Most a túl sok víz jelent gondot. A belvíz károsítja a repcét

2024. január 09. 15:28
A belvíz okozta károk már most egyértelműek.
 
Az elmúlt napok csapadékos időjárása belvizet okozott. A szántások, vetések tetején nagyon sok helyen csillog a víz, mert már nincs lehetősége a talajnak elnyelnie vagy elvezetnie azt – mondta Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei elnöke a boon.hu-nak.
Most a túl sok víz jelent gondot. A belvíz károsítja a repcét
Hozzátette, hogy ahol már sikerült elvetni a repcét, búzát, őszi káposztarepcét, őszi búzát, őszi árpát, tritikálét, ott ezek a növények már meg tudtak erősödni, viszont a sok víz nekik sem tesz jót.
 
A repce már különösen szenved, emelte ki.
 
A  vármegyében még kukorica is van kint a földeken, annak az aratása fagyos földön lehetséges – hangsúlyozta.
Belvízzel elöntött terület Sátoraljaújhely határában 2024. január 6-án. MTI/Balázs Attila
Belvízzel elöntött terület – Fotó: MTI/Balázs Attila
 
Hozzáfűzte, hogy a belvíz okozta károk már most láthatók, terméskiesést okoznak majd, tehát kárigényekre biztosan kell majd számítani.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Igazságtalan elvárást akar Magyarországra kényszeríteni az EU?

2023. február 22. 09:31
Nem az elve, hanem a módszere hibás a növényvédőszer-felhasználás csökkentésének?
 
Magyarország egyetért azzal, hogy csökkenteni kell a növényvédő szerek használatát, de olyan uniós megállapodásra van szükség, amely megtalálja a kényes egyensúlyt az egészségügyi, a környezet- és klímavédelmi, valamint a versenyképességi és gazdasági szempontok között – fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 69. Növényvédelmi Tudományos Napok rendezvényén.

Integrációval újítható meg a kertészeti ágazat

2024. február 16. 18:54
A hatékony fejlődéshez és a kertészeti ágazat megújításához kikerülhetetlen az integráció. Ehhez pedig a pályázati lehetőségek hatékony kihasználása szükséges. Éppen ezért továbbra is fenntartjuk a kertészeti ágazat kiemelt támogatását, így a díszkertészek is számíthatnak fejlesztési forrásokra, amely részeként egy új, speciális támogatási forma is kialakításra kerül – jelentette be Nagy István.