Mindig van új a Nap alatt – feltalálták a laktózmentes tejet adó teheneket!

2016. augusztus 18. 07:54
Óriási jelentősége lehet, ha a módszert széles körben sikerül alkalmazni. A globális népesség mintegy 15 százaléka szenved laktózintoleranciában.

Egy német tejtermelő gazdának különböző szelektálási és keresztezési módszerekkel sikerült elérnie, hogy 70 fős tehénállományától gyakorlatilag laktózmentes, illetve elhanyagolható laktóztartalmú tejet tud fejni – írja a bild.de. Christoph Gerden elmondta, hogy az „ős tejnek“ nevezett tej fehérjeszerkezete – tudományos vizsgálatok által alátámasztva – a normál tehéntejétől alapvetően különbözik, ami alkalmassá teszi arra, hogy tejcukorérzékeny (laktózintoleráns) személyek is fogyasszák. Amennyiben a német termelő által kifejlesztett keresztezési módszert széles körben alkalmazni sikerül, annak óriási jelentősége lehet, mivel a globális népesség mintegy 15 százaléka szenved laktózintoleranciában.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Mindig van hova fejlődni

2016. augusztus 12. 08:53
A folyamatos újítások, a javító, modernizáló szándék az, ami mozgásban, fejlődésben tartja a világot. Ez a tény minden szakterületre, tudományágra igaz. Nincs ez másként a mezőgazdaságban, kertészetben sem.

Karácsonyi jókívánság

2019. december 11. 15:17
Tájékoztatunk Benneteket, hogy a MÉDOSZ központ 2019. december 16-tól bezárja kapuit erre az évre, bármilyen, azonnali intézkedést igénylő esetben kérjük keressétek dr. Huiber Tibor elnököt a +36 70 466 4331 –es telefonszámon.
2020. január 6-től újra teljeskörűen rendelkezésetekre állunk.
Ezúton kívánunk áldott, békés és szeretetteljes Karácsonyt, az új esztendőre pedig minden jót.
Üdvözlettel a MÉDOSZ dolgozói:
Medgyesy Judit
Tóthfalusiné Papp Éva
Kállay Piroska
Krifaton Vera
dr. Huiber Tibor