Mézzel bizonyítottan gyorsabban gyógyulnak a sebek és az égési sérülések!

2020. január 22. 09:29
Számos kutatás bizonyítja, hogy a méz segíti a közepesen súlyos sebek és égési sérülések gyógyulását. Égések esetén akár 4-5 nappal gyorsabban hozhat gyógyulást a méz, mint a szokásos sebtapaszokkal vagy szerekkel. Ez a hatás azonban a krónikus sebek és súlyos égési sérülések esetén nem mutatható ki.

Medizin-transparent honlap érdekes olvasmányokat kínál azok számára, akik a természetgyógyászatban is használatos szerek tudományos vizsgálataira kíváncsiak. Vannak ugyanis olyan szerek, melyeket életmód magazinokban, honlapokon előszeretettel ajánlanak, de tudományosan eddig még nem volt bizonyítható a gyógyászati hatásuk (pl. a gyömbér mellrák ellenes, vagy a kakukkfű memóriaerősítő hatása).

A mézzel kapcsolatban azonban más a helyzet, antibakteriális hatása miatt rendkívül jól alkalmazható pl. enyhébb sebek, 2. fokú égési sérülések vagy gyulladás esetén.

 

 
 
A fenti honlapon a mézre vonatkozó legfontosabb kutatásokat is összegyűjtötték 2017-ig bezárólag. A méz főleg különféle cukrokat (szőlőcukrot, fruktózt, glukózt stb.), vizet és kisebb mennyiségben aminosavakat, vitaminokat, ásványianyagokat és enzimeket tartalmaz.

 

A tanulmányok egy jelentős része arra fókuszál, hogy miként hat a méz a sebgyógyulásra.

Kiderült, hogy a méz a sebek nedvességképződésére nagyon pozitívan hat és ezáltal a szövetképződést segíti. De hatékonyan csökkenti a gyulladásokat is.

A kísérletekben a méz úgy akadályozta meg a spórák szaporodását, hogy az adott baktériumtörzsek nem váltak tőle rezisztenssé. Sőt olyan baktériumok elleni küzdelemben is jól bizonyított a méz, melyek antibiotikumra már nem reagálnak.

A 17 bolti mintából 9-nél lehetett megfigyelni a fentieket. Ebből következik, hogy nem minden méznek van pozitív kimutatható hatása és fontos lehet, hogy a gyógyászatban felhasznált mézet melegen tartották-e, vagy sem. A melegen tartás vagy felmelegítés hatására ugyanis eltünnek belőle azok az enzimek, melyeknek a méz gyógyhatása részben köszönhető. Gyógyászati céllal érdemes tehát termelői mézet használni, lehetőleg olyan méhésztől, aki garantálni tudja, hogy a mézét nem tartja huzamos ideig magas hőfokon.

Hat tanulmány azt mutatta ki, hogy a méz könnyebb égési sérülések esetén legalább olyan hatékony, mint a gyógyászatban alkalmazott ezüst szulfadiazin. Ráadásul a méz esetén kevesebb volt a megfigyelhető mellékhatás.

Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy az égési sebek gyógyulása méz segítségével 4-5 nappal is felgyorsulhat.

Tíz tanulmányban, melyhez több mint 800 személyt vontak be, a méz különböző krónikus sebekre (Ulcus, diabeteszes-lábseb), elfertőzött operációs sebekre való hatását vizsgálták. Ezen esetekben már nem volt kimutatható a hatékonyabb gyógyulás, sőt inkább fájdalmas mellékhatással járt a mézzel való kezelés.

Ajánljuk még: Méz kurkumával- a megfázás és a túlsúlyosság ellenszere?

                          Öt kérdés a propoliszról

Forrás: 
https://www.medizin-transparent.at/ magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Lázár János: Lengyelország és Szlovákia leuralta élelmiszerekkel a magyar polcokat

2021. január 11. 09:09
A magyar élelmiszeripar habár alapanyag-termelésben kiemelkedő, de kész termék nem keletkezik nagy mennyiségben - mondta Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosa az Agrárszektor 2020 Konferencián. Hozzátette, az egyik legnagyobb probléma, hogy Magyarország elveszítette az élelmiszeripari export lehetőségeit és inkább importál, emiatt Lengyelország és Szlovákia például ledömpingelte kész élelmszeripari termékekkel a magyar polcokat. A kormánybiztos emellett beszélt arról is, hogy mikor lesz olyan stádiumban a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., hogy nemcsak egy jó mintagazdaság lesz, de ő maga is büszke lesz rá.

A családi gazdasági rendszer átfogó reformja

2020. október 20. 09:26
Több évre visszanyúló számos egyeztetést, valamint jelentős előkészítő munkát követően a kormány elfogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett, az őstermelői és családi gazdasági rendszer átfogó reformjáról szóló törvényjavaslatot. A NAK egyik fő küldetése a hatékony és versenyképes gazdálkodáshoz szükséges jogi és intézményi környezet létrejöttének elősegítése – mondta a vele készült interjúban Győrffy Balázs, kamarai elnök.