Minden forrás eleven emlék

2023. szeptember 14. 18:22
Mindig örömmel tölt el, ha azt hallom vagy olvasom, hogy egy erdei forrás környezete megújul, megszépül. Hiszem, hogy a legtöbb ember így van ezzel.
Az erdei túrát általában úgy tervezzük, hogy az útvonala érintsen vízvevő helyet, ahol felfrissülhetünk. A forrásoknak, mondhatni, személyiségük van, név szerint említjük őket, és jó hírükről, olykor átmeneti kiapadásukról mesélünk, ám mindig bizakodóak vagyunk, hogy újra megerednek. Legyünk akár természetjárók, akár nem, a forrásban mindig a megújulást látjuk.
Minden forrás eleven emlék
Híres a tisztaságáról
A Természetbarát-forrás a Soproni Parkerdő egyik forgalmas helyszínén található. Sopronbánfalva felől akár személyautóval, a Fáber-réttől erdei ösvényen, a Hétbükkfától vagy a Várhelyről pedig turistaúton elérhető. Vízgyűjtő területe átfedésben van a Szalamandra-tóéval, de mélyebb, és nyomás alatt lévő földtani rétegekből táplálkozik, így elhúzódó aszályos időszakban is megbízható a vízhozama. A tó keleti oldalán található kiépített forrás első foglalását a Természetbarátok Turista Egyesület végezte 1950-ben. A bő vízhozamáról és tisztaságáról híres forrást a 20. század első felében Orvosi-forrásnak hívták, mert az 1931-1932-es kolerajárvány idején a lakosság innen jutott tiszta vízhez. A forrás környezetét a TAEG Zrt. 2013-ban felújított esőbeállóval, tűzrakó helyekkel gazdagította.
 
A víz korunk egyik legféltettebb természeti kincse. Szerencsések vagyunk, hogy a Kárpát-medence felszín alatti és felszíni vizekben egyaránt gazdag. Hazánk helyzete a források számát és a vízminőséget tekintve is kedvező. Ezeknek az értékeknek a megőrzése közös érdekünk, amelyhez a forrásterületeken található erdők is hozzájárulnak.
 
Csak a Soproni-hegységben több mint 30 foglalt forrás található, amelyeket jelentős vízhozamuk mellett turisztikai értékük miatt, vagy kultúrtörténeti emlékként tartunk számon.
Minden forrás „eleven emlék”, amelynek a gondozásával az erdőterületen gazdálkodó Tanulmányi Erdőgazdaság és több civil kezdeményezés is foglalkozik. Van olyan forrás, amelynek egy iskola a gazdája, hiszen a Deák-kúthoz mindig visszatérnek a soproni licisták, a Fehér Dániel-forrás pedig Firbás Oszi bácsi emlékkövével együtt erdészgenerációk emlékhelyévé vált Görbehalom határában. Források, kutak, aknák – mindnek van saját története.
Fehér Dániel-forrás Görbehalom határában
 
Több mint 6500 forrást tartanak számon Magyarországon. Ha a természetvédelmi törvény hozamra vonatkozó 5 liter/perc előírását szigorúan vesszük, akkor valamivel több, mint a felét tekinthetjük a törvény erejénél fogva „ex lege” védett forrásnak.
 
A forrás a felszín alatti talajvíz, rétegvíz vagy karsztvíz állandó vagy időszakos felszínre törése. A források azonban nem csupán víztani, felszínalaktani és tájképi értékek, élőhelyi jelentőségük is van, ezzel hozzájárulnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez.
 
A FELSZÍNRE TÖRŐ VÍZ, ILLETVE A FORRÁSTÓL EREDŐ EREK, A PÁROLGÓ VÍZ OLYAN PARADICSOMI KÖRNYEZETET TEREMT, AHOL A LEGMELEGEBB NYÁRI NAPON IS MENEDÉKET TALÁLNAK AZ ERDEI ÁLLATOK, ÉS A LEGFORRÓBB NAPOKAT IS ÁTVÉSZELIK A NÖVÉNYEK.
 
Tavaly az aszály miatt a legtöbb forrás vízhozama elapadt vagy időszakosan megszűnt. De bizakodásra ad okot, ha a forrás környezetében még nedves a moha, csillognak a kövek, vagyis a víz ott van, csak már nem volt ereje a felszínre törni.
A Deák-kútnak a soproni licisták a gazdái
 
Az erdész tudja, hogy amíg a forrás folyik, a patak csörgedez, addig van elég víz a talajban a fák gyökerei számára is. De tapasztalatból tudjuk, hogy a legtöbb forrás nem örök, gondozni, tisztítani kell őket és a környezetüket, hogy sokáig tudják az odalátogatók szomját oltani, frissíteni a fáradt túrázókat. Előfordulhat, hogy vastag lombtakaró fedi a vízgyűjtő területet, emiatt nehezebben szivárog a talajba az utánpótlást biztosító víz, vagy egy kiadós nyári eső után lezúduló sárlavina eltömíti a forrás gyűjtőmedencéjét.
 
Szomorú tapasztalat, amikor szándékos rongálás okozza a forrás megszűnését, de a természet által okozott átmeneti vízhiány mellett ezek a rongálások is helyreállíthatók, mert a legtöbb forrásnak szerencsére van gondos gazdája.
A mélyről jövő karsztvizek minősége jószerivel állandó
 
Van, aki felfrissülni áll meg a forrásnál a napi túrája során, mások üvegekben viszik haza a gyógyító forrásvizet. A forrásvíz mennyisége és minősége sok tényezőtől függ. A mélyből feltörő források, köztük a karszteredetű vizek összetétele többnyire állandó, fogyaszthatóságuk általában jól ismert. Az erdei források jelentős része ugyanakkor a felszínközeli talajrétegből táplálkozik, ezért vizük minőségét nagyban befolyásolja a csapadékmennyiség, és a csapadékkal esetlegesen beoldódó szerves és szervetlen szennyezőanyagok. A bevizsgált, ihatónak nyilvánított – Ivóvíz táblával jelölt – forrásvizeket időnként ellenőrzik, hogy bármilyen egészségre káros összetevő kizárható legyen.
A Tacsi-árokban lévő Hármas forrás ma már csak egy kifolyócsövön adja a vizet
 
A minősített forrásvíz összetétele azonban akár már másnapra is megváltozhat, ezért ha a forrás környezete egy kiadós eső után saras, vagy egyéb szennyeződésre gyanakszunk, csak saját felelősségre fogyasszuk.
 
MIELŐTT INNÁNK BELŐLE, ÉRDEMES JÓL MEGVIZSGÁLNI A KULACSUNKBA TÖLTÖTT VÍZ SZAGÁT, SZÍNÉT, MEGNÉZNI A LEBEGŐANYAG-TARTALMÁT, ÉS MÉG A KRISTÁLYTISZTÁNAK TŰNŐ VÍZBEN IS LEHETNEK KELLEMETLENSÉGET OKOZÓ BAKTÉRIUMOK. HA ISMERÜNK IS MEGBÍZHATÓ MINŐSÉGŰ FORRÁSOKAT, A TÚRÁRA ÉRDEMES MINDIG MAGUNKKAL VINNI EGY PALACK IVÓVIZET ARRA AZ ESETRE, HA NEM TARTJUK IHATÓNAK A FORRÁS VIZÉT.
 
Az állami erdőket kezelő erdőgazdaságok, az ökoturisztikai szereplők és civil szervezetek sokat tesznek a források védelme és értékeik megőrzése érdekében, de a kirándulók és természetjárók feladata is, hogy vigyázzanak a forrásokra. Ha lehetőségünk van rá, vegyünk részt a források környezetének és ezáltal a források örökségének megóvásában!
 
Dr. Takács Viktor
TAEG Zrt.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Az ország első ötcsillagos okospanziója nyílt meg Esztergomban

2023. március 01. 13:20
Ötcsillagos okospanzió nyitotta meg kapuit Esztergomban. A szálláshely kivitelezésekor az elsődleges cél az energiahatékonyság volt.
H11 Rooms Panzió néven okosszálláshely nyitotta meg kapuit Esztergomban, a Hősök terén. A teljesen automatizált folyamatoknak és modern eszközöknek köszönhetően az okospanzió vendégei akár a recepció kihagyásával is bejuthatnak a szálláshely területére és szobájukba.
 
Marosi Gergő, a beruházó cég projektmenedzsere elmondta, hogy az ország első ötcsillagos okospanziójába kóddal, kártyával vagy mobilalkalmazással is bejuthatnak a vendégek, miután online lefoglalták és kifizették a szálláshelyüket. Sőt, bluetoothon és wifin keresztül a TMRW Hotels applikációval még a szobák hűtését, fűtését és áramellátását is ki-bekapcsolhatják, szabályozhatják.

Régóta várt fejlesztés valósul meg az M7-esen

2024. március 12. 16:28
Navracsics Tibor fontos fejlesztéseket jelentett be Székesfehérváron. Az M7-es autópályánál fontos felújítás fog megvalósulni a közeljövőben.