Munkabaleset-jelentés online

2018. május 11. 08:28
Az államigazgatási szervek 2018. január 1. napjától kötelesek az ügyek elektronikus intézését a törvényben meghatározottak szerint biztosítani, így online is be lehet jelenteni a munkabaleseteket, vagy a foglalkoztatási megbetegedéseket.

A 2015. évi CCXXII. törvény rendelkezik arról, hogy a bejelentők a munkavédelmet érintően elektronikus úton tizenegy különböző témában tehetnek bejelentést:

Munkabalesetek bejelentése

  • Túlnyomásos légtérben végzett tevékenység bejelentése
  • A foglalkozási-egészségügyi szolgálat (FESZ) orvosa által végzett védőoltások bejelentése
  • Azbeszttel végzett tevékenység bejelentése
  • Biológiai kóroki tényezőkkel történő tevékenység bejelentése
  • Egészségügyi szolgáltatás keretében használt éles vagy hegyes munkaeszközökkel folytatott tevékenység bejelentése
  • Foglalkozási megbetegedés (mérgezés) bejelentése
  • Fokozott expozíció bejelentése
  • Rákkeltő/mutagén anyagokkal tevékenységet végző munkáltatókról és munkavállalókról szóló bejelentés
  • Építőipari kivitelezési tevékenység bejelentése
  • A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 68. § (1) bekezdése szerinti bejelentés

A bejelentéseket mindig a területileg illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal munkavédelmi hatósági hatáskörében eljáró járási hivatalánál kell letölteni és oda kell beküldeni, azaz például munkabaleset esetén a baleset helyszíne szerint, egyéb esetekben a munkavégzés helyszíne szerinti hivatalokhoz.

 A bejelentést mindig annak kell megtenni, akire a bejelentési kötelezettség terhet ró. Általában a bejelentést a munkáltatónak kell megtenni, de van olyan eset is, amikor ez a Foglalkozás-egészségügyi Szolgálat, vagy a kivitelező feladata. Az 1993. évi XCIII. törvény 68. §-a szerinti esetekben a munkavállaló is tehet bejelentést.

A bejelentők a munkavédelmet érintő bejelenésüket továbbra is megtehetik a korábban már megszokott papír alapon is. Az elektronikus ügyintézés bevezetése a munkavédelmi területet illetően nem jelent kizárólagosságot, csak egy lehetőséget biztosít a bejelentések elektronikus úton történő megküldésére, amely könnyebbséget jelent a bejelentők számára.
Bővebben a munkavédelmet érintő bejelentésekről itt lehet tájékozódni.

http://ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=564

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Új KAP: keretszámok nélküli közeljövő

2017. december 06. 07:43
Mennyi forrás jut a magyar agráriumnak 2020 után? Javult-e vagy sem a mezőgazdaság állapota a támogatásoknak köszönhetően? Előnyös vagy hátrányos lesz az új közös agrárpolitika Magyarország számára? Ezeket a kérdéseket boncolgatták az Agrárszektor-konferencián.

Mostantól magyar dinnye lepi el a boltokat

2016. július 13. 08:11
Ebben az évben várhatóan 235-240 ezer tonna görögdinnye terem az országban, ami 25-30 ezer tonnával több, mint a múlt évben. Az idén a termelők 5600-5700 hektárról takarítják majd be a gyümölcsöt.