Munkabaleset-jelentés online

2018. május 11. 08:28
Az államigazgatási szervek 2018. január 1. napjától kötelesek az ügyek elektronikus intézését a törvényben meghatározottak szerint biztosítani, így online is be lehet jelenteni a munkabaleseteket, vagy a foglalkoztatási megbetegedéseket.

A 2015. évi CCXXII. törvény rendelkezik arról, hogy a bejelentők a munkavédelmet érintően elektronikus úton tizenegy különböző témában tehetnek bejelentést:

Munkabalesetek bejelentése

  • Túlnyomásos légtérben végzett tevékenység bejelentése
  • A foglalkozási-egészségügyi szolgálat (FESZ) orvosa által végzett védőoltások bejelentése
  • Azbeszttel végzett tevékenység bejelentése
  • Biológiai kóroki tényezőkkel történő tevékenység bejelentése
  • Egészségügyi szolgáltatás keretében használt éles vagy hegyes munkaeszközökkel folytatott tevékenység bejelentése
  • Foglalkozási megbetegedés (mérgezés) bejelentése
  • Fokozott expozíció bejelentése
  • Rákkeltő/mutagén anyagokkal tevékenységet végző munkáltatókról és munkavállalókról szóló bejelentés
  • Építőipari kivitelezési tevékenység bejelentése
  • A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 68. § (1) bekezdése szerinti bejelentés

A bejelentéseket mindig a területileg illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal munkavédelmi hatósági hatáskörében eljáró járási hivatalánál kell letölteni és oda kell beküldeni, azaz például munkabaleset esetén a baleset helyszíne szerint, egyéb esetekben a munkavégzés helyszíne szerinti hivatalokhoz.

 A bejelentést mindig annak kell megtenni, akire a bejelentési kötelezettség terhet ró. Általában a bejelentést a munkáltatónak kell megtenni, de van olyan eset is, amikor ez a Foglalkozás-egészségügyi Szolgálat, vagy a kivitelező feladata. Az 1993. évi XCIII. törvény 68. §-a szerinti esetekben a munkavállaló is tehet bejelentést.

A bejelentők a munkavédelmet érintő bejelenésüket továbbra is megtehetik a korábban már megszokott papír alapon is. Az elektronikus ügyintézés bevezetése a munkavédelmi területet illetően nem jelent kizárólagosságot, csak egy lehetőséget biztosít a bejelentések elektronikus úton történő megküldésére, amely könnyebbséget jelent a bejelentők számára.
Bővebben a munkavédelmet érintő bejelentésekről itt lehet tájékozódni.

http://ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=564

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Több mint 25 ezer hektárral nőtt a horgászható vízfelület

2016. február 23. 09:44
Az új jogszabálynak köszönhetően néhány hete több mint 25 ezer hektár vízterület került a horgász szervezetek hasznosításába, a 330 ezer horgász által használható teljes terület így már eléri a 44 ezer hektárt – mondta Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnöke. Szűcs Lajos utalt rá: a szaktárca tavalyi döntése alapján több mint 400, december 31-én lejárt hasznosítási ciklusú halgazdálkodási vízterületen szerezhette meg a Mohosz a halgazdálkodási haszonbérleti jogot 2030. december 31-ig.

Rengeteg hosszú hétvége lesz 2018-ban

2018. január 09. 09:48
Kifejezetten jól alakulnak a munkaszüneti napok 2018-ban, hat éve volt utoljára ilyen szerencsés a forgatókönyv. Összesen kilenc hosszú hétvége lesz, azonban ezek közül sokat le kell dolgozni szombaton. Összeszedtük az év munkaszüneti napjait.