MTÜ: Szálláshelyek ezreit lehetetlenítheti el a Booking késedelmes fizetése

2023. augusztus 14. 17:52
Egyeztetést kezdeményez a hatóságokkal és jogsegélyszolgálatot indít az MTÜ azoknak a szállásadóknak a támogatására, akiknek több hete nem fizet a Booking.com. Felmérésük szerint az érintett szolgáltatók 26 százalékának már több mint egymillió forinttal tartozik a globális szálláshely-közvetítő.
MTÜ: Szálláshelyek ezreit lehetetlenítheti el a Booking késedelmes fizetése
Minden második szállásadó problémát tapasztal az oldal működésében már több mint egy hónapja az MTÜ felmérése szerint
 
Amint arról a Turizmus.com is beszámolt, pénzügyi rendszerének nyári karbantartásra hivatkozva a Booking.com előzetesen közleményben tájékoztatta a szállásadó partnereit az utalások várható csúszásáról és a megszokott fizetési ütemezés július 27-e utáni helyreállításáról. Bár azóta indultak az online szállásfoglaló platform részéről tranzakciók, a határidőt követően továbbra is akadozó ügyfélszolgálatról és késedelmes fizetési teljesítésről számolnak be a szállásadók.
A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a probléma mélységének feltárására augusztus 4-én kérdőíves felmérést indított a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban regisztrált szálláshelyek körében, hogy felmérje a Booking.com késedelmes fizetésének hatásait. A kérdőívet eddig közel 6000-en küldték vissza kitöltve, túlnyomó többségben (79%) családi vállalkozásban üzemeltetett magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek.
Hiába ígérte, továbbra sem fizet a Booking a szállásadóknak | 24.hu
Az MTÜ közlése szerint a helyzet kritikus: minden második szállásadó problémát tapasztal az oldal működésében már több mint egy hónapja, és az érintettek 80 százalékának a mai napig nem utalta át a globális szálláshelyközvetítő oldal az elmúlt hetek szállásdíjait.„Felháborító és elfogadhatatlan, hogy egy olyan ágazatban, amelyben az értékesítés mára nagyrészt az online térben zajlik, az egyik meghatározó multinacionális szereplője épp a kisvállalkozókkal szemben próbálja érvényesíteni erőfölényét, és ezzel családok ezreinek megélhetését veszélyezteti. Ráadásul teszi ezt éppen a főszezonban" – jelentette ki Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatóságának elnöke. Hozzátette: az MTÜ egyeztetést kezdeményez a témában az érintett hatóságokkal, a bajba jutott vállalkozások számára pedig jogsegély szolgálatot indít. A károsultak kérdéseit a jogsegely@mtu.gov.hu e-mail címen fogadják.
Valaki megfejtette a Booking-botrány okát - 2016-2023 © Hír-portál.eu -  Hírek Küldöldről & Belföldről
Az MTÜ által indított felmérésben eddig 2 290 vállalkozás nyilatkozott úgy, hogy tartozik neki a szállásközvetítő cég. Mindössze 5 százalék válaszolta azt, hogy ez az összeg 100 ezer forint alatti, míg 30 százaléknak 100-500 ezer forint közötti összeggel tartozik, 28 százaléknak 500 ezer és 1 millió forint közötti összeggel, 26 százaléknak viszont 1 millió feletti összeget nem utalt még el az online platform. Az ügynökség megdöbbentőnek tartja azt is, hogy 34 százaléknál a rendszer nem a késedelmes fizetést jelzi, hanem tartozást az oldal felé.Mindössze 15 százalék volt annyira szerencsés, hogy jelentős csúszással ugyan, de megkapta a szállásdíjat.
 
Az érintettek közel fele nehezményezte azt is, hogy a kifizetési határidő folyamatosan változik a felületen. A felmérés kiterjedt a tájékoztatás módjára is: a válaszolók 25 százaléka nem kapott semmilyen tájékoztatást, és ami szintén eléggé kifogásolható, hogy 25 százalékuk visszajelzése szerint a probléma kapcsán a Booking ügyfélszolgálata egyáltalán nem tudott segíteni. A szolgáltatók válaszait még 2023. augusztus 11-ig várja az ügynökség – közölték.
 
forrás: turizmus.com
 
 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

Európa legnagyobb növényfal homlokzata

2023. július 07. 13:50
8 kilométernyi gyertyánsövény - több mint 30 000 növény - Európa legnagyobb zöld homlokzata, amely a Kö-Bogen II kereskedelmi és irodaház kulcsfontosságú eleme. Az épületegyüttes egy kiterjedt városfelújítási projekt elkészültét jelzi, Düsseldorf szívében.

10 tippünk is van, hogy legyen gyors, természetes és egyszerű a tavaszi nagytakarítás!

2023. április 13. 11:48
Egyáltalán nem mindegy, mivel takarítod az otthonod. Ezekkel a szerekkel biztonságban lehettek!
 
Ha tavasz, akkor itt van a tavaszi nagytakarítás ideje. Nem véletlen az időzítés, hiszen ilyenkor újul meg a természet is, és az otthonunkat is szeretnénk a hosszú tél után újra tisztának látni. A fűtési szezon alatt nagyon sok por rakódik le, így hát ideje megszabadítani az otthonunkat a portól, kosztól és élvezni a csodálatos tisztaságot.