MNB előrejelzés: megmondták, melyik évszakban kezdődik az élelmiszerárak csökkenése

2023. február 09. 11:39
Már csak néhány hét és jön a fordulat?
 
Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa január végi ülésén az alapkamat 13 százalékon, valamint az egynapos betéti kamatszintet 18 százalékon tartásáról –  írja az MTI a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.
MNB előrejelzés: megmondták, melyik évszakban kezdődik az élelmiszerárak csökkenése
Hozzátették, hogy az inflációs kilátásokkal kapcsolatban egyetértés mutatkozott: a dezinflációs hatások a következő hónapokban erősödnek, a csökkenő világpiaci nyersanyag- és energiaárak, valamint a szűkülő belső kereslet árazásokat mérséklő hatásainak eredőjeként.
A jegybanki döntéshozók egybehangzóan úgy vélik, hogy az infláció csökkenése a második negyedévben felgyorsul és az év végére újra egyszámjegyű tartományba kerül, majd 2024-ben a jegybank 2-4 százalékos toleranciasávjába mérséklődik.
 
A jegybank a tavaszi hónapokban várja az élelmiszerárak csökkenését.
 
Több monetáris tanácstag is jelezte, hogy az elmúlt időszak javuló tendenciái ellenére a meghatározó jegybankok további szigorításának feltörekvő gazdaságokra gyakorolt hatása, az orosz-ukrán háború következményei, az EU-s megállapodás részleteivel kapcsolatos bizonytalanság, a folyó fizetési mérleg hiánya, valamint a változékony pénzpiaci környezet továbbra is kockázatot jelent.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

ÁTADTÁK A FIRSTFARMS HUNGARY KFT. ÚJ SERTÉSTELEPEIT

2023. április 24. 10:16
Átadták a FirstFarms Hungary Kft. új sertéstelepeit pénteken. A nyolcmilliárd forintos beruházást 2,5 milliárdos állami támogatással valósította meg a dán tulajdonú cég a Békés vármegyei Telekgerendáson és Pusztaföldváron.
 
Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára az átadón elmondta, a magyar sertéságazat a rendszerváltás óta számos viszontagságon ment keresztül. A mostani beruházás előremutató, ugyanis az ágazat külső kitettsége csökkenthető azzal, ha a sertéseket Magyarországon nevelik és vágják le - húzta alá.

Kik mennek tönkre hamarabb? A méhészek, vagy a kereskedők?

2024. február 23. 13:59
A méhészegyesületek és a mézkiszerelők is Nagy István agrárminiszterhez fordultak a mézimport leállítása ügyében. De nem teljesen ugyanazt kérik a tárcavezetőtől.