Miért éppen a Saszla a magyarok csemegeszőlője?

2016. szeptember 23. 07:54
Erre a kérdésre én magam sosem tudtam megadni a választ. Lehet, hogy éppen azért, amiért szőlő termő vidéken nőttem fel és kóstoltam sok-sok szőlő fajtát, nemcsak csemegét, hanem borszőlőt is. Az igazság az, hogy nem értem, miért a saszlát árusítják minden piacon, mint a Csemegeszőlő.

A saszla az én világomban, egy ízetlen, vékony héjú, inkább semleges ízű, kevésbé ropogós, kevésbé frissítő szőlő fajta. A háztáji szőlőtermesztésben éppen az a szép, hogy a termelő néhány tőke egyéb fajtát is mindig telepít az általában borszőlőt termő tőkék közé. Éppen ezért volt lehetőségem sok-sok fajtát megkóstolni.

 

Ha őszinték akarunk lenni, akkor beláthatjuk, hogy még borszőlő fajták közül is van olyan fajta, ami jóval nagyobb élvezetet ad, mint a Saszla. Gondoljunk csak az Irsai Olivérre, a Muskotályra vagy akár a Zalagyöngyére. Ízes, ropogós, üdítő.

Vannak azonban csemegeszőlőnek nemesített fajták is, amelyek érdekes módon ritkábban fordulnak elő a hétköznapi piacokon. Szőlőt telepíteni hazánkban úgy lehet, hogy a Nemzeti Fajtajegyzékről választunk egy fajtát, amely lista időnként bővül, frissül. A hazai csemegeszőlő nemesítés is igen jelentős ágazat volt, több hazai nemesítés is létezik, de számos külföldi fajta is termeszthető itthon. A fajta választásnál, amikor új ültetvényt telepítünk, mindig érdemes az adott fajta, betegség ellenállóságára is figyelni. Már léteznek rezisztens fajták, amelyeket nem kell annyiszor permetezni, mint a többi, nem ellenálló fajtát.

A hazai fajtajegyzéken kívül is számos olyan fajta létezik, amelyek érdekes lehetőségekkel kecsegtetnek, mint csemegeszőlő. Mi fogyasztunk csak abban bízhatunk, hogy a termesztésbe vonható fajták listája folyamatosan bővül majd, és a Saszlán kívül hozzájutunk majd egyéb fajtákhoz is. Addig is biztatok mindenkit, hogy ha a termelői piacon más fajtával is találkozik, mint a Saszla, bátran próbálja azt ki.

Akit részletesebben érdekel, az alábbi linkeken számos hasznos információhoz juthatunk, még akkor is, ha a házi kertünkbe keressük a megfelelő csemegeszőlő fajtát. 
http://xn--csemegeszlk-6bcb.hu/index.php/bemutatkozas/
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9100475

gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

A berlini szakvásáron idén Magyarország az aranyérmes!

2017. január 19. 07:50
Elismerés illeti a magyar gazdákat, hiszen 2016 a rekordok éve volt, a mezőgazdaság jól teljesített. Az agrárium a foglalkoztatásban, a termelésben és az exportban is szép eredményeket ért el, a termelés 18%-kal nőtt és 16 500 új munkahely jött létre egy év alatt - mondta a földművelésügyi miniszter szerda reggel a Kossuth Rádió 180 perc és az M1 Ma reggel című műsoraiban.

Brutálisan drágult a sertéshús és a tej

2017. augusztus 15. 13:08
Júniusban év/év alapon 2,5 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak, ami a növényi termékek árának 3,1 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 13 százalékos növekedéséből tevődik össze. A mezőgazdasági ráfordítási árak az első félévben 1,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban - közölte a KSH.