Minden eszközzel megvédjük a gazdák érdekeit

2024. február 20. 15:01
A kormány stratégiai partnerként tekint a gazdákra, és minden eszközzel megvédi az érdekeiket – jelentette ki Nagy István agrárminiszter hétfőn, Kalocsán az agrár országjárás keretében szervezett fórumon.
Minden eszközzel megvédjük a gazdák érdekeit
A tárcavezető a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai agrárpolitika még sohasem volt ennyire a szélsőséges zöld ideológiákkal átitatva. Ezért határozottan vissza kell utasítani azt a sértést, hogy a klímaváltozásért a gazdálkodók a felelősek. Brüsszel nem kockáztathatja az élelmezés-biztonságot az elhibázott intézkedéseivel - fűzte hozzá.
Minden eszközzel megvédjük a gazdák érdekeit
A miniszter elmondta a mindennapi kenyér biztosításának a feltétele a gazdálkodók kezében van, éppen ezért jár nekik a segítség és a védelem. Ha nem óvjuk meg az uniós piacot, ha ellenőrizetlenül és kontrollálatlanul szabadítják rá az EU-ra az Ukrajnából érkezett mezőgazdasági termékeket, akkor annak beláthatatlan következményei lesznek, hiszen nem csak az élelmezés-biztonság, hanem a termelők megélhetése, Európa jövője is veszélybe kerülhet. Ha a gazdák befejezik a termelést, akkor mindannyian kiszolgáltatottá válunk – hangsúlyozta.
Minden eszközzel megvédjük a gazdák érdekeit
Nagy István leszögezte, a kormány stratégiai partnerként tekint a gazdákra, éppen ezért háromszor több forrás áll a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére, mint korábban. Ezt támasztja alá az is, hogy tavaly rekordnak számító, összesen több mint 1300 milliárd forint támogatáshoz jutottak hozzá a gazdálkodók. Az idei esztendőben pedig megkezdődik annak a 2900 milliárd forintnyi vidékfejlesztési forrásnak a felhasználása a magyar vidék, az agrárium és az élelmiszer-előállítás javára, amelynek 600 milliárd forintos uniós forrását a kormány további 2300 milliárddal egészíti ki 2027-ig – emelte ki a miniszter. 
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Mi történhetett? Átlag alatti bortermés várható az unióban

2023. november 02. 13:26
Hét év óta először Olaszország elvesztette vezető szerepét a bortermelői rangsorban
 
A Copa-Cogeca 2023. évi szüreti előrejelzése alapján az idén az uniós bortermés a legjelentősebb termelő országok – Spanyolország, Olaszország és Németország – esetében csökkenést mutat. Annak ellenére, hogy Franciaországban és Portugáliában növekedés tapasztalható, az EU-ban összesen 150 millió hl bor várható, ami -5,5%-kal marad el az ötéves átlagtól – írja a nak.hu

Újabb támogatásra lehet pályázni a tejhasznú szarvasmarha ágazatban

2023. április 06. 13:23
Megjelent az új, tejhasznosítású szarvasmarha ágazatot érintő állatjóléti támogatás, keretösszege 28 milliárd forint – jelentette be Nagy István. A forrásokra 2023. május 1– 31. között lehet pályázni.
 
A tárcavezető kifejtette, a felhívás keretében rendelkezésre álló forrásokat a már jelenleg is futó hasonló támogatás folytatásaként a nőivarú, tejtermelő szarvasmarhák tartása esetén lehet majd igénybe venni. Az alaptámogatáshoz kapcsolódó kötelezettségeket minden igénylőnek vállalnia kell. Így az állatsűrűségre, gondozói felügyeletre, valamint a fejési technológiára és preventív beavatkozásokra vonatkozó kötelezettségeknek is eleget kell tenni. A kiegészítő támogatásokhoz kapcsolódó előírások önkéntesek. Ezek a természetes körülmények biztosítására, valamint takarmányozásra vonatkozó előírások.