Most azzal vádolják Trumpot, hogy az amerikaiak egészségével játszik

2017. november 20. 08:10
Hatalmas veszélyeket látnak egyes amerikai élelmiszerbiztonsági szakértők abban, hogy Donald Trump kormánya kitolná azt a határidőt, amikortól az USA farmereinek kötelező vízteszteket kellene végezniük gazdaságaikban. A vízvizsgálatokat élelmiszerbiztonsági szempontok miatt írnák elő, ezért szakértők szerint a tesztek későbbi elrendelése komoly humánegészségügyi kockázatokat okozhat.

Arra köteleznék a farmokat az Egyesült Államokban, hogy a gazdaságaikban felhasznált víz összetevőire vonatkozó vízteszteket végezzenek. Szakértők ennek szükségességét azzal indokolják, hogy javuljon az élelmiszerbiztonság és a különböző élelmiszerek alapanyagai ne érintkezzenek szennyezett vízzel.

Ugyannakor az USA illetékes hatósága a közelmúltban azt javasolta, hogy e vizsgálatokat a farmokon csak 2022-2024-től kelljen elvégezni. Az indítvány szerint a vízvizsgálati követelményeket a legnagyobb gazdaságoknak 2022-től, a kisebb farmoknak 2023-2024-től kellene betartaniuk.

A www.thepacker.com szerint a határidő módosításával ért egyet a Trump adminisztráció is, de álláspontjával máris vitákat robbantott ki. A Trump-kormány támogatásának egyik fő oka az élelmiszeripari vállalkozások megnyugtatása, más vélemények szerint viszont a kabinet ezzel az amerikai fogyasztóknak ártana.

Az illetékes fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági szervezetek nem értenek egyet a javaslattal, és komoly kritikákkal illették azt. Szerintük a víztesztek csúszása az amerikaiak egészségét veszélyeztetheti és komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot gerjeszthet. Joguk van tudni a fogyasztóknak, hogy öntözik-e például állati fekáliával szennyezett vízzel azokat az alapanyagokat, amelyekből az élelmiszerek készülnek, vagy szennyeződnek-e veszélyes fertőzéseket okozó kóli-baktériumokkal a mezőgazdasági termények - hangoztatják a viszgálatok előírásának elhalasztását kritizáló szervezetek.

Az élelmiszerfeldolgozók ezzel szemben üdvözölték a hírt, ugyanis a víztesztelési követelmények szerintük a gazdálkodásban nem biztosítanának elég rugalmasságot és jóval több munkát igényelnének. Az USA illetékes hatósága a viták láttán azt ígérte, hogy 2018 elején összehív egy "mezőgazdaság csúcstalálkozót” annak érdekében, hogy megvitassák a víztesztelésekkel kapcsolatos követelményeket és szabályozási kérdéseket. 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre jobban értjük a növények "véralvadását"

2016. április 29. 07:51
A sejtjeik közötti csatornák elzárásával szigetelik el felsértett részeiket a növények. Kifinomultabban reagálnak a külső hatásokra, mint eddig hitték.

Húszmilliárd forintos Nestlé-beruházás Magyarországon

2016. április 26. 08:04
Több mint 20 milliárd forint értékű beruházást valósít meg a Nestlé Hungária Kft. büki üzemében, amely ezáltal a cégcsoport legnagyobb európai állateledelgyártó központjává válik.