Mindenki vigyázzon: tehenek lepik el Budapestet

2016. április 01. 12:48
Teheneket szállítanak a tervek szerint Budapestre, így tiltakoznának a súlyos tejpiaci krízis miatt április 4-én a tejtermelők. Az állattartók nem a kormány, hanem az élelmiszerhamisítónak és adócsalónak tartott importőrök tevékenysége ellen demonstrálnának. A kereskedőktől azt követelik, hogy függesszék fel az üzletelést a tisztességtelen piaci szereplőkkel. A NAV-tól és az élelmiszerlánc-felügyelettől pedig összehangolt, öt évre visszamenő ellenőrzéseket várnak a kifogásolt cégek, illetve kereskedelmi partnereik ellen.

Látványos demonstrációt terveznek jövő hétfőn Budapesten a hazai tejtermelők, mivel megítélésük szerint nem vezetett eredményre a két héttel ezelőtti, nagykereskedők telephelyei előtt tartott tüntetés, illetve a kormány és a kereskedők közötti egyezkedés sem. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácson belül megalakult demonstrációs bizottság tájékoztatása szerint április 4-én "tenyészállat bemutatót tartanak" és petíció ádnak át az Országos Kereskedelmi Szövetség Bécsi úti székházánál, majd "tenénmeneteléssel" az állatokat áthajtják a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Keleti Károly úti székházához és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Széchenyi úti épületéhez.

A kereskedőknek szánt petícióban felszólítják az OKSZ tagjait, hogy a termelők szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató, sőt áfacsaló vállalkozásoktól ne vásároljanak vagy rendeljenek importált tejeket és tejtermékeket. Követelik azt is, hogy az OKSZ és tagjai nyíltan támogassák azt a követelésüket, hogy az élelmiszerhamisító és áfacsaló importőröket azonnali hatállyal zárják ki a termékpályáról, illetve teljes importportfóliójuk átvizsgálásáig működésüket fügesszék fel. Emellett felszólítják a szövetség tagjait arra is, hogy a holland, belga, francia, spanyol mintán alapuló, azonnali piacvédelmi intézkedésekben legyenek partnereik, továbbá soron kívül hozzák nyilvánosságra a követelésekkel kapcsolatos álláspontjukat.

Elsősorban ezekre a cégekre dühösek a gazdák
FOOD & DRINKS Kft.
HAGGI TRADE Kft.
TAMI HOLDING HUNGARY Kft.
SAJT-KALMÁR KFT.
FOLTIN GLOBE KFT.
WHITE LAKE KFT.
SIKER-98 KFT.
CHEF MARKET ZRT.


A tejtermelők a Nébih-nek és a NAV-nak is szánnak petíciókat, amelyekben azt sürgetik, hogy kezdjenek összehangolt és teljes körű, öt évre visszamenőleges adóhatósági és élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket a kifogásolható működésű tejpiaci vállalkozásoknál. Az állattartók szerint az ellenőrzéseknek a cégek valamennyi kapcsolt- és partnervállalkozására ki kellene terjedniük, illetve azokra a társaságokra is, ahová a kifogásolt cégek Szlovákiából származó UHT tejet vagy félkemény sajtot szállítanak.

A gazdálkodók elsősorban azért tüntetnek, mert a nyerstejfelvásárlási árak mára kilónként 55-72 forintra estek, miközben az önköltség 95-105 forint között mozog, így a tejtermelés az uniós és a hazai támogatásokkal együtt is veszteséges. Gondot okoz, hogy a megkapott vagy beígért támogatásokat - további árcsökkenésekkel - "beárazza a piac". Áresést okoz az importdömping is, mivel az állattartók szerint a kiskereskedelmi láncok kommunikációjuk ellenére sem segítik a hazai tejtermékek piacra jutását. Bár a kormány több rendkívüli intézkedést hozott, illetve tervez a krízis enyhítésére, további intézkedésekre - hatósági ellenőrzésekre és importellenes piacvédelmi lépésekre - is szükség lenne - állítják a termelők.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Több ezer hektár legelőt ad bérbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

2019. június 18. 07:51
Az egykori bombázólőtér tájrehabilitációjának köszönhetően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) területén csaknem 4000 hektár legelőterület bérbe adása vált lehetővé a helyben lakó, állattartással foglalkozó gazdák számára - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter az MTI-nek hétfőn.

Ők az élet nektárjai: ma van a méhek világnapja

2019. május 20. 08:13
Egy 90 éves méhész szerint a hosszú, egészséges élet egyik titka a méz.