Mezőgazdasági idénymunkák bejelentési szabályai

2014. június 27. 13:18
A mezőgazdaságban a nyár és az ősz az idénymunkák ideje, amikor a termelőknek néhány napig az éves átlagnál több munkaerőre van szükségük. Az egyszerűsített foglalkoztatás megoldást jelenthet az idénymunkások szabályos alkalmazására.
Mezőgazdasági idénymunkák bejelentési szabályai

A legkevesebb adminisztrációval és közteherrel járó foglalkoztatási forma az egyszerűsített foglalkoztatás. Ez a jogviszony akár szóbeli megállapodással is létrejöhet, de a felek döntésétől függően írásban is rögzíthetik a feltételeket.

A munkáltatónak a jogviszonyt a munkavégzés megkezdéséig telefonon, a 185-ös számon vagy elektronikusan a 14T1042E nyomtatványon kell bejelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Ehhez regisztrálni kell az Ügyfélkapun, amit az okmányirodák mellett a NAV ügyfélszolgálatain is el lehet intézni.
Bejelentéskor a munkáltató adatain kívül meg kell adni a munkavállaló adóazonosító jelét, taj-számát és a jogviszony időtartamát, ami egy éven belül legfeljebb 120 nap lehet.
Az egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazottanként napi 500 forint közterhet kell fizetnie a munkáltatónak. A munkabérből nem kell járulékokat vonni, de a munkavállaló így nem is lesz teljes körűen jogosult egészségügyi ellátásokra.
A mezőgazdasági idénymunka további szabályait az adóhivatal honlapján (www.nav.gov.hu) elérhető 46-os számú információs füzet tartalmazza, vagy bővebb felvilágosítás a NAV Általános Tájékoztató Contact Centerén (06-40/42-42-42), illetve az ügyfélszolgálatokon kérhető.

forrás: Szegedma

Kapcsolódó cikkek

Hatalmas pénzt spóroltak meg a magyar nyugdíjakon

2015. október 01. 13:06
"A 2010-es évek elején végrehajtott szigorításokkal, a korhatár előtti nyugdíjazás jelentős csökkentésével az állam több száz milliárd forintot spórolt a nyugdíjkiadásokon - derül ki a Policy Agenda elemzésből. A megtakarítás nagyobb is lehetne, ha nem lenne a nők korhatárkedvezménye - ezért volt fontos, hogy ne kerülhessen népszavazásra a férfiak hasonló kedvezménye."

A MÉDOSZ 2015. március 28-án megtartott Kongresszusán döntött

2015. április 07. 19:34
A MÉDOSZ 2015. március 28-án megtartott Kongresszusán döntött arról, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetségben megszünteti tagsági jogviszonyát, egyben kérte tagfelvételét a LIGA Szakszervezetek soraiba.