Most dönti be Kína a kukoricapiacot?

2023. június 12. 13:45
Kína az állati takarmányozásban kukoricáról részben búzára vált.
 
Kína ebben a szezonban a sokévi átlagnál nagyobb mennyiségű búzatermést takarított be, és emellett a kínai piaci árnál olcsóbban tudott búzát importálni Ausztráliából – írja a reuters.com.
Most dönti be Kína a kukoricapiacot?
Az ausztrál búzát jelenleg átlagosan FOB 374 dollárért kínálják, ami 30 százalékkal alacsonyabb a belső kínai búzaárnál. Ennek hatására a kínai állattartók az állataik takarmányozásához kukorica helyett jelentős részben takarmánybúzát használnak. Sok állattartó üzem a takarmányszükségletének több mint 50 százalékát cseréli kukorica helyett búzára. A takarmánykeverő üzemek is sok helyütt egyre inkább búzát használnak, az ország kormánya pedig a közelmúltban több mint 800.000 tonna amerikai kukoricaimport megrendelést mondott vissza.
 
Ugyanakkor Kína búzaimportja ez év első negyedévéveben – az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva 61 százalékkal (6 millió tonnára emelkedett). Ez a kínai akció érzékenyen érintheti az USA és más nagy kukoricaexportőr országok termelőit, mivel a Kínába irányuló export céljából termelt mennyiségeket nehezen tudják más piacokon elhelyezni. Kína viszont, természetesen nem vásárol drága import kukoricát, ha a takarmányellátást belső termelésből vagy más forrásból meg tudja oldani.
 
Ráadásul a magasabb arányú búzafelhasználás bizonyos mértékben Kína szójaimport igényét is csökkenti, mivel a búza fehérjetartalma a kukoricáénál magasabb.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum

2023. január 17. 12:17
2023. január 18. és 20. között rendezik meg 32. alkalommal a MATE Georgikon Campusán a Keszthelyi Növényvédelmi Fórumot.
 
Helyszín: Tisztelettel felhívjuk a figyelmét, hogy idén a megszokottól eltérő helyszínen: MATE Georgikon Campus A épület, Keszthely, Deák Ferenc utca 16., kerül megrendezésre a Növényvédelmi Fórum.
Parkolás: Tisztelettel kérjük Önöket, hogy szíveskedjenek a B épület udvarán található parkolót (Deák Ferenc utca 57.) igénybe venni!

Tovább mélyítjük az agrárkapcsolatainkat Azerbajdzsánnal

2024. július 11. 16:57
Oktatási, tudományos és állattartási kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető, Majnun Mammadovval, Azerbajdzsán agrárminiszterével.