Milliós bírságot szabhat ki a KSH, ha valaki nem közöl adatot

2023. október 16. 14:33
Nem minden adatközlő küld adatokat a Központi Statisztikai Hivatalnak, ezért a jövőben nem kizárt, hogy a KSH él a bírságolás törvényi lehetőségével – hangzott el egy háttérbeszélgetésen, jelent meg az Infostart-on.
Milliós bírságot szabhat ki a KSH, ha valaki nem közöl adatot
Az adatok közlésében ma már nincs monopóliuma a KSH-nak, a média és az átlagember is azokat az adatokat használja, amelyekhez gyorsabban hozzájut. „Ez sokszor a megbízhatóság rovására megy” – mondta egy háttérbeszélgetésen Kincses Áron, a KSH elnöke, kiemelve, szervezetüknek ezért a legmegbízhatóbbnak és a leggyorsabbnak is kell lennie. Hangsúlyozta,
 
a KSH-nak Magyarország legnagyobb adatkezelőjeként az a célja, hogy bekerüljön a világ 10 legnagyobb statisztikai hivatala közé, az EU-ban pedig dobogós helyet kíván elérni.
 
A KSH elnöke arról is szólt, hogy mára 270 adminisztratív adatforrást integráltak a rendszerükbe, köztük például az online pénztárgépek adatszolgáltatását.
 
A hagyományos adatközlés is fontos elem, sokszor azonban nem megfelelő az adatszolgáltatói fegyelem, vagyis nem érkeznek be időben az adatok, ezért a KSH élni fog a bírságolás lehetőségével. Az adatközlők: a gazdálkodó és non-profit szervezetek, valamint az önkormányzatok, de bizonyos árbevétel felett a cégeknek is kötelező adatokat szolgáltatniuk. Kincses Áron azt is elmondta, a bírság összege a kétmillió forintot is elérheti.
 
A KSH most egy 2008-as, úgynevezett TEÁOR-listát használ a gazdasági tevékenységek egységes statisztikai osztályozására, ez azonban az uniós szabályoknak megfelelően 2025-től frissülni fog. A KSH elnöke a tervezett változások között említette azt is, hogy várhatóan módosul a GDP-adat nyilvánossá tétele is, az eddigi 45 helyett már 30 napra közzéteszi a hivatal a gazdaság negyedéves teljesítményadatát. Ennek indulása 2024-ben várható.
 
forrás: agrotrend.hu / Infostart / InfoRádió – Sipos Ildikó

Kapcsolódó cikkek

Zártkertek tulajdonosai, figyelem: többszörösére emelkedtek a járulékok

2024. április 02. 13:40
A legtöbb zártkerti ingatlan Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, valamint Pest vármegyében található.

Áldás a malom szomszédságában

2023. július 25. 14:18
Valószínűleg nincs még egy ilyen csodás terület a világon: az aranyló búzatábla mellett malom magaslik, a másik oldalán pedig a templom, aminek Péter és Pál a védőszentjei. Ez a hely kétségtelenül méltó rá, hogy itt áldják meg az aratásra érett gabonát, fogalmazott Kertész Róbert Tüskeszentpéteren, a hagyományőrző búzaföld-szentelés és a kézikaszás nap főszervezője az ünnepség megnyitóján.
Zalaszentgrót Tüskeszentpéter városrészében idén szervezte meg először az ünnepséget a helyi faluszépítő és kulturális egyesület, mert tagjai úgy gondolják, a település múltja, jelene és remélhetőleg jövője is szorosan kötődik a mezőgazdasághoz és a malomiparhoz, ezáltal pedig a búzához és az összes vele kapcsolatos munkálathoz.