CIB Bank: a recesszió idén elkerülhető

2023. május 15. 12:12
A CIB Bank elemzői szerint Magyarország idén elkerülheti a recessziót, az éves infláció azonban 19 százalék lehet - mondta az InfoRádiónak a pénzintézet vezető elemzője.
 
2022 utolsó negyedévében már technikai recesszióba süllyedt a magyar gazdaság, és valószínűleg az első negyedévben még tovább mélyült ez a recesszió. Az első negyedéves GDP-adatokat a május 15-i héten publikálja a KSH, de negyedéves alapon akár 1 százalékos is lehetett a GDP visszaesése. Ez a nagyon gyenge növekedési periódus az első félév egészét jellemezheti, és majd a második félévben számítunk egy lassú, fokozatos kilábalásra – mondta az InfoRádióban a CIB Bank vezető elemzője.
 
CIB Bank: a recesszió idén elkerülhető
Trippon Mariann szerint az év egészében – amellett természetesen, hogy nagyon nagyfokú bizonytalanság övezi a növekedési kilátásokat – egy alacsony pozitív növekedési ütemet fel tud majd mutatni a magyar gazdaság, viszont a növekedés szerkezete távolról sem lesz kiegyensúlyozott. "A belső motorok az idei évben lefulladtak, lefulladnak. A fogyasztásban, a beruházásokban éves szinten is visszaesést várunk, és ezt majd a nettó export, tehát a kivitel és a behozatal különbsége lesz képes – részben legalábbis – ellensúlyozni".
 
Az elemző várakozásai szerint ez lehet az a tétel, ami az idei évben pozitívba ránthatja a teljes éves GDP-növekedési ütemet.
 
A legutóbbi inflációs adat még mindig jócskán 20 százalék fölött, 24 százalékon alakult, de az év végére egy számjegyűre mérséklődhet a kormányzat szerint. Ez a cél a CIB jelenlegi számításai szerint is teljesen reálisnak tűnik.
 
"Tény, hogy a teljes Európai Unióban a legmagasabb inflációval »büszkélkedhetünk«, viszont a következő hónapokban intenzívebbé válik az infláció csökkenése. Az év közepéig még 20 százalék fölött marad az éves pénzromlási ütem, de utána begyorsulhat kissé a mérséklődés, ami szeptembertől kaphat egy újabb lökést, amikor már a magas bázishoz viszonyítjuk az éves árszínvonal-változás ütemét.
 
Év végére könnyedén egy számjegyű lehet az infláció, hogyha minden az alapforgatókönyvünk szerint alakul. Viszont éves átlagban ez még így is rendkívül magas pénzromlási ütemet jelent: számításaink szerint az éves átlagos infláció 19 százalék közelében lehet."
 
A forint euróval szembeni árfolyamával kapcsolatban a szakember elmondta: most hosszabb ideje erős a forint, ami egy éles váltást jelent az árfolyamban a tavalyi évhez képest, amikor a feltörekvő régió egyik leggyengébben teljesítő devizája volt.
 
"Idén az év eddig eltelt részében nemcsak a régiós versenytársak közül emelkedik ki a forint teljesítménye, de az összes feltörekvő devizát tekintve is nagyon szép. Az erősödés mögött egyébként többféle ok áll, de ezek között nagyon fontos a rendkívül magas kamatszint, ami felkelti a magas kamatkülönbözet kiaknázására játszó befektetők figyelmét. De a szélsőséges negatív forgatókönyvek is kiárazódtak a devizánkból, ami szintén támogatja a forintot. Ez okozza az eddigi idei erősödést" – mondta Trippon Mariann.
 
Hozzátette: az ország sérülékenységei fokozatosan mérséklődnek, illetve a jegybank az utóbbi hónapokban már rendkívül elkötelezett az inflációs cél elérése mellett és szigorú monetáris politikát folytat. A CIB ezért arra számít, hogy a tavalyi év turbulenciái nagy valószínűséggel nem ismétlődnek meg feltéve – feltéve persze, hogy nem érkezik egy külső, előre nem látható sokk –, és a tavalyinál erősebb szinteken mozog majd az árfolyam.
 
Mindazonáltal a jegybank a következő hetekben, de néhány hónapon belül mindenképp elkezdi a kamatszintek lefaragását, és így a kamatkülönbözetünk például az euróhoz vagy a dollárhoz viszonyítva fokozatosan mérséklődhet, ami egy picit picikét gyengíti a forint támaszát. Ezért a CIB-nél arra számítanak, hogy az év végén a jelenlegi szinteknél valamivel gyengébb lesz a forint euróval szembeni árfolyama.
 
Egészen pontosan 385-ös euró-forint keresztárfolyamot prognosztizálnak, de azért ez messze erősebb szint, mint amilyen szinteket a tavalyi évben láttunk.
 
forrás: Infostart

Kapcsolódó cikkek

A 2024. évi „őszi adócsomag” várható legfontosabb módosításai

2023. november 22. 13:11
Hamarosan az Országgyűlés elé kerül elfogadásra az „őszi adócsomag”, melynek kamarai tagságot érintő legfontosabb változásai az alábbiak szerint foglalhatók össze:
 

Több mint 655 ezer forint a bruttó átlagkereset Magyarországon

2024. február 22. 16:16
Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.