Most van itt az ideje ültetni! Élvezzük az életet fűszerekkel!

2023. május 16. 19:10
Most van itt az ideje a fűszernövények ültetésének. Hasznos, ha tudjuk, mit vethetünk magról szabadföldbe, melyeket palántázzuk, melyik növény mit szeret a növekedés során. Rendszereztük a tudnivalókat, hogy sikeresek lehessünk fűszer-fronton.
Minden kertészkedő álma egy saját kis fűszeres kert, viszont sokan félnek a fűszernövények termesztésétől, pedig semmi ördöngösség nincsen a dologban, sőt!
Most van itt az ideje ültetni! Élvezzük az életet fűszerekkel!
A hazánkban megtermeszthető fűszerek száma kiemelkedően magas, mégis ha gyakorlott hobbikertészeket kérdezek meg arról, hányféle fűszernövény van a kertjükben, maximum 5-10 növényt neveznek meg, legtöbbször ugyanazokat, írja Nagy Zsófia, a Fűszereslány a Kertbarát Magazin május 19-én megjelenő számában.
Hozzáteszi: Jómagam közel 40-féle fűszert termesztek a kertemben. Kezdetben én is elvesztem a sokféle mag csomagolási leírásában, és nagyon nehéz volt összeraknom, hogy mikor mit vethetek, mit lehet szabadföldbe szórni, vagy mit érdemes palántázni. Kertész legyen a talpán, aki ezt elsőre átlátja. Az évek alatt azonban megláttam olyan összefüggéseket, amik segítettek eligazodni a tavaszi vetések és telepítések közepette.
 
Magról szabadföldbe
A  szabadföldbe vethető fűszerek általában egyéves vagy kétéves növények. Az első kategória növényei a „márciusi ifjak”, tehát azok a fűszerek, amiket azonnal vethetünk, amint kitavaszodik, mert nem túl fagyérzékenyek. például az Apiaceae család (zellerfélék) fűszerei szinte kivétel nélkül ide tartoznak, csak az ánizs és a konyhakömény érzékenyebb egy picit a hidegre, így ők már „bolond” fűszerekké váltak, azaz április 1. után érdemes elvetni őket. Ide tartozik az összes Asteraceae (fészkesvirágzatúak), a metélőhagyma és metélőfokhagyma, valamint a borsikafű és az izsóp is a Lamiaceae családból (ajakosok). A család másik két képviselője már átcsúszott a „Jó munkás” fűszerek közé (május 1-től vethető), a bazsalikom és a majoranna ugyanis nem tűri jól a hideget, 20 Celsius-fok feletti hőmérséklet szükséges a csírázásához.
Összességében elmondható, hogy a "márciusi ifjak" képviselői az édeskömény, a kapor, a koriander, a lestyán, a mustár a petrezselyem, a turbolya.
Az ánizs, a borsikafű, az izsóp pedig "bolond fűszer".
Így meghatározhatók a Palántázható, vagy vegetatívan szaporítható fűszerek ültetési ideje is.
 
Minden kategória átlátható táblázatban szerepel, sokféle hasznos kiegészítő tudnivalóval, amelyek elérhetők a a Kertbarát Magazin május 19-én megjelenő számában, és amit minden tavasszal újra elővehetünk, hogy felfrissítsük tudásunkat.
 
videó:
 
forrás: Kertbarát Magazin 2023/3-4

Kapcsolódó cikkek

Végleg eltűnhet a polcokról a camembert

2024. február 23. 15:27
A megmentésére jelenleg nem látnak esélyt a kutatók.
 
A francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) szerint a camembert végnapjait éli. Az intézmény figyelmeztetése szerint a brie és a különböző kéksajtok is veszélyben vannak – írja a blikk.hu.

Biodiverzitás egy tanyán

2023. szeptember 04. 16:01
A sokféleség szépségét nyitott szemmel járva tudjuk megpillantani. Ezért meglátogattam egy tanyát Jászboldogházán, ahol Hegyesi József és felesége, Sipos Erika él a kislányukkal, Lucával.
Nemcsak egy egyszerű tanyát kell elképzelni, hanem egy olyan paradicsomot, amit a biodiverzitásra alapozva őshonos növény- és állatfajokkal népesítettek be.