Miért kapnak támogatást a mezőgazdasági termelők?

2016. június 30. 08:41
A Közös Agrárpolitika (KAP) történetét nem ismerők, illetve azok, akik nem gazdálkodnak általában nem értik miért kapnak támogatást a mezőgazdasági termelők. Sajnos néha még, akik saját magukat szakértőnek tartják se tudják pontosan, hogy miért és milyen összegű támogatásokat kaphatnak a gazdálkodók.

A mai bejegyzés célja nem az, hogy ezen eléggé komplikált, szerteágazó és évtizedek alatt kialakult rendszerek fejlődését elmagyarázzam. Hanem arra a kérdésre keressük a választ, hogy valóban a „semmiért” kapnak-e támogatást a mezőgazdasági termelők.

 

Tehát jogos-e az a sokszor elhangzott felvetés, hogy a gazdálkodó csinálja azt, amit egyébként is csinálna, vagyis állatot tart, növényt termel stb. és ezért még kap egy csomó EU-s és nemzeti támogatást. Rendkívül sok szempontból be lehetne bizonyítani, hogy ez az állítás nem igaz, de a mai bejegyzés egyetlen aspektust szeretne csak bemutatni. Ez pedig a következő, a közvetlen (nagyrészt területalapú) támogatások megszerzéséért az Európai Unió előírja, különböző jogszabályoknak történő megfelelést, magyarul bizonyos jogszabályokat be kell tartani a gazdálkodás közben, és csak ebben az esetben kaphatja meg a támogatást a mezőgazdasági termelő. A szakzsargonban ezt hívjuk kölcsönös megfeleltetésnek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2015 óta folyamatosan készít tájékoztató kiadványokat, amelyeknek az a célja, hogy segítse a gazdálkodókat, a jogszabályoknak történő megfelelésben, a támogatások megszerzésében, a megfelelő gazdasági döntések meghozásában. Mivel a kölcsönös megfeleltetés részletszabályai idén is változtak ezért megújult szakmai tartalommal, a legfrissebb előírásoknak megfelelően felújítottuk a kölcsönös megfeleltetés gazdálkodói kézikönyvünket. A kiadvány online formában az alábbi linken (http://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/618-kolcsonos-megfeleltetes-gazdalkodoi-kezikonyv/file) elérhető bárki számára.

Kérem mindenki, aki azt gondolja, hogy a mezőgazdasági termelők „feleslegesen” kapnak támogatást olvassa át a kiadványt. Nem lesz egyszerű, 92 oldal és elég tömény, bár amennyire lehet próbáltuk a kollegáimmal a lehető legközérthetőbb nyelvezetűre írni. Ha az új kiadványt végig nézik, biztos vagyok benne, hogy senki nem fogja azt gondolni, hogy a gazdálkodók ingyen kapnak pénzt.

Forrás: gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyar tojást és marhahúst vásárolna Izrael

2016. március 04. 09:02
Izrael érdeklődést mutat a magyar tojás és marhahús iránt, hangzott el Uri Yehuda Ariel Haconen, Izrael mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter budapesti munkareggelijén. 

Nagy István: Megfelelő mennyiségű élelmiszer áll rendelkezésre az országban

2020. március 19. 18:44
Megfelelő mennyiségű hazai élelmiszer áll rendelkezésre Magyarországon, így a magyar ellátás biztonságban van a koronavírus-járvány ideje alatt is - közölte Nagy István agrárminiszter.