Minden ötödik vendéglátásban dolgozót bejelentés nélkül foglalkoztattak a koronavírus első évében

2021. március 26. 07:39
Továbbra is az építőiparban a legelterjedtebb a feketemunka – bár a nagy számok  mögött nagy arányú ellenőrzés is áll, hiszen az ágazat kevésbé szenvedte meg a járványt, a tavalyi munkaügyi ellenőrzések harmada így az építőiparban történt, ezek alapján pedig az ágazatban a fekete foglalkoztatás 2017 óta tapasztalt csökkenése megállt, és immár 42 százalékos.
Minden ötödik vendéglátásban dolgozót bejelentés nélkül foglalkoztattak a koronavírus első évében

A vendéglátásban ezzel szemben „csak” minden tizedik feketemunkás dolgozik, de itt is növekedés tapasztalható: majdnem minden ötödik éttermi munkavállaló bejelentés nélkül dolgozott a koronavírus első évében, miközben 2019-ben még csak minden hatodik, hetedik dolgozóra volt ez igaz

– írja a Népszava az innovációs tárca foglalkoztatásfelügyeleti főosztályának a tavalyi évben végzett munkaügyi ellenőrzések tapasztalatait összefoglaló friss jelentése alapján.

Az elmúlt 10 évben ennél csak 2017-ben volt kicsivel magasabb az ágazaton belüli feketefoglalkoztatás, pedig 2011 óta a legkevesebb dolgozót ellenőrizték tavaly, hiszen a vendéglátóhelyek egy jelentős része tönkrement vagy bezárásra kényszerült. A növekedés mögött minden bizonnyal a koronavírus-járvány, illetve a kormányzati bértámogatások elmaradása áll: az első veszélyhelyzet kihirdetése óta kétszer is bezárni kényszerült – és jobb esetben a kiszállításra átállni képes – vendéglátóhelyek egy része csak alacsony óraszámban, illetve nem minden napra jelentette be munkavállalóit, miközben azok akár 8-12 órát is dolgoztak, vagy egyáltalán be se jelentették őket, mivel a veszélyhelyzet alatti bevételkiesés után nem tudták kitermelni a magas járulékokat.

A feketefoglalkoztatás ráadásul még kiszolgáltatottabb helyzetbe sodorhatja a vendéglátásban dolgozókat, elbocsátásuk estén ugyanis egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis összegű álláskeresési juttatásra számíthattak, ha az előző három évben nem rendelkeztek legalább 360 napos bejelentett munkaviszonnyal.

https://d3knx7v8i1y46b.cloudfront.net/2020/11/D_ATI20201111041-730x484.jpg

NYÍREGYHÁZA, 2020. NOVEMBER 11.
A TULAJDONOS A KÖNYVELÉSEN DOLGOZIK BEZÁRT OLASZ ÉTTERMÉBEN NYÍREGYHÁZÁN 2020. NOVEMBER 11-ÉN. A KORMÁNY LEGÚJABB VÉDELMI INTÉZKEDÉSEI SZERINT ETTÕL A NAPTÓL AZ ÉTTERMEK NEM FOGADHATNAK VENDÉGET. AZ ÉTTEREMBEN CSAK AZ ÉTEL ELVITELE CÉLJÁBÓL TARTÓZKODHAT VENDÉG.
MTI/BALÁZS ATTILA

Így lehetséges az is, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál februárban nyilvántartott több mint 302 ezer regisztrált munkanélküli közül alig 78 ezren kaptak álláskeresési juttatást, több mint 147 ezer embernek pedig gyakorlatilag a semmiből kell megélnie (a többiek 22 800 forintos szociális támogatást kapnak), miközben a munkanélküliek tényleges száma jóval magasabb lehet,  hiszen sokaknak nem is érdemes bejelentkezniük – emlékeztet a lap.

Gerendai Károly étterem-tulajdonos az ATV-nek azt mondta: becslések szerint az éttermek 30-40 százaléka nem fog kinyitni a járvány után. A belföldi turizmus kivételével a turisztika szinte minden ága, de számos más szolgáltatás is a lezárások miatt lehúzta a rolót, kérdés, lesz-e ebből visszaút – mondta.

A kormány által bejelentett, eredetileg március 22-éig tartó szigorúbb korlátozásokat meghosszabbította a kormány, és lépcsős újraindítást ígért. Ehhez nagyjából az egyetlen támpont jelenleg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ma arról beszélt:

amíg nem oltottak be minden 65 év feletti embert, addig nem lehet megkezdeni az újranyitást.

Ez semmiképp sem jó hír a szolgáltató ágazatnak, amelyet már az elmúlt két hét is súlyosan érintett: a nemrég petíciót indított szépségipari dolgozók szerint rengetegen kifogytak a tartalékaikból, családok mennek tönkre, sok szalonnak napjai vannak hátra.

A miniszterelnök elmondása szerint a kormány elfogadta az Iparkamara több javaslatát is, amelyek ésszerűsítést és árnyaltabb szabályozást céloznak meg. A boltok teljes bezárása helyett például négyzetméter alapú korlátozást kérnek; külön „plázaszabályt” is javasoltak, illetve a szolgáltatások megnyitásához szükséges sajátos szabályozási elemekre is javaslatot tettek. Ezeket holnap tárgyalja a kormány, majd várhatóan a csütörtöki kormányinfón ismerhetjük meg a döntéseket.

www.merce.hu

Kapcsolódó cikkek

Mikor lehet munkaszüneti napra munkavégzést elrendelni?

2021. június 01. 08:33
Munka Törvénykönyve

A munkahelyek megmentését követeli mindenki

2020. április 03. 09:15
Élesen bírálja a magyar kormányt a legnagyobb európai szakszervezeti szövetség főtitkára, mert a válsághelyzetben magukra hagyja a munkavállalókat.