Kiderült, mennyivel emelkedhetnek a nyugdíjak idén novemberben

2023. szeptember 18. 12:42
A magas infláció miatt nyugdíjkorrekció várhat a nyugdíjasokra novemberben, mert az év elején csak 15 százalékos emelést kaptak – mondta Farkas András nyugdíjszakértő, aki azt is ismertette, hogy mekkora emelésre lehet számítani.
Kiderült, mennyivel emelkedhetnek a nyugdíjak idén novemberben
Korábban mi is megírtuk, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter friss előrejelzése szerint a 17,5 százalékot is meghaladhatja az infláció üteme idén. Ez alapján azonban a nyugdíjasoknak korrekció járhat, hiszen az év elején 15 százalékos emelést kaptak. Mindez azt jelentheti, hogy egy átlagos nyugdíjas 51 ezer forinttal többre számíthat novemberben.
 
Az augusztusi adatok alapján a kormányzat becslést készít majd a nyugdíjas-infláció mértékéről, és amennyiben előbbi meghaladta az általános inflációt, úgy az alapján határozhatják meg a pótlólagos nyugdíjemelést – fogalmazott ezzel kapcsolatban a Növekedés.hu-nak Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapítója.
 
Hozzátette: saját kalkulációi alapján úgy véli, hogy a nyugdíjas-infláció elérheti a 18 százalékot, vagy akár 18,5 százalékig is emelkedhet. Ez, mint mondta, azt jelenti, hogy
  • ha a kormány 17,5 százalékos inflációt veszi figyelembe a nyugdíjemelésnél, akkor 2,5 százalékos emelés jöhet novemberben;
  • ha azonban a nyugdíjas-inflációt veszik alapul, akkor 3-3,5 százalékkal emelkedhet a nyugdíjak összege.
„Mindez azt jelenti, hogy novemberben már az emelt összeget folyósíthatják a nyugdíjban, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek, továbbá visszamenőlegesen az év elmúlt 10 hónapjára, illetve a 13. havi nyugdíjra is megkapják a pótlólagos nyugdíjemelési különbözetet” – közölte Farkas András.
 
Elmondta azt is, hogy az idei nyugdíjkassza 5554,6 milliárd forintból áll, míg a jövő évi 6019 milliárd forintot tesz ki a mostani kalkulációk alapján. Ebből az egyik legnagyobb tétel a 13. havi nyugdíj, míg a másik a nők korkedvezményes nyugdíjba vonulása. Mint mondta, a korkedvezményes nyugdíj a nő részére kiemelkedő nemzetközi viszonylatban is, ugyanis ez egy olyan, korhatár előtt igénybe vehető nyugdíj, amit nem terhel semmilyen levonás.
 
Arról is beszélt, hogy egy 2020-as KSH-kimutatás alapján a vizsgált 1 millió 562 ezer nyugdíjas háztartás közül a legszegényebb ötödbe 114 ezer, míg a második legszegényebbe 307 ezer nyugdíjas háztartás tartozik. Azonban mivel ugyanakkora nyugdíjemelést kap mindenki, így a legkisebb jövedelmű nyugdíjasok helyzetét a jelenleg alkalmazott emelések nem javítják, ami sajnos szintén unikális a modern nyugdíjrendszerekben.
 
SZERINTE HASONLÓ A HELYZET A 13. HAVI NYUGDÍJAK ESETÉN IS, MERT VAN, AKI 60 EZER FORINT ALATTI ÖSSZEGET KAP, MÍG MÁSOK MÁSFÉL MILLIÓ FORINT FELETTIT.
 
Nyugdíjreform
A jelenlegi EU-s ütemterv szerint 2025. március 31-én hatályba kell léptetni az új nyugdíjreformot, ami leginkább a nyugdíjkorhatárban, valamint a nyugdíjak közötti különbségek rendezésében vár megoldásokat.
 
A 65 éves korban várható további élettartamhoz kötést mint automatizmust be kellene iktatni a magyar nyugdíjkorhatárt meghatározó folyamatba. Ez a rendszer már 13 uniós tagállamban problémamentesen működik – mondta a nyugdíjszakértő.
 
Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjkorhatár emelése csak abban az esetben lehetséges, ha a várható élettartam is növekszik. Kiemelte, hogy a férfiak esetében a 65 éves korban várható élettartam az Európai Unióban átlagosan 17,3 év, míg a magyar férfiak esetében csupán 14,2 év.
 
Jelenleg itthon 220 ezer öregségi nyugdíjas ellátása nem éri el a 100 ezer forintot – hangsúlyozta Farkas András.
 
A legszegényebb nyugdíjasok helyzete szerinte akkor javítható, ha hozzányúlunk a nyugdíjemelés rendszeréhez. Az EU azonban erre konkrét ajánlást nem fogalmazott meg.
 
forrás: index.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Megszűnik a Commerzbank Magyarországon

2023. január 19. 09:33
 
December 21-én elrendelte az Erste Bank által megvásárolt Commerzbank Zrt. végelszámolását az MNB – derült ki a felügyelet napokban közzétett határozatából.
 
A bank működési engedélyét még 1993. március 26-án az Állami Bankfelügyelet adta ki, többek között ezt is visszavonta december 22-ével jogutódja, az MNB. Ezzel egyidejűleg elrendelte a hitelintézet végelszámolását, és kijelölte végelszámolónak a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t. Az MNB a végelszámolás kezdő időpontjaként 2022. december 23. napját határozta meg, a felügyelet eljárása során eljárási költség nem merült fel.

A brutális infláció szétveri a nyugdíjemelés békeidőkre kitalált rendszerét

2022. december 09. 11:35
A nyugdíjemelés összetett és halmozódó gondjainak kezelésére a jelenlegi rendkívüli helyzetben alkalmatlan az inflációs nyugdíjemelés mai rendszere. Ezért feltétlenül szükséges a békeidőkre kitalált paradigma leváltása, legalább a rendkívüli veszélyhelyzet időtartamára. Helyette a havi csúszó emelés rendszerére célszerű késedelem nélkül áttérni.
 
A KSH december 8-án közzétett inflációs gyorstájékoztatója szerint 2022. novemberben 2021. novemberéhez képest a fogyasztói árak átlagosan 22,5%-kal növekedtek - ez is pusztító világbajnoki teljesítmény -, de az élelmiszer- és háztartásienergia-árak ezen belül szinte fölrobbantak, a növekedésük 43,8%-os és 65,9%-os volt. A nyugdíjas fogyasztóiár-index egyebek között emiatt lett magasabb az általános inflációs mértéknél, és elérte a 25,2%-ot.