Milyen lesz az idei cseresznyeszezon?

2023. május 31. 11:28
A késő tavaszi esőzések gyümölcsrepedést okoztak
Május 10-e körül kezdődött a korai üvegházi termesztésű cseresznye betakarítása - a termelők a 2023 évi cseresznyetermést átlagosra, mintegy 10 ezer tonna körülire becsülik. Az egyik termelő a következőképpen jellemzi a Sweet Early nevű, lehúzható tetejű üvegházból származó termését:
 
Milyen lesz az idei cseresznyeszezon?
„A fajtához képest kivételes minőségű és méretű, ami a precíz klimatizálásnak, az edényes termesztésnek és az SRP Pergola metszésnek köszönhető".
 
Ideális volt az idei szüretet megelőző időjárás, csupán egy fagyos napot regisztráltak, ami nem volt  jelentős hatással a termésre.
cseresznye
A múlt héten azonban a magyarországi termőtájakon nagy mennyiségű csapadék esett, a legtöbb gyümölcsösben 50 mm, az ország nyugati részén pedig 80-120 mm. Az esőzések a Burlat, a Valerij Cskalov és a Nimba korai fajtáknál repedéseket okoztak. „Ez nagyon sok eső. A fóliával fedett gyümölcsösökben a gyökérnyomás révén szintén repedések keletkeztek. Nem minden veszett el, a repedt gyümölcsök aránya a termőhelytől és a fajtától függően 20-50% között lehet".
cseresznye
A magyar cseresznyét Ausztriába, Szlovákiába, Lengyelországba, Csehországba, Szlovéniába és Németországba exportálják.
 
forrás: fuitveb.hu

Kapcsolódó cikkek

Túl vagyunk a hazai diószüret felén

2023. november 02. 13:49
Csalódást keltően alacsonyan alakultak a terméshozamok. A várttól – akár jelentősen – elmarad az idei hazai diótermés – és az ára is.
 
A betakarítási szezon november közepén zárul, pontosabb értékelés akkorra várható. Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a tavalyi, súlyosan aszályos évhez képest idén jobb szezonra számítottak, hiszen bőven esett csapadék, és a tavaszi fagyok sem okoztak károkat a diósokban, illetve a szemek mérete is megfelelő.

Kabáról indult hazai térhódítása

2023. május 31. 11:14
A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.
Tavaly a kertészetük rendezte meg a chilievő Európa-bajnokságot; Európa chilikultúrájának legismertebb arcai látogattak el hozzájuk, és nagyon csodálkoztak egyes növények méretén.