Mindenki a mezőgazdaságot hibáztatja a környezetszennyezésért, mindeközben az adattároló központok nagy mennyiségben fogyasztják az energiát

2024. május 21. 14:25
Lezárult az a kényelmes másfél évtized, amikor stagnált az amerikai villamosenergia-kereslet, s elég volt szénerőműveket leállítani, hogy csökkenjen az energiaszektor szén-dioxid-kibocsátása. A gombamód szaporodó adatközpontok igényét nem fedezik a megújulók és az atomerőművek.
Mindenki a mezőgazdaságot hibáztatja a környezetszennyezésért, mindeközben az adattároló központok nagy mennyiségben fogyasztják az energiát
Két közös vonásuk van a gyorsan fejlődő amerikai Georgiában megtelepülő vállalkozásoknak:
  • az egyik, hogy az ipartelepítést a felhőalapú számítástechnika és a mesterséges intelligencia fűti,
  • a másik, hogy minden cég extra mennyiségű villamos energiát igényel.
Klímavédők kongatják a vészharangot
Élesen ütköznek Georgia államban a gazdaságfejlesztés és a klímavédelem érdekei. Attól lehet tartani, hogy az új ipari projektek áramellátása az eddiginél is több fosszilis tüzelőanyag elégetését igényli. Miközben a kormányzat a gazdaság zöldülése mellett is letette a voksát.
 
Az állam fő közműszolgáltatója, a Georgia Power tizenhatszorosára növelte energiakeresleti prognózisát, amelyet földgázüzemű erőművek segítségével terveznek kielégíteni. Óriási vitákat váltott ki, hogy a Power terve évtizedekig magasabb szén-dioxid-kibocsátást eredményezne.
 
Egyes vállalatok most arra törekszenek, hogy egyedi megújulóenergia-megállapodásokat kössenek fejlesztésük támogatására. De a legnagyobb energiafaló létesítmények az adatközpontok, s úgy tűnik, rövid távon nem lesz annyi zöldenergia, amennyi ellátná a szervereket árammal. Olyan nagy iparági szereplőkről van szó, mint például az
  • Alphabet (Google), amely két évtizede működtet adatközpontokat Georgiában, fokozatosan bővítve lábnyomát.
  • Míg a Microsoft 2021-ben hozott létre egy új amerikai adatközpont-régiót Atlanta mellett.
  • Az Amazon Web Services pedig nemrégiben földet vásárolt, hogy szerverfarmokat telepítsen.
What's happening near AWS Data Centers in eastern Oregon
Más államokban is hasonló a helyzet
Az Egyesült Államok energiafelhasználása várhatóan 4,7 százalékkal bővül a következő öt évben, míg korábban csupán 2,6 százalékos növekedést becsültek– figyelmeztet a Grid Strategies tanácsadó cég. Hozzátéve: lezárult az a kényelmes másfél évtized, amikor stagnált az amerikai a villamosenergia-kereslet, s csupán a szénerőművek leállításával csökkenteni lehetett az energiaszektor kibocsátását.
 
Mindenki a mesterséges intelligenciára fogad, de ki fizeti a számlát?
Egy generáció óta nem láttunk ilyet, Amerikát sokkolja a villamosenergia-rendszer túlterheltsége – mondta Arne Olson, az Energy and Environmental Economics tanácsadó cég vezető partnere.
Indul a Mesterséges Intelligencia Üzleti Iskola | Felvidék.ma
  • A Wall Street hatalmas fogadásokat tesz a mesterséges intelligenciára, ami a gazdasági növekedés motorja lehet a jövőben.
  • A washingtoni adminisztráció dollármilliárdokkal ösztönzi a hazai csipfejlesztéseket.
  • A vállalati Amerika meg éppen a fosszilis tüzelőanyagokról próbál leválni.

A három törekvés egyszerre nem valósulhat meg.

Lassítani kell a tempót, vagy fel kell adni a zöldcélokat
Nem véletlen, amit Pat Wilson, a georgiai gazdaságfejlesztési tárca miniszteri biztosa mond, hogy ha valaki ipartelepítési céllal jelentkezik náluk, a beszélgetés legfőbb témája az üzem energiaellátása. Minden más szempont másodlagos.
430 ezer négyzetméteren épül akkumulátorgyár Komáromban | Magyar Építők
Georgiában a megújulók még a Vogtle atomerőmű új blokkjaival együtt sem tudják biztosítani a gyorsan növekvő gazdaság energiaigényét. Sőt, az európainál olcsóbb amerikai energiaárak még német vállalatokat is átcsábítanak a tengerentúlra.
 
forrás: Agrotrend.hu/ Vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Hóvihar tombol Kaliforniában – videó

2023. február 27. 10:41
Elképesztő havazás és brutális mennyiségű csapadék érkezett Kaliforniába.
 
Csapadékrekordok dőltek meg Kalifornia déli részén a szokatlanul esős és havas hétvégén – közölte vasárnap az amerikai meteorológiai szolgálat.
 
Dél-Kaliforniában csaknem 2 méter hó hullott a hétvégén a magasabban fekvő hegyekben, de a télies időben már 300 méter felett tartós volt a hóréteg.

Figyeljünk állatainkra!

2023. július 11. 16:20
Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos "arra hívja fel a figyelmet, hogy hőségriadó van érvényben, amely komoly veszélyt jelenthet az állatok egészségére és jóllétére". Az extrém magas hőmérséklettel járó időjárási körülmények idején arra kéri az állattartókat, hogy fokozott figyelmet fordítsanak háziállataik és a környezetükben élő állatok védelmére.
Az Igazságügyi Minisztérium által hétfőn az MTI-nek küldött közleményében a kormánybiztos hangsúlyozza, hogy az állattartóknak kiemelt felelősségük van a hőségriadó idején. A magas hőmérséklet kockázatot jelenthet a háziállatokra és a vadon élő állatokra egyaránt.