Miért éppen a Saszla a magyarok csemegeszőlője?

2016. szeptember 23. 07:54
Erre a kérdésre én magam sosem tudtam megadni a választ. Lehet, hogy éppen azért, amiért szőlő termő vidéken nőttem fel és kóstoltam sok-sok szőlő fajtát, nemcsak csemegét, hanem borszőlőt is. Az igazság az, hogy nem értem, miért a saszlát árusítják minden piacon, mint a Csemegeszőlő.

A saszla az én világomban, egy ízetlen, vékony héjú, inkább semleges ízű, kevésbé ropogós, kevésbé frissítő szőlő fajta. A háztáji szőlőtermesztésben éppen az a szép, hogy a termelő néhány tőke egyéb fajtát is mindig telepít az általában borszőlőt termő tőkék közé. Éppen ezért volt lehetőségem sok-sok fajtát megkóstolni.

 

Ha őszinték akarunk lenni, akkor beláthatjuk, hogy még borszőlő fajták közül is van olyan fajta, ami jóval nagyobb élvezetet ad, mint a Saszla. Gondoljunk csak az Irsai Olivérre, a Muskotályra vagy akár a Zalagyöngyére. Ízes, ropogós, üdítő.

Vannak azonban csemegeszőlőnek nemesített fajták is, amelyek érdekes módon ritkábban fordulnak elő a hétköznapi piacokon. Szőlőt telepíteni hazánkban úgy lehet, hogy a Nemzeti Fajtajegyzékről választunk egy fajtát, amely lista időnként bővül, frissül. A hazai csemegeszőlő nemesítés is igen jelentős ágazat volt, több hazai nemesítés is létezik, de számos külföldi fajta is termeszthető itthon. A fajta választásnál, amikor új ültetvényt telepítünk, mindig érdemes az adott fajta, betegség ellenállóságára is figyelni. Már léteznek rezisztens fajták, amelyeket nem kell annyiszor permetezni, mint a többi, nem ellenálló fajtát.

A hazai fajtajegyzéken kívül is számos olyan fajta létezik, amelyek érdekes lehetőségekkel kecsegtetnek, mint csemegeszőlő. Mi fogyasztunk csak abban bízhatunk, hogy a termesztésbe vonható fajták listája folyamatosan bővül majd, és a Saszlán kívül hozzájutunk majd egyéb fajtákhoz is. Addig is biztatok mindenkit, hogy ha a termelői piacon más fajtával is találkozik, mint a Saszla, bátran próbálja azt ki.

Akit részletesebben érdekel, az alábbi linkeken számos hasznos információhoz juthatunk, még akkor is, ha a házi kertünkbe keressük a megfelelő csemegeszőlő fajtát. 
http://xn--csemegeszlk-6bcb.hu/index.php/bemutatkozas/
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9100475

gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

Korszakváltás lesz a a magyar mezőgazdaságban

2018. szeptember 06. 08:45
A jövő mezőgazdaságát a klímaválság, az élelmiszerek iránti egyre növekvő kereslet, a digitalizáció, a precíziós gazdálkodás illetve a a robotok elterjedése jellemzi majd.

Kihirdették az idei Magyarország tortája győztesét

2018. augusztus 01. 07:27
Magyaros ízvilágú, csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaz.