MTÜ: Szálláshelyek ezreit lehetetlenítheti el a Booking késedelmes fizetése

2023. augusztus 14. 17:52
Egyeztetést kezdeményez a hatóságokkal és jogsegélyszolgálatot indít az MTÜ azoknak a szállásadóknak a támogatására, akiknek több hete nem fizet a Booking.com. Felmérésük szerint az érintett szolgáltatók 26 százalékának már több mint egymillió forinttal tartozik a globális szálláshely-közvetítő.
MTÜ: Szálláshelyek ezreit lehetetlenítheti el a Booking késedelmes fizetése
Minden második szállásadó problémát tapasztal az oldal működésében már több mint egy hónapja az MTÜ felmérése szerint
 
Amint arról a Turizmus.com is beszámolt, pénzügyi rendszerének nyári karbantartásra hivatkozva a Booking.com előzetesen közleményben tájékoztatta a szállásadó partnereit az utalások várható csúszásáról és a megszokott fizetési ütemezés július 27-e utáni helyreállításáról. Bár azóta indultak az online szállásfoglaló platform részéről tranzakciók, a határidőt követően továbbra is akadozó ügyfélszolgálatról és késedelmes fizetési teljesítésről számolnak be a szállásadók.
A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a probléma mélységének feltárására augusztus 4-én kérdőíves felmérést indított a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban regisztrált szálláshelyek körében, hogy felmérje a Booking.com késedelmes fizetésének hatásait. A kérdőívet eddig közel 6000-en küldték vissza kitöltve, túlnyomó többségben (79%) családi vállalkozásban üzemeltetett magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek.
Hiába ígérte, továbbra sem fizet a Booking a szállásadóknak | 24.hu
Az MTÜ közlése szerint a helyzet kritikus: minden második szállásadó problémát tapasztal az oldal működésében már több mint egy hónapja, és az érintettek 80 százalékának a mai napig nem utalta át a globális szálláshelyközvetítő oldal az elmúlt hetek szállásdíjait.„Felháborító és elfogadhatatlan, hogy egy olyan ágazatban, amelyben az értékesítés mára nagyrészt az online térben zajlik, az egyik meghatározó multinacionális szereplője épp a kisvállalkozókkal szemben próbálja érvényesíteni erőfölényét, és ezzel családok ezreinek megélhetését veszélyezteti. Ráadásul teszi ezt éppen a főszezonban" – jelentette ki Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatóságának elnöke. Hozzátette: az MTÜ egyeztetést kezdeményez a témában az érintett hatóságokkal, a bajba jutott vállalkozások számára pedig jogsegély szolgálatot indít. A károsultak kérdéseit a jogsegely@mtu.gov.hu e-mail címen fogadják.
Valaki megfejtette a Booking-botrány okát - 2016-2023 © Hír-portál.eu -  Hírek Küldöldről & Belföldről
Az MTÜ által indított felmérésben eddig 2 290 vállalkozás nyilatkozott úgy, hogy tartozik neki a szállásközvetítő cég. Mindössze 5 százalék válaszolta azt, hogy ez az összeg 100 ezer forint alatti, míg 30 százaléknak 100-500 ezer forint közötti összeggel tartozik, 28 százaléknak 500 ezer és 1 millió forint közötti összeggel, 26 százaléknak viszont 1 millió feletti összeget nem utalt még el az online platform. Az ügynökség megdöbbentőnek tartja azt is, hogy 34 százaléknál a rendszer nem a késedelmes fizetést jelzi, hanem tartozást az oldal felé.Mindössze 15 százalék volt annyira szerencsés, hogy jelentős csúszással ugyan, de megkapta a szállásdíjat.
 
Az érintettek közel fele nehezményezte azt is, hogy a kifizetési határidő folyamatosan változik a felületen. A felmérés kiterjedt a tájékoztatás módjára is: a válaszolók 25 százaléka nem kapott semmilyen tájékoztatást, és ami szintén eléggé kifogásolható, hogy 25 százalékuk visszajelzése szerint a probléma kapcsán a Booking ügyfélszolgálata egyáltalán nem tudott segíteni. A szolgáltatók válaszait még 2023. augusztus 11-ig várja az ügynökség – közölték.
 
forrás: turizmus.com
 
 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

Nagy döntés született az osztrák családi gazdaságok érdekében

2023. február 22. 09:37
Ausztria 100 millió euró támogatást fizet az energia-önellátó családi gazdaságoknak, egy igénylő maximum 25.000 eurót kaphat.
 
Norbert Totschnig, osztrák agrárminiszter február második hetében fontos bejelentés tett, miszerint az energiaminisztériummal közösen, 100 millió eurót különített el az energia önellátó családi gazdaságok támogatására – olvashatjuk a beuernzeitung.at hírportálon.

Az elsők között szedhetők

2023. április 11. 15:28
Bár a teleink már nem a régiek, alig lehet havat látni, sok növény vegetációban telel át. Télen is láthatunk virágzó százszorszépet, gyermekláncfüvet, a tavaszt mégis mindenki várja. Egyes növények már igen korán megjelennek és gyűjthetők. A tavaszi gyomok közt is számos hasznos tulajdonságú növényt találunk.