Miért sikerült az Audi dolgozóinak az, ami a többi munkavállalónak nem?

2019. február 04. 10:28
A tagok látják, hogy a szakszervezetüknek a munkavállalók a legfontosabbak

Eredményesen zárult a 156 órás sztrájk a győri Audi autógyárban, melyen több ezer dolgozó vett részt, akik egy hétre lebénították a gyárat. Németh Sándor az Audi Hungária Független Szakszervezet elnöke és Szimacsek Tibor elnökségi tag az ATV Start vendégeként beszéltek a sikeres demonstrációjukról.

Németh Sándor elmondta, hogy rengeteg gratulációt kaptak a magyar szakszervezetektől a kitartásukért, míg Szimacsek közölte, hogy a végsőkig el kellett menniük, hogy eredményt érjenek el. Nem akartak kárt okozni a gyárnak, jelentette ki. A céljuk a követeléseik teljesítése volt, és sajnálja, hogy csak a 156. órában sikerült megállapodniuk.

Az akciónak semmi köze nem volt a „rabszolgatörvényhez”, követelésük 18 százalékos, illetve minimum 75 ezer forintos alapbéremelés volt.

A béremelésre azért volt szükség, mert a környező országokban levő telephelyen dolgozók bérétől nagyon el voltak maradva a magyar dolgozók, mintegy 20-25 százalékkal, magyarázta Szimacsek, pedig a magyarok is ugyanazt a munkát, ugyanolyan szinten végezték, mint a többi országban dolgozók, ezért ők is megérdemlik a béremelést.

A szakszervezet elnöke említette, hogy egy pillanatig sem gondoltak arra, hogy visszakozzanak, és végig élvezték a tagok bizalmát, ami bátorítást jelenthet a többi magyar szakszervezet és a munkavállalók számára.

Az Audinál dolgozók 70 százaléka tagja az AHFSZ-nek, ami Németh Sándor szerint azért alakulhatott így, mert a tagok látják, hogy a szakszervezetüknek a munkavállalók a legfontosabbak, és mindig az ő érdekeiket tartják szem előtt.

Szimacsek Tibor elmondta, hogy

először egy kétórás figyelmeztető sztrájkkal indultak, és amikor meghirdették az egyhetes sztrájkot, egyre többen csatlakoztak hozzájuk,

sőt, még akik nem voltak szakszervezeti tagok, közben ők is beléptek, így lett a korábban 8900 taglétszámból 9300, jegyezte meg. Köszönetet is mondott az újonnan belépett tagoknak, amiért csatlakoztak. Majd azzal folytatta, hogy azért ilyen nagy az összetartás, mert ők üzemi szakszervezet, és mindig meghallgatják a problémáikat, és segítik a fiatalabb korosztályba tartozó tagokat is.

Németh Sándor arról is beszélt, hogy

az alapbéremelésen kívül megállapodtak a választható béren kívüli juttatásokban is, amelynek összege 400 ezer forint, amit azért fogadtak el a korábbi 620 ezer helyett, mert a kormány jelentősen csökkentette a béren kívüli juttatások adómentességi körét,

és ezért akceptálható volt a munkáltató lépése. Ezenkívül új elemeket is vezettek be, folytatta, mint a lojalitási bónuszt és a jubileumi bónuszt, amivel 10-15-20-25 éves időszakokban egyszeri kifizetéssel jutalmazzák a hűséges dolgozókat.

Végül mindketten kijelentették, hogy a szakszervezetük sokkal erősebb lett, és örülnek, hogy a munkavállalók továbbra is támogatják őket.

Forrás: atv.hu

szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Szakszervezetek ideje: kiléptek a fényre és sikerrel fenyítik a multikat

2019. február 12. 09:17
Lökést adott a mozgalomnak az audisok sikeres sztrájkja: az iparban egyre többen lépnek be az érdekképviseletekbe, és naponta érkezik igény tagszervezet-alapításra is.

A vezetők nagyban befolyásolják az alkalmazottak étkezési szokásait

2019. február 05. 09:39
A munkahelyünk közvetlenül befolyásolja fizikai, szellemi, gazdasági és társadalmi jóllétünket, ezáltal családjaink, közösségeink és társadalmunk egészségét is. Az egészségfejlesztő munkahely egyre kitüntetettebb szerepet kap, mivel a magán- és közintézmények egyre inkább felismerik, hogy a globalizálódó piacon az üzleti siker csakis egészséges, képzett és motivált munkaerővel érhető el. Összegyűjtöttünk néhány külföldi egészségmegőrző programot, melyekről érdemes példát vennünk.