Mindenkit lekörözött a biotermékekre alapozó bécsi iskolai menza

2018. június 06. 08:52
Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy helyi termelőktől vásároljanak és húsmentes ételeket is kínáljanak.

A Greenpeace felmérése szerint Ausztriában a bécsi óvodák és iskolák menzája kínálja a legegészségesebb és legkörnyezetbarátabb ételeket a gyerekeknek. A jó konyha ismérve: bio- és helyi alapanyagok, kevesebb, de jó minőségű hús – adta hírül az Eurocomm.

Nagyon örülök, hogy a tartományok közötti összehasonlításban is ilyen jól megmutatkozik Bécsnek az az évek óta tartó törekvése, hogy egészséges étel kerüljön a gyerekek elé a bécsi iskolákban és óvodákban

– mondta az osztrák főváros oktatásért felelős városi tanácsnoka, Jürgen Czernohorszky annak kapcsán, hogy a Greenpeace felmérése szerint a bécsi iskolások és óvodások ebédje a legegészségesebb, és ez terheli legkevésbé a környezetet.

Három fő szempont alapján értékeltek Fotó: Pixabay

A világszerte ismert környezetvédelmi szervezet három fő szempont mentén hasonlította össze az osztrák tartományok közétkeztetését: a biológiai, valamint helyi termelésből származó alapanyagok aránya és az alapján, hogy milyen gyakran fordulnak elő húsételek az étlapon. Az osztrák főváros a maximális 21 pontból 17-et ért el, amivel gyakorlatilag letarolta a mezőnyt. Felső-Ausztria ugyanis 9,5 ponttal szerezte meg a második helyet, míg Karintia és Alsó-Ausztria 8-8 ponttal végzett a harmadik helyen. A sort Tirol és Burgenland zárja 5-5 ponttal.

340 iskolában vezették be a bio-iskolagyümölcs programot

Bécs 2001 óta egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy minél nagyobb legyen a bio-ételek aránya az iskolai menzákon. Mára az óvódások elé kerülő ételek esetében több mint 50 százalékos a bio-arány, míg a tej és tejtermékeknél még ennél is magasabb, 90 százalék. Az általános iskolák menzáin kínált ebédek esetében a bio-arány 40 százalék. Ráadásul 2015 februárja óta Bécs 340 iskolájában vezették be a bio-iskolagyümölcs programot. A minősített bio-gazdálkodók hetente egyszer közvetlenül az iskolákba szállítják a friss almát, körtét, sárgarépát és narancsot a gyerekeknek.

Ezen kívül az iskolai konyhákon egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy lehetőleg helyi termelőktől vásároljanak és húsmentes ételeket is kínáljanak a diákoknak.

A Greenpeace szerint az ideális egyébként az lenne, ha a menzákon felhasznált élelmiszerek legalább fele biológiai gazdálkodásból és helyi termelőktől származna, hús pedig csak kétszer kerülne az asztalra az öt napból.

sokszinuvidek.hu

Kapcsolódó cikkek

Szakmunkás minimálbér 2018

2017. december 01. 07:30
A szakmunkásoknak garantált bérminimum jár, amely 2018-ban további 12%-al növekszik.

Megoldották a spagettitészta évtizedes rejtélyét

2018. augusztus 15. 08:42
Próbáltad már valaha a spagetti kihívást? Jó eséllyel nem. Ez egy kevésbé ismert játék a fizikusok körében, amelynek lényege, hogy a játékosok megfogják a spagetti két végét, és addig hajlítják, amíg ketté nem törik.