Most fogadták el ezt a határozatot a képviselők, az őstermelőket is érinti

2023. május 23. 17:56
A szövetkezeti törvény és a szakképzési törvény módosításáról is határoztak a képviselők az Országgyűlés mai ülésén.
 
Rugalmasabbá válik a duális képzés a szakképzésben
A szakképzési rendszer hatékonyabb működését, a duális képzés erősítését célozza a vonatkozó törvény módosítása, amelyet 130 igen szavazattal, 34 ellenében és 23 tartózkodó szavazat mellett fogadott el a parlament.
Most fogadták el ezt a határozatot a képviselők, az őstermelőket is érinti
A módosítás érinti a szakképző intézményeket, a szakképzésben közreműködő gazdálkodó szervezeteket, a gyakorlati képzési rendszert felügyelő gazdasági kamarákat, a tanulókat, oktatókat.
 
A jelenlegi évi egy helyett két alkalommal köthető – összesen tizenkét hetes időtartamra – határozott idejű szakképzési munkaszerződés, így több tanuló és gazdálkodó kapcsolódhat be abba.
 
A jövőben például az őstermelők is duális képzőhelynek minősíthetők.
 
Emellett szakképzési munkaszerződés köthető az egészségügyi szolgálati jogviszony és a közalkalmazotti jogviszony mellett is. Ezáltal az egészségügyi és szociális intézmények saját dolgozóikat is taníthatják.
 
Ezután a szakképzésben is önállóan szabályozható lesz a tanítási év rendje, megteremtve ezzel a duális képzés miatt szükséges rugalmasságot. A szakképző intézmények a szakmai programjuk összeállításában is nagyobb szabadságot kapnak.
 
Bővül a vizsgaszervezésre jogosultak köre, és bevezették a felnőttképzésbe a foglalkoztathatóságot segítő mikrotanulmányokat.
 
Csökken a szövetkezetek adminisztratív terhe
A szövetkezetek működésének rugalmasabbá tételét és az adminisztratív terhük csökkentését célozza a szövetkezeti törvény módosítása, amelyet 139 igen szavazattal, 30 ellenvoks és 16 tartózkodás mellett fogadott el az Országgyűlés.
 
Hétről háromra csökken a szövetkezet alapításához szükséges létszám, ám a természetes személyeknek továbbra is többségben kell lenniük.
 
A változtatás az Országos Szövetkezeti Tanács kérésére pontosítja a másodlagos szövetkezet fogalmát: ez az a szövetkezet, amelynek kizárólag szövetkezetek a tagjai.
 
A polgári törvénykönyv is változik annak érdekében, hogy az évenkénti közgyűlések cégbírósági benyújtásakor ne kelljen jelenléti ívet is csatolni.
 
Kiegészül a jogszabály preambuluma a Nemzetközi Szövetkezeti Szövetség által elfogadott alapelvekkel.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az új KAP Stratégiai Terv segítheti a mezőgazdasági élőhelyekhez kötődő fajok állományainak megmentését

2023. június 28. 15:26
Az intenzív mezőgazdasági művelés eredményeként a mezőgazdaság élőhelyeihez kötődő biodiverzitás folyamatosan csökken. Fokozatosan tűnnek el a táblaszegélyek, mezsgyék, fa- és bokorsávok, aminek eredményeképpen az agrárélőhelyekhez kötődő védett és vadászható állatfajok állománya évről évre zsugorodik.
Az Országos Magyar Vadászkamara, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Pro Vértes Non-profit Zrt. szervezésében, június 22-én a csákvári Fornapusztán megtartott "Élőhelyfejlesztés és élőhelyvédelem a mezőgazdasági területeken – fókuszban a gyepek" című konferencia éppen a mezőgazdasági tevékenységek és az élőhelyvédelmi, fajmegőrzési célok összehangolására hívta fel a figyelmet a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv hazai támogatási lehetőségeinek bevonásával.

Jön az új agrártámogatási rendszer – ma tárgyalja a parlament!

2022. november 11. 17:24
Mezőgazdasági tárgyú törvények tárgyalásával zárja négynapos ülését pénteken az Országgyűlés.
Elsőként, 9 órától az egyes földügyi tárgyú törvények módosítására benyújtott kormányzati javaslat kerül terítékre. Az előterjesztés szabályokat állapítana meg a vízállásos területekre a termőföld védelmének és a vízkészlet – különösen a mezőgazdasági felhasználású – biztosításának érdekében. A javaslat tartalmaz rendelkezéseket a Nemzeti Földalapba tartozó földek hatékonyabb hasznosítására is.