Minél többet dolgozunk otthonról, annál előítéletesebbek lehetünk

2020. november 17. 09:08
A home office hozzájárulhat a rasszizmus felerősödéséhez
Minél többet dolgozunk otthonról, annál előítéletesebbek lehetünk

Egy új kutatás szerint a home office hozzájárulhat a rasszizmus felerősödéséhez – írja a HVG.

A munkahelyi barátságoknak jelentős szerepük van az előítéletek felszámolásában, ezért aztán minél többet dolgoznak az emberek távmunkában, annál inkább elveszítik ezt a fajta kapcsolódást és felerősödhetnek az előítéleteik. Erre a következtetésre jutott a Survation nevű közvélemény-kutató, amely a vallások közötti kapcsolatokkal foglalkozó Woolf Institute megbízásából készített felmérést több mint 11 ezer ember bevonásával.

A felmérés az angliai és walesi helyzetet vette alapul, itt az irodában dolgozók 76 százaléka etnikailag sokszínű közösségben töltötte a munkaidejét. A munkanélküliek viszont nagy eséllyel a saját etnikai csoportjukon belül barátkoznak.

A kutatás arra figyelmeztet, hogy az irodai munka háttérbe szorulásával a különböző vallási és etnikai csoportokhoz tartozó emberek társas érintkezéseinek a lehetősége is lecsökken. A jelentés szerint ez hozzájárulhat a rasszizmus és az előítéletek felerősödéséhez.

Forrás: HVG / szakszervezetek.hu

 

Kapcsolódó cikkek

A jólét ára: évi 400 ezer munkavállaló hiányzik az EU-ban

2021. szeptember 23. 13:38
2023-ban már Magyarországon is működnie kell annak a frissen átalakított uniós jogszabálynak, amely lehetővé teszi a magasan képzett harmadik országbeli munkavállalók elhelyezkedését. Ilyen rendszer most is érvényben van, azonban annak túl szigorú szabályain most enyhítettek – írja a hang.hu.

Hivatalos munkahely: mi dönti el, hogy a munkavállaló hol végezze a munkáját?

2019. november 06. 15:05
A munkaviszony egyik alapvető eleme a munkahely meghatározása, vagyis az, hogy a munkavállaló hol köteles a munkáját végezni. A munkavállaló alapvető kötelezettsége, hogy az előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenjen, és munkát végezzen. Ezért lényeges kérdés, hogy a munkavégzés helyét miként lehet meghatározni. Mi történik, ha a munkavállalónak a munkahelyen kívül kell dolgoznia? Hivatalos munkahely: mi dönti el, hogy a munkavállaló hol végezze a munkáját?