Mindenki a mezőgazdaságot hibáztatja a környezetszennyezésért, mindeközben az adattároló központok nagy mennyiségben fogyasztják az energiát

2024. május 21. 14:25
Lezárult az a kényelmes másfél évtized, amikor stagnált az amerikai villamosenergia-kereslet, s elég volt szénerőműveket leállítani, hogy csökkenjen az energiaszektor szén-dioxid-kibocsátása. A gombamód szaporodó adatközpontok igényét nem fedezik a megújulók és az atomerőművek.
Mindenki a mezőgazdaságot hibáztatja a környezetszennyezésért, mindeközben az adattároló központok nagy mennyiségben fogyasztják az energiát
Két közös vonásuk van a gyorsan fejlődő amerikai Georgiában megtelepülő vállalkozásoknak:
  • az egyik, hogy az ipartelepítést a felhőalapú számítástechnika és a mesterséges intelligencia fűti,
  • a másik, hogy minden cég extra mennyiségű villamos energiát igényel.
Klímavédők kongatják a vészharangot
Élesen ütköznek Georgia államban a gazdaságfejlesztés és a klímavédelem érdekei. Attól lehet tartani, hogy az új ipari projektek áramellátása az eddiginél is több fosszilis tüzelőanyag elégetését igényli. Miközben a kormányzat a gazdaság zöldülése mellett is letette a voksát.
 
Az állam fő közműszolgáltatója, a Georgia Power tizenhatszorosára növelte energiakeresleti prognózisát, amelyet földgázüzemű erőművek segítségével terveznek kielégíteni. Óriási vitákat váltott ki, hogy a Power terve évtizedekig magasabb szén-dioxid-kibocsátást eredményezne.
 
Egyes vállalatok most arra törekszenek, hogy egyedi megújulóenergia-megállapodásokat kössenek fejlesztésük támogatására. De a legnagyobb energiafaló létesítmények az adatközpontok, s úgy tűnik, rövid távon nem lesz annyi zöldenergia, amennyi ellátná a szervereket árammal. Olyan nagy iparági szereplőkről van szó, mint például az
  • Alphabet (Google), amely két évtizede működtet adatközpontokat Georgiában, fokozatosan bővítve lábnyomát.
  • Míg a Microsoft 2021-ben hozott létre egy új amerikai adatközpont-régiót Atlanta mellett.
  • Az Amazon Web Services pedig nemrégiben földet vásárolt, hogy szerverfarmokat telepítsen.
What's happening near AWS Data Centers in eastern Oregon
Más államokban is hasonló a helyzet
Az Egyesült Államok energiafelhasználása várhatóan 4,7 százalékkal bővül a következő öt évben, míg korábban csupán 2,6 százalékos növekedést becsültek– figyelmeztet a Grid Strategies tanácsadó cég. Hozzátéve: lezárult az a kényelmes másfél évtized, amikor stagnált az amerikai a villamosenergia-kereslet, s csupán a szénerőművek leállításával csökkenteni lehetett az energiaszektor kibocsátását.
 
Mindenki a mesterséges intelligenciára fogad, de ki fizeti a számlát?
Egy generáció óta nem láttunk ilyet, Amerikát sokkolja a villamosenergia-rendszer túlterheltsége – mondta Arne Olson, az Energy and Environmental Economics tanácsadó cég vezető partnere.
Indul a Mesterséges Intelligencia Üzleti Iskola | Felvidék.ma
  • A Wall Street hatalmas fogadásokat tesz a mesterséges intelligenciára, ami a gazdasági növekedés motorja lehet a jövőben.
  • A washingtoni adminisztráció dollármilliárdokkal ösztönzi a hazai csipfejlesztéseket.
  • A vállalati Amerika meg éppen a fosszilis tüzelőanyagokról próbál leválni.

A három törekvés egyszerre nem valósulhat meg.

Lassítani kell a tempót, vagy fel kell adni a zöldcélokat
Nem véletlen, amit Pat Wilson, a georgiai gazdaságfejlesztési tárca miniszteri biztosa mond, hogy ha valaki ipartelepítési céllal jelentkezik náluk, a beszélgetés legfőbb témája az üzem energiaellátása. Minden más szempont másodlagos.
430 ezer négyzetméteren épül akkumulátorgyár Komáromban | Magyar Építők
Georgiában a megújulók még a Vogtle atomerőmű új blokkjaival együtt sem tudják biztosítani a gyorsan növekvő gazdaság energiaigényét. Sőt, az európainál olcsóbb amerikai energiaárak még német vállalatokat is átcsábítanak a tengerentúlra.
 
forrás: Agrotrend.hu/ Vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Ehhez a szövetkezethez szívesen csatlakoznak a termelők – mi a titka?

2023. november 08. 19:39
A DélKerTÉSZ támogatja a termelőket, emellett pedig az utánpótlásnevelésre, és új bolt nyitására is készül.
 
A DélKerTÉSZ 2002-es megalakulása óta fogja össze a szentesi és Szentes környéki termelőket, családi gazdaságokat és társvállalkozókat, így már több, mint 500 fős zöldségtermelőből álló közösséget alkotnak.
 

Szavaztak az őszi óraátállításról: minden egy irányba mutat, végleg eltörölhetik a téli időszámítást?!

2023. október 24. 16:23
Pontosan egy hét múlva, október 29-én óraátállítás. Az utóbbi években minden ősszel és tavasszal téma az óraátállítás eltörlése, már az EU-ben is többször terítéken volt a terület, de más fontosabb helyzetek folyamatosan tovább tolták a kérdést. A Pénzcentrum idén ősszel egy kérdőíves kutatás kereti között felmérte a magyarok hozzáállását, és nem meglepő módon a magyarok 88%-a már szeretne megszabadulni a minden tavasszal és ősszel ránk váró tologatástól, valamint többen jelezték, hogy hetekig nem tudják kiheverni a szervezetük az átállítás utáni zavart – írták a portálon.