Most fogadták el ezt a határozatot a képviselők, az őstermelőket is érinti

2023. május 23. 17:56
A szövetkezeti törvény és a szakképzési törvény módosításáról is határoztak a képviselők az Országgyűlés mai ülésén.
 
Rugalmasabbá válik a duális képzés a szakképzésben
A szakképzési rendszer hatékonyabb működését, a duális képzés erősítését célozza a vonatkozó törvény módosítása, amelyet 130 igen szavazattal, 34 ellenében és 23 tartózkodó szavazat mellett fogadott el a parlament.
Most fogadták el ezt a határozatot a képviselők, az őstermelőket is érinti
A módosítás érinti a szakképző intézményeket, a szakképzésben közreműködő gazdálkodó szervezeteket, a gyakorlati képzési rendszert felügyelő gazdasági kamarákat, a tanulókat, oktatókat.
 
A jelenlegi évi egy helyett két alkalommal köthető – összesen tizenkét hetes időtartamra – határozott idejű szakképzési munkaszerződés, így több tanuló és gazdálkodó kapcsolódhat be abba.
 
A jövőben például az őstermelők is duális képzőhelynek minősíthetők.
 
Emellett szakképzési munkaszerződés köthető az egészségügyi szolgálati jogviszony és a közalkalmazotti jogviszony mellett is. Ezáltal az egészségügyi és szociális intézmények saját dolgozóikat is taníthatják.
 
Ezután a szakképzésben is önállóan szabályozható lesz a tanítási év rendje, megteremtve ezzel a duális képzés miatt szükséges rugalmasságot. A szakképző intézmények a szakmai programjuk összeállításában is nagyobb szabadságot kapnak.
 
Bővül a vizsgaszervezésre jogosultak köre, és bevezették a felnőttképzésbe a foglalkoztathatóságot segítő mikrotanulmányokat.
 
Csökken a szövetkezetek adminisztratív terhe
A szövetkezetek működésének rugalmasabbá tételét és az adminisztratív terhük csökkentését célozza a szövetkezeti törvény módosítása, amelyet 139 igen szavazattal, 30 ellenvoks és 16 tartózkodás mellett fogadott el az Országgyűlés.
 
Hétről háromra csökken a szövetkezet alapításához szükséges létszám, ám a természetes személyeknek továbbra is többségben kell lenniük.
 
A változtatás az Országos Szövetkezeti Tanács kérésére pontosítja a másodlagos szövetkezet fogalmát: ez az a szövetkezet, amelynek kizárólag szövetkezetek a tagjai.
 
A polgári törvénykönyv is változik annak érdekében, hogy az évenkénti közgyűlések cégbírósági benyújtásakor ne kelljen jelenléti ívet is csatolni.
 
Kiegészül a jogszabály preambuluma a Nemzetközi Szövetkezeti Szövetség által elfogadott alapelvekkel.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Több mint egymillió tonna magyar kukoricának már megvan a helye

2023. október 18. 16:21
Jó minőségű, egészséges, toxinmentes az idén betakarított kukorica.
 
Félidejéhez érkezett Magyarországon a kukorica betakarítása. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy jól jártak azok a gazdák, akik a tavalyi, súlyos aszály ellenére is kitartottak a növény mellett. Bár a rekord a kisebb vetésterület következtében elmaradt, a termésátlag az egy évvel korábbihoz képest jelentősen növekedett: Európa legnagyobb egy telephelyen működő biofinomítója, a dunaföldvári Pannonia Bio szakértői 7,9-8 tonna hektáronkénti eredménnyel számolnak.

Környezeti és gazdasági fenntarthatóság alternatív szemmel

2023. december 05. 14:39
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara cikksorozatában bemutatása kerülnek a környezeti fenntarthatóságot támogató alternatív megoldások 15 példaértékű gazdálkodóval készített esettanulmányon keresztül.