Minőség- és méretgondok az idei gyümölcstermésnél

2017. július 24. 07:58
A fagykárok ellenére sem szabadultak el a gyümölcsárak – írta a pénteki Világgazdaság. Ám minőségbeli és méretbeli problémák akadtak. Például pró kajszikat hozott az öntözés hiánya.

A lapnak Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke elmondta: mindig volt olyan hatás, ami nem engedte elszabadulni az árakat. A kajszibarack esetében a szezonkezdet alacsony árainak az volt az oka, hogy a legnagyobb európai termelőknél a dömping nem ért véget július elején. Azóta a termelői árak nagyjából a sokéves átlag körül alakulnak.

Az első osztályú, 40 milliméter feletti kajszinál 250-300 forint, az ipari hasznosításra alkalmas minőségűeknél 70-120 forint. Egy jó ültetvénynek 80 százalékban biztosítania kellene az étkezési minőséget, de ez Magyarországon az öntözés hiánya miatt nincs így, a gyümölcs apró maradt, döntően ipari hasznosításra vagy befőzésre alkalmas.
Az őszibarack esetében szintén méretproblémák vannak. Az első osztályú barack termelői ára 100-150 forint. A magyar termelők számára az is gondot jelenthet, ha az olasz szezon elhúzódik.

A meggyszezon lefutott, 65 ezer tonna körüli terméssel számolnak. Mivel a lengyeleknél és a szerbeknél kiesett a termés fele, az árak az elmúlt tíz évben megfigyelt, 60-260 forint közötti termelői ársáv felső harmadában mozogtak. A cseresznye idén az átlagosnál kissé gyengébben, 15 ezer tonna körül termett. Az olasz cseresznye azonban lenyomta az árakat.

A bővebb összefoglaló itt olvasható.

https://www.vg.hu/vallalatok/apro-kajszikat-hozott-az-ontozes-hianya-2-559575/

www.nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Békésben a belvíz már az őszi vetéseket károsítja

2016. március 02. 19:31
A csapadékos időjárás és a belvíz késelteti a talajelőkészítési munkákat és néhány korai vetésű növény, mint például a mák vetését.

Figyelem! Fegyelem! Munkavállalói fegyelem

2018. július 02. 10:19
„Új szereplők rúgták be a munkaerőpiac ajtaját” címmel jelent meg a HRportál oldalán az az írás, amely egy sor olyan, munkavállalói fegyelemmel kapcsolatos problémát vázolt, amely eddig talán nem volt nagy számban jellemző, azonban ezeket (is) kezelni szükséges. A fegyelmezés nem éppen felemelő feladatában, vagy annak támogatásában a HR szerepe óriási, viszont ahhoz, hogy jogszerűen járjunk el, körültekintőnek és alaposnak kell lennünk.