Minél többet dolgozunk otthonról, annál előítéletesebbek lehetünk

2020. november 17. 09:08
A home office hozzájárulhat a rasszizmus felerősödéséhez
Minél többet dolgozunk otthonról, annál előítéletesebbek lehetünk

Egy új kutatás szerint a home office hozzájárulhat a rasszizmus felerősödéséhez – írja a HVG.

A munkahelyi barátságoknak jelentős szerepük van az előítéletek felszámolásában, ezért aztán minél többet dolgoznak az emberek távmunkában, annál inkább elveszítik ezt a fajta kapcsolódást és felerősödhetnek az előítéleteik. Erre a következtetésre jutott a Survation nevű közvélemény-kutató, amely a vallások közötti kapcsolatokkal foglalkozó Woolf Institute megbízásából készített felmérést több mint 11 ezer ember bevonásával.

A felmérés az angliai és walesi helyzetet vette alapul, itt az irodában dolgozók 76 százaléka etnikailag sokszínű közösségben töltötte a munkaidejét. A munkanélküliek viszont nagy eséllyel a saját etnikai csoportjukon belül barátkoznak.

A kutatás arra figyelmeztet, hogy az irodai munka háttérbe szorulásával a különböző vallási és etnikai csoportokhoz tartozó emberek társas érintkezéseinek a lehetősége is lecsökken. A jelentés szerint ez hozzájárulhat a rasszizmus és az előítéletek felerősödéséhez.

Forrás: HVG / szakszervezetek.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Újabb részletek derültek ki a home office szabályozásról

2020. szeptember 15. 09:34
A távmunkához adott rezsiutalvány biztosan szerepel majd a parlament elé kerülő, otthoni munkavégzést támogató jogszabály-módosításban, a munkabiztonsági előírások kapcsán azonban vannak még nyitott kérdések.

Hallgató díjazása, egyéb juttatása szakmai gyakorlat esetén

2019. április 15. 07:54
Háromhetes szakmai gyakorlaton lévő főiskolai hallgatót megillet-e szabadság, illetve milyen formában kell számára étkezést biztosítani – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.