Munkaerőhiány növeli a béreket

2016. február 23. 09:35
A hét legérdekesebb adatait tette közzé tegnap a Központi Statisztikai Hivatal, decemberben 5,7, a tavalyi év átlagában 4,2 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest, sőt ha a közfoglalkoztatottak nélkül számoljuk, akkor decemberben 6,0, az egész évben pedig 4,5 százalékos volt az emelkedés.

Az idei kilátásokat még kedvezőbbnek ítélik meg az elemzők, Ürmössy Gergely az Erste szakembere szerint a bruttó bérek 3-4 százalékkal, a nettó keresetek pedig több mint 5 százalékkal nőhetnek 2016-ban, annak köszönhetően, hogy a személyi jövedelemadó 1 százalékponttal 15 százalékra csökkent.

Az elemző kifejtette: amennyiben az üzemanyagárak nem csökkennek tovább számottevően, 0,7 százalékos lehet idén az inflációs ráta. Csakúgy, mint a tavalyi évben, lendületesen nőhetnek tovább a reálbérek is 2016-ban, így a háztartások fogyasztása stabil alapot jelenthet a GDP növekedéshez. A bank várakozása szerint idén 2,2 százalékkal növekedhet a GDP. Ürmössy Gergely szerint az inflációt mérsékelheti az olajárak tartós csökkenése, így a nettó reálbérek akár jóval dinamikusabban, csaknem 5 százalékkal emelkedhetnek. Az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, a devizahitelek rendezése során kiszámíthatóvá váló törlesztő részletek, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt a következő években a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje - írta az elemző. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője viszont idén 5-6 százalékos bruttó átlagbér-emelkedéssel számolni, egyrészt a minimálbér emelése miatt, másrészt több szektorban - például a kiskereskedelemben - munkaerőhiány alakult ki, ez pedig a bérek emelkedéséhez vezethet.

A keresetek növekedése ellenére miért követel az MSZP fizetésemelést - ezt a kérdést tettük fel Katona Tamásnak. A szocialisták gazdaságpolitikusa, egyetemi tanár arra hívta fel a figyelmet, hogy az átlag elfedi a valóságot. Az tény, hogy a bérek növekednek, ám eközben a magasabb és az alacsonyabb keresetűek közötti különbség is nagyobb lett.

Forrás: Népszava

Kapcsolódó cikkek

A kollektív szerződéssel hosszabb a szabadság

2021. augusztus 31. 08:07
Az Európai Szakszervezeti Szövetség 2021. augusztus 30-án közleményt adott ki, amely szerint a kollektív tárgyalások előnyeit élvező munkavállalók évente akár két héttel több fizetett szabadságot is kaphatnak.

Bántalmazott nő állást keres

2018. szeptember 24. 08:17
Miután az ebbe a körbe tartozók is elég gyakran kérnek segítséget, a problémákat is látom, amiket esetleg az őket jóindulatúan alkalmazni kívánó munkáltatói oldal nem. Az átlagos álláskeresőkhöz képest nagyon sok specifikum van, amit érdemes tudni, ha tudjuk, hogy ilyen helyzetben lévő álláskeresővel van dolgunk.