Továbbra is zuhanórepülésben a szakszervezetek támogatottsága

2020. december 13. 17:44
A NYUGDÍJ ELŐTT ÁLLÓ MUNKAVÁLLALÓK KÖRÉBEN A LEGMAGASABB, TÍZSZÁZALÉKOS A SZERVEZETTSÉG
Továbbra is zuhanórepülésben a szakszervezetek támogatottsága

Tovább csökkent a szakszervezetek tagsága, a munkavállalói érdekképviseletek a dolgozók mindössze 7,4 százalékát képviselték hazánkban az idei első negyedévben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatsorából. Ez az arány a korábbi, 2015-ben végzett felméréskor még kilenc százalék volt.

 

A változás öt év alatt mintegy ötvenezer fős taglétszámcsökkenést jelent: míg 2015-ben 329 ezer munkavállaló fizetett tagdíjat valamely képviseletnek, addig az idei évre számuk 276 ezer főre zuhant.

Jellemzően az idősebb korosztályok bíznak a képviseletekben, a szervezettség egyedül az 50 és 54, valamint a 60 és 64 év közöttiek körében haladja meg a tíz százalékot.

Ezzel szemben a 20 és 24 év közöttiek mindössze 2,9 százaléka, míg a 25 és 30 év közöttiek 5,5 százaléka csatlakozott érdekképviselethez.

A szakszervezeti tagok nagyobb része, több mint 160 ezer fő állami vagy önkormányzati munkakörben dolgozik.

A versenyszférában a munkavállalók csupán 4,4 százaléka él ezzel az érdekképviseleti formával. A csökkenő tendencia annak ellenére figyelhető meg, hogy mind 2020-ban, mind 2015-ben a munkahelyek negyedén működött szakszervezet.

Alternatíva híján a szakszervezetek ma közvetve azokat is képviselik, akik inkább távol maradnak a tagságtól
Fotó: Kurucz Árpád

Régóta gondot jelent hazánkban a szakszervezetek iránti bizalmatlanság. Elsősorban az tartja vissza a munkavállalókat a belépéstől, hogy a képviseletek közül többen politikai céljaikra is felhasználnák a munkavállalókat. Ezek a szervezetek nyíltan a baloldali politikához kötődnek.

Megváltoztatta a munkavállalói képviseletek szerepét az alacsony taglétszám: alternatíva híján a helyben működő szervezetek tevékenysége azoknak a dolgozóknak a munkájára is kihat, akik nem léptek be.

Az országos konföderációk szerepe pedig elsősorban az állami szintű érdekegyeztetés során fontos, például a minimálbér összegét és más, munkaerőpiacot érintő kérdésekben. Ennek oka, hogy az ilyen jellegű döntéshozatalban

nemcsak itthon, hanem egész Európában az úgynevezett szociális partnerekkel, tehát a munkaadói képviseletekkel és a szakszervezetekkel egyeztetnek a kormányok.

Emellett a szakszervezetektől lehet viszonylag valós képet kapni azokról a tendenciákról, amelyek a különböző ágazatokban jellemzővé válnak.

 

magyarnemzet.hu

Kapcsolódó cikkek

Új államtitkár felügyeli az élelmiszerlánc-biztonságot

2020. október 28. 21:04
A koronavírus okozta válsághelyzet egyértelművé tette, hogy az élelmiszer-ellátás biztonsága stratégiai jelentőségű terület, nemzetbiztonsági kérdés. Az Agrárminisztérium célja, hogy hazánkban továbbra is fenntartsuk, illetve emeljük ennek a mindannyiunkat érintő és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó területnek a rangját.

Áts Károly, a tokaji „Furmint-ember”

2020. július 07. 09:03
"A szőlőben nőttem fel, apámtól lestem el a fogásokat. Soha nem gondoltam más szakmára, soha nem érdekelt igazán más, csak a szőlő és a bor”- vallja Áts Károly. A tokaji szakembert a napokban választották a tizennegyedik Borászok Borászává, s helyezték el csillagát a többi díjazott mellé a budapesti Bazilika előtti sétányon.