:00
A szarvasmarhák (és más kérődző állatok) beleiben a rostok megemészthetetlensége miatt nagy mennyiségben termelődik metán.