Mindenkit lekörözött a biotermékekre alapozó bécsi iskolai menza

2018. június 06. 08:52
Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy helyi termelőktől vásároljanak és húsmentes ételeket is kínáljanak.

A Greenpeace felmérése szerint Ausztriában a bécsi óvodák és iskolák menzája kínálja a legegészségesebb és legkörnyezetbarátabb ételeket a gyerekeknek. A jó konyha ismérve: bio- és helyi alapanyagok, kevesebb, de jó minőségű hús – adta hírül az Eurocomm.

Nagyon örülök, hogy a tartományok közötti összehasonlításban is ilyen jól megmutatkozik Bécsnek az az évek óta tartó törekvése, hogy egészséges étel kerüljön a gyerekek elé a bécsi iskolákban és óvodákban

– mondta az osztrák főváros oktatásért felelős városi tanácsnoka, Jürgen Czernohorszky annak kapcsán, hogy a Greenpeace felmérése szerint a bécsi iskolások és óvodások ebédje a legegészségesebb, és ez terheli legkevésbé a környezetet.

Három fő szempont alapján értékeltek Fotó: Pixabay

A világszerte ismert környezetvédelmi szervezet három fő szempont mentén hasonlította össze az osztrák tartományok közétkeztetését: a biológiai, valamint helyi termelésből származó alapanyagok aránya és az alapján, hogy milyen gyakran fordulnak elő húsételek az étlapon. Az osztrák főváros a maximális 21 pontból 17-et ért el, amivel gyakorlatilag letarolta a mezőnyt. Felső-Ausztria ugyanis 9,5 ponttal szerezte meg a második helyet, míg Karintia és Alsó-Ausztria 8-8 ponttal végzett a harmadik helyen. A sort Tirol és Burgenland zárja 5-5 ponttal.

340 iskolában vezették be a bio-iskolagyümölcs programot

Bécs 2001 óta egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy minél nagyobb legyen a bio-ételek aránya az iskolai menzákon. Mára az óvódások elé kerülő ételek esetében több mint 50 százalékos a bio-arány, míg a tej és tejtermékeknél még ennél is magasabb, 90 százalék. Az általános iskolák menzáin kínált ebédek esetében a bio-arány 40 százalék. Ráadásul 2015 februárja óta Bécs 340 iskolájában vezették be a bio-iskolagyümölcs programot. A minősített bio-gazdálkodók hetente egyszer közvetlenül az iskolákba szállítják a friss almát, körtét, sárgarépát és narancsot a gyerekeknek.

Ezen kívül az iskolai konyhákon egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy lehetőleg helyi termelőktől vásároljanak és húsmentes ételeket is kínáljanak a diákoknak.

A Greenpeace szerint az ideális egyébként az lenne, ha a menzákon felhasznált élelmiszerek legalább fele biológiai gazdálkodásból és helyi termelőktől származna, hús pedig csak kétszer kerülne az asztalra az öt napból.

sokszinuvidek.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar tejipar előtt álló kihívások a 2015. évi külkereskedelmi adatok tükrében

2016. június 14. 09:02
Talán nem csak szakmai körökben ismert tény, hogy a tej és tejtermékek külkereskedelmi mutatói alapján az export szerkezetében jelenleg a legnagyobb részarányt a feldolgozatlan nyerstej értéke képviseli.

Alkalmi és idénymunka nyáron - A legfontosabb szabályok

2016. július 28. 08:10
Az egyszerűsített foglalkoztatás tipikus megjelenési időszaka a nyár, ekkor van szükség nagyobb számban mezőgazdasági és turisztikai idénymunkásokra, illetve alkalmi munkavállalókra, akikre az elkülönült szabályozás kiterjed. Az egyszerűbb és rugalmasabb szabályok érdemi könnyítést jelentenek.