MNB előrejelzés: megmondták, melyik évszakban kezdődik az élelmiszerárak csökkenése
2023. február 09. 11:39
Már csak néhány hét és jön a fordulat?
Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa január végi ülésén az alapkamat 13 százalékon, valamint az egynapos betéti kamatszintet 18 százalékon tartásáról – írja az MTI a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.
Hozzátették, hogy az inflációs kilátásokkal kapcsolatban egyetértés mutatkozott: a dezinflációs hatások a következő hónapokban erősödnek, a csökkenő világpiaci nyersanyag- és energiaárak, valamint a szűkülő belső kereslet árazásokat mérséklő hatásainak eredőjeként.
A jegybanki döntéshozók egybehangzóan úgy vélik, hogy az infláció csökkenése a második negyedévben felgyorsul és az év végére újra egyszámjegyű tartományba kerül, majd 2024-ben a jegybank 2-4 százalékos toleranciasávjába mérséklődik.
A jegybank a tavaszi hónapokban várja az élelmiszerárak csökkenését.
Több monetáris tanácstag is jelezte, hogy az elmúlt időszak javuló tendenciái ellenére a meghatározó jegybankok további szigorításának feltörekvő gazdaságokra gyakorolt hatása, az orosz-ukrán háború következményei, az EU-s megállapodás részleteivel kapcsolatos bizonytalanság, a folyó fizetési mérleg hiánya, valamint a változékony pénzpiaci környezet továbbra is kockázatot jelent.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Ezzel a szuper egészséges növénnyel Magyarország látja el fél Európát
2023. március 24. 11:59
Az elképesztő mennyiségben megtermelt torma csaknem 90 százaléka exportra kerül.
A magyar torma keresett külföldön, a termesztés alapvetően egy körzetre koncentrálódik.
A kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is bátran válasszuk a hazait – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A torma hazánkban őshonos növény
Hazánkban 2022-ben közel 1194 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak.
Az olasz miniszter ellenzi a laboratóriumban előállított élelmiszereket
2023. május 12. 13:43
A laboratóriumban előállított élelmiszerek potenciálisan veszélyesek az egészségre, ráadásul ezeknek soha nem lesz olyan íze, mint a természetes húsnak vagy a halnak – mondta az olasz mezőgazdasági miniszter a Reuters hírügynökségnek.
Márciusban az olasz jobboldali kormány törvényjavaslatot terjesztett elő az Európai Unióban még nem elérhető élelmiszerek és takarmányok előállításának és behozatalának betiltására.

