Most dönti be Kína a kukoricapiacot?

2023. június 12. 13:45
Kína az állati takarmányozásban kukoricáról részben búzára vált.
 
Kína ebben a szezonban a sokévi átlagnál nagyobb mennyiségű búzatermést takarított be, és emellett a kínai piaci árnál olcsóbban tudott búzát importálni Ausztráliából – írja a reuters.com.
Most dönti be Kína a kukoricapiacot?
Az ausztrál búzát jelenleg átlagosan FOB 374 dollárért kínálják, ami 30 százalékkal alacsonyabb a belső kínai búzaárnál. Ennek hatására a kínai állattartók az állataik takarmányozásához kukorica helyett jelentős részben takarmánybúzát használnak. Sok állattartó üzem a takarmányszükségletének több mint 50 százalékát cseréli kukorica helyett búzára. A takarmánykeverő üzemek is sok helyütt egyre inkább búzát használnak, az ország kormánya pedig a közelmúltban több mint 800.000 tonna amerikai kukoricaimport megrendelést mondott vissza.
 
Ugyanakkor Kína búzaimportja ez év első negyedévéveben – az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva 61 százalékkal (6 millió tonnára emelkedett). Ez a kínai akció érzékenyen érintheti az USA és más nagy kukoricaexportőr országok termelőit, mivel a Kínába irányuló export céljából termelt mennyiségeket nehezen tudják más piacokon elhelyezni. Kína viszont, természetesen nem vásárol drága import kukoricát, ha a takarmányellátást belső termelésből vagy más forrásból meg tudja oldani.
 
Ráadásul a magasabb arányú búzafelhasználás bizonyos mértékben Kína szójaimport igényét is csökkenti, mivel a búza fehérjetartalma a kukoricáénál magasabb.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Románia nem tiltja az ukrán gabonaimportot, hanem megállapodást kötött

2023. szeptember 19. 14:39
A mezőgazdasági munkákhoz pedig gázolajár-támogatást nyújt a növénytermesztőknek.
 
Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint Románia csak akkor hosszabbítja meg egyoldalúan az ukrán mezőgazdasági termékek szeptember 15-én lejárt behozatali korlátozásait, ha ígéretei ellenére az ukrán fél újra próbálná indítani a Romániába irányuló exportot.

Decemberben további jelentős összegek segítik a tejágazatot

2023. december 13. 15:00
Az előlegfizetést követően, az év utolsó hónapjában a tejágazat szereplőihez uniós és nemzeti forrásból további kifizetések érkeznek, jelezve a kormányzat elkötelezettségét az ágazat irányába.