Minden eszközzel megvédjük a gazdák érdekeit

2024. február 20. 15:01
A kormány stratégiai partnerként tekint a gazdákra, és minden eszközzel megvédi az érdekeiket – jelentette ki Nagy István agrárminiszter hétfőn, Kalocsán az agrár országjárás keretében szervezett fórumon.
Minden eszközzel megvédjük a gazdák érdekeit
A tárcavezető a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai agrárpolitika még sohasem volt ennyire a szélsőséges zöld ideológiákkal átitatva. Ezért határozottan vissza kell utasítani azt a sértést, hogy a klímaváltozásért a gazdálkodók a felelősek. Brüsszel nem kockáztathatja az élelmezés-biztonságot az elhibázott intézkedéseivel - fűzte hozzá.
Minden eszközzel megvédjük a gazdák érdekeit
A miniszter elmondta a mindennapi kenyér biztosításának a feltétele a gazdálkodók kezében van, éppen ezért jár nekik a segítség és a védelem. Ha nem óvjuk meg az uniós piacot, ha ellenőrizetlenül és kontrollálatlanul szabadítják rá az EU-ra az Ukrajnából érkezett mezőgazdasági termékeket, akkor annak beláthatatlan következményei lesznek, hiszen nem csak az élelmezés-biztonság, hanem a termelők megélhetése, Európa jövője is veszélybe kerülhet. Ha a gazdák befejezik a termelést, akkor mindannyian kiszolgáltatottá válunk – hangsúlyozta.
Minden eszközzel megvédjük a gazdák érdekeit
Nagy István leszögezte, a kormány stratégiai partnerként tekint a gazdákra, éppen ezért háromszor több forrás áll a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére, mint korábban. Ezt támasztja alá az is, hogy tavaly rekordnak számító, összesen több mint 1300 milliárd forint támogatáshoz jutottak hozzá a gazdálkodók. Az idei esztendőben pedig megkezdődik annak a 2900 milliárd forintnyi vidékfejlesztési forrásnak a felhasználása a magyar vidék, az agrárium és az élelmiszer-előállítás javára, amelynek 600 milliárd forintos uniós forrását a kormány további 2300 milliárddal egészíti ki 2027-ig – emelte ki a miniszter. 
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

A cirok lehet a jövő egyik új takarmánya

2023. február 22. 11:00
A mezőgazdasági eljárások változása mellett az új igényeknek megfelelő fajok megtalálása is komoly kihívások elé állítja a szakembereket.
 
Egyre többet hallani arról, hogy a cirok nagy áttörést hozhat a takarmány-, de az élelmiszeriparba is. Különféle fajtáit ugyanis remekül tudná alkalmazni az előbbi két feldolgozóipar. Ami ennél sokkal fontosabb, hogy miért lenne erre szükség? A válasz egyszerű, az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények próbára teszik azokat a növények, azokat az eljárásokat, amiket az elmúlt évtizedek, évszázad során megszokhattunk. 

Az orosz kormány csökkenti a búza és a kukorica adóját – de csak néhány napra

2023. november 28. 08:32
Az orosz kormány jelentősen csökkenti a búza és a kukorica exportadóját a november 29. és december 5. közötti egy hétre – derült ki a mezőgazdasági minisztérium pénteki hivatalos dokumentumából. A búza exportadóját tonnánként 575 rubellal (egy rubel hétfőn 3,91 forintot ért – a szerk.) 3820 rubelre csökkentették.