Munkaerőhiány növeli a béreket

2016. február 23. 09:35
A hét legérdekesebb adatait tette közzé tegnap a Központi Statisztikai Hivatal, decemberben 5,7, a tavalyi év átlagában 4,2 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest, sőt ha a közfoglalkoztatottak nélkül számoljuk, akkor decemberben 6,0, az egész évben pedig 4,5 százalékos volt az emelkedés.

Az idei kilátásokat még kedvezőbbnek ítélik meg az elemzők, Ürmössy Gergely az Erste szakembere szerint a bruttó bérek 3-4 százalékkal, a nettó keresetek pedig több mint 5 százalékkal nőhetnek 2016-ban, annak köszönhetően, hogy a személyi jövedelemadó 1 százalékponttal 15 százalékra csökkent.

Az elemző kifejtette: amennyiben az üzemanyagárak nem csökkennek tovább számottevően, 0,7 százalékos lehet idén az inflációs ráta. Csakúgy, mint a tavalyi évben, lendületesen nőhetnek tovább a reálbérek is 2016-ban, így a háztartások fogyasztása stabil alapot jelenthet a GDP növekedéshez. A bank várakozása szerint idén 2,2 százalékkal növekedhet a GDP. Ürmössy Gergely szerint az inflációt mérsékelheti az olajárak tartós csökkenése, így a nettó reálbérek akár jóval dinamikusabban, csaknem 5 százalékkal emelkedhetnek. Az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, a devizahitelek rendezése során kiszámíthatóvá váló törlesztő részletek, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt a következő években a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje - írta az elemző. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője viszont idén 5-6 százalékos bruttó átlagbér-emelkedéssel számolni, egyrészt a minimálbér emelése miatt, másrészt több szektorban - például a kiskereskedelemben - munkaerőhiány alakult ki, ez pedig a bérek emelkedéséhez vezethet.

A keresetek növekedése ellenére miért követel az MSZP fizetésemelést - ezt a kérdést tettük fel Katona Tamásnak. A szocialisták gazdaságpolitikusa, egyetemi tanár arra hívta fel a figyelmet, hogy az átlag elfedi a valóságot. Az tény, hogy a bérek növekednek, ám eközben a magasabb és az alacsonyabb keresetűek közötti különbség is nagyobb lett.

Forrás: Népszava

Kapcsolódó cikkek

Tilos lesz magánügyeket intézni a munkahelyi számítógépeken

2019. február 22. 08:45
A munkahelyi számítógépet a dolgozó csak munkára használhatja - mondja ki egy új jogszabály, amely a céges számítógépek és telefonok használatáról szól, és az uniós adatvédelmi rendhez, a GDPR-hoz kötődik.

Így csökkenthető a munkaerő elvándorlása

2019. március 13. 11:59
A munkaerő elvándorlása minden szervezetet érint, komoly hatással van rájuk, küzdenek ellene, még a legjobbak is. Persze különbséget tehetünk a között, hogy a munkaerő önként, vagy nem önként távozik a szervezettől. Figyelembe vehetjük az egyes iparági sajátosságokat, hisz vannak olyan ágazatok, ahol a munkaerő vándorlása magasabb az átlagosnál. Vizsgálhatjuk, hogy a szervezetünk esetében ez a szint alacsony, közepes, vagy éppen magas. Összefoglaltuk, mire figyeljenek a munkáltatók.