Mit tehetünk munkahelyi zaklatás esetén?

2022. március 21. 08:23
Mobbing, bossing, pszichoterror
Mit tehetünk munkahelyi zaklatás esetén?

Mobbing, bossing, pszichoterror? A vállalatoknál a nem, vagy nem megfelelően diagnosztizált és kezelt munkahelyi zaklatás mérgezheti a szervezeti kultúrát, és a munkavállalók megtartására is negatívan hathat. Ezért nem mindegy, hogy a vállalat hogyan jár el zaklatási kérdésekben, felismeri-e azokat, és milyen lépéseket tesz ellenük. A zaklatáshoz nem szükséges, hogy legyen áldozati oldalon ún. védett tulajdonság (pl. nem, családi állapot, életkor, bőrszín stb.), és nem korlátozható szexuális zaklatásra sem. Jelen cikkünk ezért azokat a gyakran előforduló eseteket járja körbe, amelyeknek ezek nem ismérvei, továbbá arról szól, hogy hogyan azonosítható a zaklatás, milyen kárt okozhat a szervezetben, milyen felelőssége van a munkáltatónak, és milyen lehetőségei a munkavállalónak. Az ado.hu írása.

Mi minősül zaklatásnak?

A zaklatás elkövetési magatartása csak szándékos lehet, ami arra irányul, hogy a bántalmazó a zaklatással érintett munkavállalót emberi méltóságában megsértse, továbbá megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezetet teremtsen. A zaklatás oka többféle lehet (pl. hatalomféltés is), amelynek egyik célja, hogy a zaklató magatartások eredményeként a munkavállaló kikerüljön a szervezetből. A zaklatás hatására a munkavállaló felmond, vagy a munkáltató éppen a zaklatást elszenvedő munkavállaló munkaviszonyát szünteti meg (gyakran átszervezéssel), félreértelmezve a helyzetet.

Jelenleg a szakirodalom a támadó jellegű magatartások egyfajta gyakoriságát, ismétlődését, tartósságát feltételezi, hogy a zaklatás megvalósuljon. Ennek minimuma általában 6 hónap, azonban ennél rövidebb idő alatt is elérhető ez az állapot, az eset összes körülményének függvényében. Zaklatás megvalósulhat alá-fölérendeltségi (főnök-beosztott), illetve mellérendeltségi (kollégák) viszonyokban egyaránt.

A bántalmazott munkavállaló a zaklatás következtében gyakran tartós stresszben végzi a munkáját, teljesítménye, egészségi és/vagy pszichés állapota a bántalmazás következtében romlik (ideértve akár a hirtelen súlyvesztést, a viszonylag gyakori betegállományt, nyugtatók szedését, alvásproblémát, zaklatott állapotot).

A zaklatás megvalósulhat formálisan jogszerű eljárásokkal (ami mögött joggal való visszaélés húzódik meg), valamint jogsértő magatartásokkal egyaránt. Ezek ellen vagy védekezik a munkavállaló, vagy szerencsétlen esetben passzívan eltűri azokat.

Néhány példa a zaklatások körére:

  • kommunikáció kizárása, korlátozása, tiltása (ideértve, hogy a feszültséggel terhelt helyzetről a zaklató fél zárolja a kommunikációt, esetlegesen nem áll érdekében egy konfliktust rendezni);
  • szándékos gúnyolódás, megalázás, tekintet kerülése, feszült légkör kialakítása;
  • indokolatlan írásbeli figyelmeztetés adása, alaptalan vádaskodás és felelősségrevonás;
  • írásbeli és szóbeli kommunikáció hangvételének jelentős negatív irányú megváltozása a korábbiakhoz képest, indokolatlan számonkérések vélt vagy valótlan cselekedetekért;
  • teljesítményértékelés során alkalmazandó objektív kritériumok teljes figyelmen kívül hagyása, szubjektív, valótlan elemeken alapuló értékelés, szándékos „leminősítés”;
  • a munkavállaló háta mögötti valótlan tényállítások, lejártás, „karaktergyilkosság”, pletykák terjesztése;
  • minősítés, durva kritizálás, becsmérlő szavak és kifejezések használata, megfélemlítés;
  • a munkavállaló valóságának szándékos tagadása, rendelkezésére álló bizonyítékok ellenére is;
  • a munkahelyi környezet szándékos manipulálása, amelynek eredményeként a bántalmazó „áldozati” szerepben tünteti fel magát;
  • hatáskör elvonása, munkakör kiüresítése;
  • egymásnak teljesen ellentmondó utasítások adása, és ezekkel ellentétes számonkérések;
  • kirúgással fenyegetés, bűnbakkeresés, kettős mérce alkalmazása.
Munkáltató kötelessége és felelőssége általában

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (továbbiakban: Mt.) 51. § (4) bekezdése alapján a munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit. A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 54.§ (1) bekezdése alapján a munkáltató az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében köteles figyelembe venni azokat a követelményeket, amelyekkel a munkavégzéssel járó pszichoszociális kockázatok elkerülhetőek, értve ez alatt a stressz csökkentését, illetve a megfelelő munkahelyi légkör kialakítását. A munkahelyi zaklatás a bántalmazottat olyan mértékű stresszhatásnak teheti ki, amely akár foglalkozási megbetegedéssel járhat, amellyel összefüggésben a munkáltató kártérítési felelőssége felmerülhet

Mit tehet a munkáltató zaklatás esetén?

A munkáltatóhoz a zaklatásos esetek több csatornán keresztül, formálisan (pl. a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény szerinti visszaélés-bejelentési rendszeren), vagy informálisan is beérkezhetnek. Minden esetben érdemes ezeket komolyan venni, és a megfelelő szinteken kivizsgálni. Amennyiben a kivizsgálás nem, vagy nem jogszerűen történik meg, az is felvetheti a munkáltató felelősségét.

A munkáltató a bántalmazóval szemben etikai és/vagy fegyelmi eljárást indíthat. Amennyiben a zaklató magatartás megállapításra kerül, az járhat többek között

  • az elkövető munkavállaló munkaviszonyának megszüntetésével;
  • az Mt. 56.§-a szerinti hátrányos jogkövetkezmény alkalmazásával, amelynek feltétele, hogy azt kollektív szerződés vagy munkaszerződés előírja;
  • írásbeli figyelmeztetéssel.

Előfordulhat, hogy a munkáltató a zaklatásra utaló bejelentéseket nem kezeli a „helyén”, ezért soft eszközökkel: csapatépítő programokkal, coaching folyamatokkal, pszichológus bevonásával próbálja rendezni az egyébként igen súlyos bántalmazói magatartásokat, a bántalmazó érdemi felelősségre vonása nélkül, vagy a bántalmazó beazonosításának mellőzésével.

Fentiek mellett a munkáltató kártérítési igényt érvényesíthet az Mt. 179.§-a alapján a zaklatást megvalósító munkavállalóval szemben. Ennek során például a következő tételek vehetők figyelembe:

  • érintett munkavállaló részére bírósági eljárásban megítélt kártérítési igény;
  • a munkáltatóval szemben a zaklató magatartásra tekintettel kiszabott hatósági bírság összege;
  • a zaklatással összefüggésben felmondott munkavállaló, elbocsátott munkavállaló pótlásának költségei;
  • amennyiben a zaklatás „orvoslására” a munkáltató átszervezést hajt végre, ennek költségei;
  • a zaklató munkahelyi környezetében közvetetten érintett munkavállalókkal összefüggésben felmerült költségek (pl. pszichológus, coach biztosítása stb.);
  • a zaklatói magatartásra, és az áldozat védekezésére fordított munkaidő számszerűsítése a felek „óradíjával” számolva stb.
Mit tehet a munkavállaló?

A munkavállaló a zaklatással szemben, saját védelme érdekében különböző belső vállalati csatornákat vehet igénybe, figyelembe véve a vállalati belső szabályokat, szokásokat is. Ilyenek lehetnek például:

  • visszaélés-bejelentő rendszerre (ún. etikai forródrót) tett bejelentés;
  • közvetlen felettes, vagy annak felettese megkeresése;
  • szervezeti ombudshoz fordulás;
  • érdekképviseleti szervek (szakszervezet, üzemi tanács, munkavédelmi képviselő) megkeresése;
  • HR megkeresése.

Amennyiben fentiek nem vezetnek eredményre, abban az esetben a munkavállaló munkaügyi bírósághoz, és hatósághoz is fordulhat. Természetesen érdemes igénybe venni munkajogban jártas ügyvéd, erre szakosodott civil szervezek, tanácsadók, coachok, pszichológusok segítségét a helyzet megfelelő rendezésében, illetve megoldásában.

Forrás: ado.hu / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Szakszervezet nélkül ne írj alá semmit!

2020. március 30. 09:09
Felhívjuk minden szakszervezeti tag, dolgozó figyelmét arra, hogy most senki ne írjon alá semmit anélkül, hogy ne konzultálna egy hozzáértővel! Mindenkit arra biztatunk, hogy egy munkaügyi megállapodás aláírása előtt keresse meg az érdekvédő jogászokat és szakszervezeteket! Most nagyon nagy szükség van az érdekvédelemre, mindenki éljen vele!

Valóban kell félni a munkaadóknak a szakszervezetek erejétől Magyarországon?

2019. február 06. 08:36
A recept látszólag nagyon egyszerűnek tűnik