Mi vár ránk idén? Étel- és ital trendek 2017

2017. március 10. 08:46
Minden évben nagy érdeklődéssel várom a MINTEL fogyasztói megkérdezések, termékbevezetések és szakértői vélemények alapján összeállított éppen aktuális élelmiszer-fogyasztási trend előrejelzéseit, majd lelkesen várom a jóslatban szereplő termékek megjelenését.

Az idei prognózis is számos érdekes termékfejlesztési lehetőséget rejt, na de lássuk, mik is ezek! 

Tradíció amiben bízunk

A hagyományos ízek, termékek iránti fogyasztói igény további erősödése várható. A vásárlók egyre szívesebben emlékeznek vissza szülőföldjük tradicionális táplálkozási szokásaira, idézik fel emlékeiket egy ahhoz kapcsolódó élelmiszer segítségével.

Hatalmat a növényeknek

Az egészséges, tiszta életstílusra való törekvés már 2016-ban is érzékelhető volt, dinamizmusa 2017-ben is törtetlennek látszik. A prognózis szerint a vegetáriánus és vegán termékek számának további emelkedése várható, a növényi összetevőből álló élelmiszerek térhódítása további növekedést fog mutatni.

Kevesebb élelmiszerhulladék

A fogyasztók is egyre inkább tudatában vannak az élelmiszer pazarlás okozta veszélyeknek. Ennek köszönhetően a fogyasztói tudatosság idén egyre inkább megfigyelhető lesz a területen. A szépséghibás termékek vásárlása, valamint a maradékok jóléti szervezeteknek történő adományozása mellett az élelmiszeripar és a kereskedelem is komoly erőket fog invesztálni a törekvésbe.

Az idő az úr

A rohanó életvitel hatására kialakult gyorsétkezés ellentrendje a nyugodt, lassú étkezésre történő törekvés egyre dominánsabb fogyasztói elvárásként azonosítható. A reggeli rohanás mellett igény mutatkozik az esti, hétvégi közösen elkészített, elfogyasztott ételek iránt.

Az éjszakai műszak

A rohanó életvitel másik velejárója a rövid esték, amelyeket a fogyasztók nyugodt körülmények között, pihentető alvással szeretnének eltölteni. Ezen igényre - különböző funkcionális termékek kialakításán keresztül - az élelmiszeripar is aktívan reagál. Várhatóan teret nyernek a különböző nyugtató teakeverékek, kedvező fehérjetartalmú kenyerek, speciális joghurtok, amelyek érdemben hozzá tudnak járulni a pihentető éjszakákhoz.

Egészséges élelmiszert mindenkinek

Az előállítók igyekeznek a szerényebb anyagi körülmények között élők számára is értékes és egészséges élelmiszereket biztosítani, amely termék innovációs céljaik között is megmutatkozik. Vagyis, az egészséges táplálkozás többé nem luxus!

 

Az élelmiszerek íze kritikus a kedveltség szempontjából, főként jellemző ez a magyar fogyasztók tekintetében. A New Food magazin 2017-es előrejelzése alapján a természetes, virágos ízek népszerűségének növekedése várható ebben az évben. A szakértők íz kombinációkat is javasolnak, mint a fekete áfonya - hibiszkusz, a narancsvirág - vanília és a málna - levendula. További sikeres kombinációt jelenthet a fűszeres keverékek - például üdítők esetében -, mint a fahéj - karamell, a kakaó - curry, és a gyömbér - mandarin - kardamom. Az idei év egyik kedvenc íze a füstös íz lehet, amely a termékek széles skálájában jelenhet meg (pl. sör, rágógumi). Mindemellett a klasszikus, gyermekkort idéző ízek dominanciája is várható (pl. mályvacukor). Összességében a 2017-es íz receptúra: vegyítsünk egy kis újat egy kis régivel! Tegyük mindezt új alapanyag ismert alkalmazásával, vagy akár ismert alapanyag új alkalmazásával, a siker borítékolható.

 

A bemutatott trendek természetesen csak iránymutatók, azonban a hazai élelmiszer-előállítók számára ideális kiinduló pontot jelenthetnek 2017-es termékfejlesztéseik megalapozásához. Akárhogy is alakuljon én kíváncsian várom a nyugodt éjszakámat támogató vagy különböző extrém íz kombinációkban pompázó termékeket, a füstös ízű sörről nem is beszélve. Termékfejlesztésre fel!

gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

Sztrájk jöhet a cafeteria megmentéséért

2018. július 09. 08:11
 
Demonstrációra vagy akár munkabeszüntetésre készülnek a szakszervezeti szövetségek, amennyiben a jelenleg tervezett formájában alakítja át a cafeteria-rendszert a kormány a jövő évi költségvetésben.

Végéhez közeledik a betakarítás – jó átlagok születtek

2017. november 16. 08:32
Az idei őszi betakarítási és vetési munkák lényegében befejeződtek. A termésátlagok jobbak, mint az elmúlt öt éves átlag, így aztán biztosított az ország ellátása, sőt, kivitelre is jut – mondta el Czerván György, a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után.