Műanyagmentes július: 10 egyszerű ötlet, ahogy mi is csatlakozhatunk

2019. július 02. 08:18
Az évente megtermelt 300 millió tonna műanyaghulladék mintegy fele egyszer használatos műanyag, amelyet hiába dobunk ki villámgyorsan, mégis évszázadokig szennyezi a Földet.

udva, hogy a műanyag akár 1000 évig sem bomlik le, meg kell értenünk a környezetünkre gyakorolt hatását, és el kell követnünk mindent, hogy kevesebb műanyag legyen a Földön. A műanyaghulladék ráadásul nem csak a tengereket fertőzi meg, hanem belekerül az ivóvízbe, azzal pedig az emberi testbe, sőt a véráramba is. Az emberi test pedig gyulladással reagálhat a bejutott idegen anyagra.

Henderson-sziget, 2017. május 16.
A tengeri és sarkvidékkutató intézet (IMAS) által 2017. május 16-án közreadott dátummegjelölés nélküli képen szeméthalom borítja a Henderson-sziget keleti partját. A világ egyik leginkább elhagyatott helyérõl kiderült, hogy az egyik legszennyezettebb, 18 tonna, 38 millió darab szemetet találtak a szigeten, ami egyébként egy lakatlan atoll. A hulladék 99,8 százaléka mûanyag, ennek 68 százaléka pedig nem is látszik elsõre, mert már a föld alatt van. Naponta 13000 új szemétdarabot mos partra az óceán. (MTI/EPA/IMAS/Jennifer Lavers)Henderson-sziget, ahol naponta 13000 új szemétdarabot mos partra az óceán. (MTI/EPA/IMAS/Jennifer Lavers) Magunk is tehetünk a változásért!

Ma indult a Plastic Free July elnevezésű kihívás, amelynek legfontosabb célkitűzése, hogy egy hónapon keresztül próbáljunk meg nem vásárolni semmit, ami egyszer használatos műanyagból készült. A világméretű mozgalom egyébként Nyugat-Ausztráliából indult 2011-ben, és évről-évre egyre többen csatlakoznak hozzá.

Ehhez kapcsolódóan mi is összegyűjtöttünk pár jó tanácsot ahhoz, hogy legalább júliusban jobban odafigyelhessünk arra, mennyi műanyagot vásárolunk.

Fotó: Pixabay 1. Vigyünk saját bevásárlótáskát vagy kosarat!

A szupermarketekben kapható vékony és könnyen szakadó nejlonok hasznossága rendkívül korlátozott, de becslések szerint évente sok milliárdot használunk el belőlük világszerte. Bár ezek a zsákok ingyenesek, a környezetvédelmi költségeik mégis magasak. Az első jó környezetvédelmi jó tanács: felejtsük el az eldobható nejlonzacskókat!

Használjunk inkább az eldobható szatyor helyett tartós, lehetőleg újrahasznosított szövet táskát, vagy kosarat minden bevásárlásnál.

Fotó: Pixabay

Ha mégis használunk műanyagzacskókat, akkor azt ne a kommunális hulladéktárolóba dobjuk őket, hanem gyűjtsük szelektíven. Vagy ne dobjuk ki, hanem vigyük magunkkal újra és újra, használjuk fel őket minél többször!

2. Hagyjuk abba a palackozott víz vásárlását!

Az ásványvizes palack helyett újratölthető palackot vegyünk, vagy használjunk kulacsot, és öntsünk bele tisztított csapvizet.

PET-palackok – Fotó: Pixabay 3. Ne használjunk eldobható kávéscsészét – legyen inkább termoszunk!

Az eldobható kávéscsészék úgy nézhetnek ki, mintha papírból készülnének, de általában polietilénnel, egy műanyag gyantával vonják be őket. Elméletileg ezeket az anyagokat újrahasznosíthatnák, de a legtöbb helyen nincs erre megfelelő infrastruktúra. Nem beszélve a kávécsésze fedeléről és a keverőkről, ezek is mind egyszer használatos műanyagból készülnek.

Dobjunk helyettünk inkább be a táskánkba egy termoszt, és abba kérjük a gyorsétteremben a kávét!

4. Inkább válasszuk papírba, kartonokba csomagolt termékeket!

Általánosságban elmondható, hogy könnyebben újrahasznosítható a karton, mint a műanyag. Ezek a papírtermékek könnyebben lebomlanak. Vásároljunk tehát papírdobozban tárolt élelmiszereket (tésztát vagy például csokit) műanyag csomagolású helyett, vagy dobozban lévő mosószert.

Fotó: pixabay 5. Mondjuk nemet a műanyag szívószálakra is!

Akár otthoni használatra, akár egy bárban vagy étteremben – egy ital megrendelésekor – tudatosan ne kérjünk műanyag szívószálat!

6. Főzzünk szappant – készítsünk magunknak dezodort

Használjunk minél kevesebb fel nem bomló műanyag dobozos piperét. A tusfürdők helyett használjunk házi készítésű, kecsketejből készült szappant!  A dezodorral sem kell sokat bajlódni, erre is kiváló, ahogy például mosásra is, a szódabikarbóna – porként – vagy illóolajjal összekeverve használhatjuk.  Vásároljunk fából vagy bambuszból készült fogkefét.

Fotó: pixabay 7. Ne használjunk  eldobható borotvát!

Bár apróságnak tűnhet, mégis rengeteget használunk el az eldobható borotvákból évente. Bár ezek nem egyszer használatosak, sokszor már néhány alkalommal megszabadulunk tőlük, aminek a legkevésbé sem látja hasznát a bolygónk.

8. Mondjunk le az eldobható pelenkákról!

Ha igazán környezettudatosak akarunk lenni, szülőként csak mosható pelenkát használjunk. Lehetőleg kerüljük a papírtörlőt, és a nedves törlőkendőket is. Az intim betétek és tamponok kora is lejárt, léteznek már természetesen lebomló, jobb megoldások, érdemes ezekre is rákeresni.

Plastic water bottles pollution in ocean (Environment concept)
Több ezer műanyagrészecskét fogyasztunk el évente
A mikroműanyagok mindenhol ott vannak: a tenger mélyén, a tengerparti homokban, a szélben, és már bennünk is.
9. Száműzzük a konyhából az alufóliát, és a folpackot is!

Műanyag dobozok helyett miért nem tároljuk az élelmiszereket vászonzacskókban, üvegekben vagy üvegedényekben? Csomagoljuk a maradékot méhviaszos csomagolásba (akár saját készítésűbe is).

10. Mellőzzük a műanyag bútorokat és lakáskiegészítőket is, ha lehet!

Lehetőleg ne vásároljunk a lakásunkba vagy a kertünkbe műanyag bútorokat, műanyag székeket, kiegészítőket, például poharakat, bár ezek remélhetőleg már nem egyszer használatosak. Érdemes inkább természetes, és jóval időtállóbb, fából, kerámiából vagy üvegből készült társaikkal pótolni.

Ebben a beharangozó videóban akadnak még jó példák bőven:

Címlapfotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek

Erdőtüzek Európában

2021. november 03. 10:31
Idén ez idáig mintegy félmillió hektárnyi terület vált tüzek martalékává, s a leégett területek 61 százaléka erdő, amelynek regenerálódása éveket vesz igénybe. A tüzek több mint 90 százalékát emberi tevékenység okozza – közölte az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja az erdőtüzekről szóló jelentésében pénteken.

Újabb erdőterületet vásárolt az IKEA

2021. február 01. 09:13
Az USA Georgia államában terjeszkedő svéd bútorlánc fenntartható fakitermelést folytat a területein, de vannak, amelyek szabadon látogathatóak. Legutóbb Georgiában vett a cég 4.452 ha (11.000 acre) erdőt.